Tensiune, încrâncenare și puține realizări în derby-ul Ligii a 4-a Brașov. AS „SR” Brașov a remizat pe Tineretului cu Precizia Săcele

Marius ANGHEL 27 Nov. 2017, 12:41 Ligi județene

Multă încrâncenare, multă tensiune, dar cu puține realizări. Mult așteptatul derby al sezonului, duelul dintre AS „SR” Brașov și Precizia Săcele, primele două clasate din Liga a 4-a Brașov, s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, rezultat care menține ambele formații în fruntea clasamentului. Cele două echipe termină turul de campionat la egalitate de puncte, 39, dar cu avantaj la golaveraj pentru formația brașoveană susținut de suporteri.

Vedetele, sub așteptări

Nu a fost meciul golgheterilor Damian și Coman. După ce au „rupt” plasele porților adverse în acest tur de campionat, cei doi au avut mai degrabă o prestație ștearsă, salvată de rolul de servanți la cele două goluri ale jocului. Nici Horia Popa sau Vasilache nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, cei doi având prestații palide, departe de forma arătată până acum în acest sezon. Prudența a fost cuvântul de ordine în prima jumătate de oră, în care cele două echipe au evoluat cu multă teamă, astfel că cei doi portari au șomat în poartă.

Jocul s-a mai animat în finalul primei reprize, atunci când Damian a reluat slab cu capul centrarea lui Vîrlan, apoi a urmat o fază discutabilă în careu cu Horia Popa și Dobrean în rolurile principale, dar centralul Marian Barbu a lăsat jocul să continue. Au urmat două ratări la poarta săcelenilor, Damian, servit ideal de Cocan, și Fînariu, după o lovitură liberă executată de Vîrlan. Săcelenii au reacționat abia în minutul 45, atunci când Bilivolschi a scăpat singur cu Mutu după ce a trecut ușor de Dumitraș, dar nu a reușit să-l învingă pe portarul brașovean.

Antrenori inspirați la schimbări

Din minutul 60, jocul s-a încins, iar Vasilache nu a profitat de gafa lui Poenaru, după care Vagner a cerut penalty după un duel în careu cu Stan, fază la care centralul nu a intervenit. Imediat, cei doi antrenori aveau să facă două schimbări inspirate. Stere a mutat primul cu Bleambu în locul lui Vasilache, iar Petre Lucian a reacționat cu Bodean în locul lui Fînariu.

Golul a venit în minutul 70, în poarta săcelenilor, grație reușitei lui Bodean, servit excelent de Damian. Cu zece minute înainte de final, brașovenii își puteau majora scorul, dar Vîrlan a oferit ratarea sezonului, acesta ratând, incredibil, din patru metri, cu poarta goală, după o centrare perfectă a lui Vagner. Nici Damian nu a fost mai inspirat, mult prea invidualist, astfel că în loc de 2 sau 3-0 s-a făcut 1-1. Mai întâi, Nechita i-a dat emoții lui Mutu cu o centrare de pe partea dreaptă, iar mingea a lovit transversala.

Bleambu avea să restabilească egalitatea în minutul 82, după o fază în care fundașii brașoveni au fost visători. Dragomir a centrat de pe partea dreaptă, Coman a câștigat lejer duelul cu Rusu, a trimis mingea în fața porții, iar Bleambu, scăpat din marcaj de Alupei, a îndeplinit o simplă formalitate.

Meciul se putea încheia catastrofal pentru brașoveni, Coman fiind la un pas de 1-2, atunci când căpitanul săcelenilor a deviat mingea șutată de Bleambu, dar bara l-a salvat pe Mutu. S-a încheiat 1-1, ambele echipe rămân neînvinse și anunță o bătălie pe toate fronturile în sezonul de primăvară.

„În retur va fi mult mai greu decât în prima parte a sezonului. Din proprie experiență știu acest lucru, indiferent că te lupți la promovare în Liga a 4-a sau Liga a 2-a”, a spus Ioan Coman.

