:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fliga2.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fteren-fotbal-Stalpeni-1-1024x576.jpg)
Fără echipă în ligile naționale din sezonul 2012-2013, municipiul Drobeta Turnu Severin ar putea reveni pe harta fotbalului românesc în viitorul apropiat.
În ultima ședință de Consiliu Local din luna februarie, edilul reședinței județului Mehedinți a anunțat că în subordinea primariei va funcționa Clubul Sportiv Drobeta Turnu Severin.
Echipa nu va putea fi însă afiliată mai devreme de 1 iulie 2025 la AJF Mehedinți, astfel că își va începe activitatea din sezonul 2025-2026, pe parcursul căruia va evolua în Liga 4 Mehedinți, pe un stadion de 20.000 de locuri, și va avea ca obiectiv promovarea în Liga 3.
”Am hotărât ca de anul acesta, Drobeta Turnu Severin să aibă o echipă de fotbal. Deocamdată, la nivel de Liga a 4-a. Investim în ideea de a evolua de la an la an, să trecem la Liga a 3-a, chiar Liga a 2-a. Legea nu ne permite mai mult. Sunt niște costuri, dar dorim să atragem și sponsori de partea noastră. Prin acest proiect, investim în tineri, în viitorul sportului nostru și în imaginea municipiului pe harta fotbalului românesc. Vrem să le oferim copiilor din Severin șansa de a se pregăti la cele mai înalte standarde și, de ce nu, să vedem în viitor jucători de renume care au pornit de la Clubul Sportiv Drobeta Turnu Severin”, a declarat primarul Marius Screciu.
CS Turnu Severin a fost ultima echipă care a reprezentat municipiul Drobeta Turnu Severin la nivel național, în sezonul 2012-2013, la finele căruia a retrogradat din Liga 1 și s-a desființat la scurt timp, fiind înglodată în datorii.
Clubul n-a avut însă priză la publicul local, deoarece își avea originea în alt județ și trecuse prin multe transformări juridice, putând totodată mai multe denumiri. S-a format prin fuziunea dintre Gaz Metan Podari și CFR Craiova, și a fost mutat la malul Dunării la jumătatea sezonului 2010-2011 din Liga 2, când purta titulatura de Gaz Metan CFR Craiova, iar în vara anului 2012 și-a schimbat din nou denumirea, în Gaz Metan Severin.
După doar un sezon, echipa a reușit să promoveze în primul eșalon și s-a numit CS Turnu Severin. Promovarea a fost una cu cântec, deoarece echipa severineană a terminat Seria a II-a pe locul al 3-lea, sub Gloria Bistrița și Poli Timișoara. Bănățenii patronați de Marian Iancu n-au primit însă licență, astfel că locul a fost atribuit oltenilor, deși ASA Târgu Mureș, prima echipă aflată sub linia retrogradării din Liga 1, a solicitat să rămână în primul eșalon.
A fost primită în schimb echipa severineană, dar contactul cu primul eșalon a fost un fiasco: greve constante ale jucătorilor din cauza restantelor salariale, lot remaniat din temelii în pauza de iarnă după cooptarea în stafful administrativ a unor greci care promiteau atragerea sponsorilor și în final retrogradare.
Nu s-a mai înscris nici în eșalonul secund, din cauza datoriilor de peste 1 milion de euro, acumulate într-un timp relativ scurt.
De atunci, municipiul de la malul Dunării n-a mai avut nicio echipă la nivel național, deși beneficia de un stadion de 20.000 de locuri. Acesta a fost gazda mai multor echipe de Liga 1, pentru scurte perioade de timp, gen Pandurii Târgu Jiu, FC Universitatea Craiova sau CS Universitatea Craiova. Chiar și Viitorul Pandurii Târgu Jiu a jucat, în Liga 2, la malul Dunării, înainte să intre în faliment, toamna trecută.
Echipa-fanion a orașului, FC Drobeta, se desfiintașe în pauza de iarnă a sezonului 2009-2010 din Liga 2, fusese înscrisă în sezonul 2010-2011 din Liga 3, unde n-a rezistat decât un tur de campionat. Tot în acea iarnă, la malul Dunării ”acostase” Gaz Metan CFR Craiova.
În prezent, în Liga 4 Mehedinți activează cinci echipe severinene, iar trei dintre ele se află pe podium și luptă pentru titlul judetean: Viitorul Severin, CS Drobeta 2024 și CFR 1943 Turnu Severin.
Niciuna nu beneficiază de sprijinul factorilor locali și nu evoluează pe stadionul Municipal, care a găzduit, în 2017, meciul din turul 3 preliminar Europa League, dintre Universitatea Craiova și AC Milan.
Ultima echipă care reprezentase județul Mehedinți la nivel național a fost Viitorul Șimian, desființată în vară, deși încheiase Liga 3 pe locul 4 în Seria 7.