Tristețe și frustrare în tabăra brașovenilor

La finalul jocului, jucătorii brașoveni erau dărâmați, cel mai efectat fiind Vîrlan. Antrenorul Petre Lucian s-a arătat extrem de dezamăgit de acest pas greșit. „Pentru mine este o frustare acest rezultat pentru că am controlat în multe momente acest joc. Ne-am creat multe ocazii de gol, prin Vîrlan sau Damian, însă, din păcate, nu am reușit să le concretizăm, iar în acest meci legea nescrisă a fotbalului s-a aplicat. Am abuzat de individualism și acest lucru ne-a costat. Nu îmi place să vorbesc de arbitraj. Marian Barbu este un arbitru care a fost delegat și în Liga 1 și el ar fi trebuit să fie aproape de faze și să vadă. Important este că rămânem pe primul loc, dar asta nu înseamnă că suntem favoriți la câștigarea campionatului. Este clar că trebuie să ne întărim în această pauză de iarnă, trebuie să aducem 3-4 jucători. Nu ne-am propus să transferăm jucători de la Precizia, dacă doream o făceam înaintea startului campionatului”, a declarat antrenorul brașovenilor, Lucian Petre.

Stere, mulțumit de rezultat

De cealaltă parte, Mihai Stere, „principalul” Preciziei, s-a declarat mulțumit cu punctul obținut pe „Tineretului” și anunță că în primăvară echipa sa va arăta mult mai bine. „În prima repriză am avut ceva probleme, iar AS «SR» a controlat jocul. După ce gazdele au reușit să înscrie prin Bodean, am schimbat sistemul, am pus presiune pe adversar și cred că rezultatul este unul care reflectă situația din teren. Nu am venit pe «Tineretului» să scoatem un punct, ne-am dorit mai mult, dar atât am putut în acest meci. Rezultatul reflectă ce s-a întâmplat pe teren. Nimeni nu vede că avem în echipă jucători foarte tineri, născuți în 1996, 1997, 1998 și 1999 și nu e ușor. E nevoie de timp, dar sânt convins că în retur vom arăta o altă față. Cu siguranță ne dorim să mai aducem câțiva jucători în această iarnă, să vedem și ce poate oferi clubul, dacă nu vom continua să mizăm pe acești copii talentați. Sincer, mie îmi este mult mai ușor să lucrez cu jucătorii tineri, sunt mai receptivi la antrenamente și jocuri”, a spus Stere, cel care este convins că Precizia este campioana de toamnă: „Din punctul meu de vedere, Precizia este pe primul loc. Am văzut rezumatul meciului câștigat cu 17-0 de AS «SR» Brașov, la Făgăraș, cu Voința Hurez, iar la gazde am văzut jucători legitimați la alte formații. În mod normal, comisiile se vor sesiza și vor da 3-0 pentru «SR»”.

Opinia specialistului legată de arbitraj

Pentru derby-ul campionatului, CJA Brașov l-a delegat pe Marian Barbu, cel mai bine cotat arbitru brașovean. Pentru că nu au lipsit fazele controversate, la final, ambele tabere avea ceva de reproșat. Săcelenii acuzau ofsaid la golul marcat de Bodean, iar brașovenii au cerut în două rânduri penalty.

Mihai Stere a recunoscut ieri că golul marcat de Bodean a fost perfect regulamentar, iar Vasile Dochița a taxat arbitrajul lui Barbu. „Am revăzut fazele, eu spun că am avut două penalty-uri neacordate, la Horia Popa și Vagner. Arbitrajul lui Marian Barbu nu s-a ridicat la nivelul la care este el, ținând cont că arbitează și în Liga 1″, a spus Dochița.

Marius Beudeanu, instructor UEFA pentru arbitrii asistenți, fost arbitru internațional, a analizat arbitrajul lui Marian Barbu. „La prima fază sunt circumstanțe de penalty, jucătorul în atac (n.r. – Horia Popa) are prim planul, controlează mingea, iar jucătorul în apărare (n.r. – Dobrean Cosmin) îl împinge din spate, cu corpul, îl dezechilibrează și determină căderea adversarului. Jucătorul în atac forțează un pic, exagerează din dorința de a influența decizia arbitrului (ridică mâinile deasupra capului înaintea contactului corporal) ceea ce, probabil, l-a determinat pe arbitru să nu dea penalty, temându-se de o eventuală simulare. La a doua fază în care Vagner a cerut penalty, este un atac prin alunecare, regulamentar, dar ciudat. Apărătorul (n.r. – Cristian Stan) lovește mingea cu călcâiul piciorului drept, dar atinge mingea atât cât să-i reducă viteza de deplasare, oarecum oprind-o în loc, de aceea mingea nu își schimbă direcția în mod evident, fiindcă este mai mult un «stop» efectuat cu călcâiul piciorului drept… Nu lovește mingea cu spițul sau șiretul, ci, repet, cu călcâiul. Una peste alta, nu cred că arbitrajul a fost tendențios, ba dimpotrivă… au fost câteva erori de arbitraj, dar, cred eu, nu poate fi acuzat de rea intenție”, spune Marius Beudeanu.

Amendă de 30.000 de lei!

Peste 1.000 de spectatori au asistat, sâmbătă, pe stadionul Tineretului, la derby-ul Ligii a 4-a Brașov. Spectacolul asigurat de galeria brașoveană, cu mai multe torțe și fumigene, a fost taxat de jandarmi. Conform oficialilor clubului brașovean, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov a decis o amendă de 30.000 lei pentru spectacolul pirotehnic, 15.000 de lei dacă aceasta va fi plătită în 48 de ore! „Vom contesta amenda”, spun oficialii clubului brașovean.

Olimpic Zărnești, marea beneficiară a rundei

De remiza de pe „Tineretului” a profitat Olimpic Zărnești. Formația pregătită de Gabi Kajcsa s-a impus cu 2-0 pe ICIM, în meciul cu ACS Steagu Roșu, și s-a apropiat la două puncte de primele două clasate, AS „SR” și Precizia.

Rezultatele și marcatorii etapei a 15-a:

AS „SR” Brașov – Precizia Săcele 1-1
Bodean ”70 / Bleambu ”82
Prietenii Rupea – Aripile Brașov 4-1
Rusu ”5 – pen., Szabo ”52, Ivan ”58, ”90+2 / Moroie ”31
Avântul Dumbrăvița – Chimia Orașul Victoria 0-3
David ”8, Arganesciuc ”15, Colarez ”19
Olimpic Voila – Voința Hurez 3-0
Stroie ”19, Veconi ”26, Bența ”80
ACS Steagu Roșu Brașov – Olimpic Zărnești 0-2
Saragea ”14, Căldarea ”59
Colțea Brașov – Inter Tărlungeni 1-0
Cenk ”84
Carpați Berivoi – Inter Cristian 3-8
Bosancu ”45, ”55, Negru ”67 / Arinean ”6, Feraru ”8, ”14, ”31, Constantinescu ”10 / Pop ”30, Bica ”34 – autogol, Stîngu ”37 – pen.
Cetatea Homorod – ACSM Codlea 2-2
Jondrea ”84, ”86 / Amariei ”42, David ”80

Clasament:

1. AS „SR” Brașov 39p, 2. Precizia Săcele 39p, 3. Olimpic Zărnești 37p, 4. Chimia Orașul Victoria 30p, 5. ACSM Codlea 29p, 6. Inter Cristian 27p, 7. Inter Tărlungeni 26p, 8. Colțea Brașov 24p, 9. ACS Steagu Roșu Brașov 20p, 10. Aripile Brașov 18p, 11. Avântul Dumbrăvița 13p, 12. Olimpic Voila 12p, 13. Carpați Berivoi 10p, 14. Prietenii Rupea 9p, 15. Cetatea Homorod 9p, 16. Voința Hurez 3p.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)
Foto: Alexandra MOLDOVAN

Marius ANGHEL 27 Nov. 2017, 12:41 Ligi județene
Pe aceeași temă