În județul Sălaj fotbalul se pare că se joacă pe baza altor reguli. După ce în luna mai a acestui an Asociația Județeană de Fotbal condusă de Daniel Sabou recurgea la o manevră incredibilă, acordând din oficiu 36 de goluri unei echipe pentru a o plasa peste o alta în clasament, mai nou, acum, în luna iulie, la un meci dintr-una din competițiile organizate de AJF a avut loc un eveniment care bate regulamentul fotbalistic.
Într-o partidă din Cupa României, faza județeană Sălaj, ajunsă la lovituri de departajare, arbitrul a reinventat modul în care acestea se execută, ba, mai mult, a lăsat un jucător să bată trei lovituri de la 11 metri, deși doar una avea voie.
Meciul dintre Barcău Tusa și Stejaru Sîg, din faza județeană Sălaj a Cupei României, a beneficiat, la finalul ei, de inovații din partea arbitrului Cătălin Morar. Nu s-a făcut niciun experiment aprobat de AJF Sălaj sau de FRF, ci arbitrul a procedat după propriul său regulament, scrie Sportul sălăjean.
Partida s-a încheiat la egalitate, scor 2-2, astfel că pentru determinarea calificatei în faza următoare a Cupei României din Sălaj a fost nevoie de lovituri de departajare. Aici, formația din Sîg s-a impus cu 13-12, însă modul cum s-a ajuns la acest scor nu are nicio treabă cu regulamentul fotbalistic.
Regulamentul prevede în prima fază executarea a câte cinci lovituri de departajare de către fiecare echipă, câte una alternativ. La capătul acestora, cum scorul era în continuare egal, arbitrul Cătălin Morar a luat o decizie halucinantă, neconformă. A pus echipele să execute încă o serie de câte trei lovituri de la 11 metri, informează sursa citată mai sus. Asta, cu toate că regulamentul spune că, în acest caz, se execută câte o lovitură de fiecare echipă până în momentul în care una dintre formații ratează și, astfel, pierde calificarea în faza următoare a competiției.
”Această serie de trei penalty-uri pare desprinsă din jocurile copilăriei, care aveau loc în spatele blocului, dar până la urmă nu a fost suficient inventarea ei, deoarece scorul a fost în continuare egal. Abia apoi s-a trecut la executarea a câte o lovitură de fiecare echipă, până în momentul în care una dintre formaţii a fost câştigătoare”, a scris Sportul sălăjean.
S-au executat 13 serii de lovituri de departajare pentru ca Stejaru Sîg să iasă câștigătoare.
Mai mult, arbitrul Cătălin Morar a comis o altă gafă, demonstrând cât de nepregătit este în cunoașterea regulilor jocului.
Acesta i-a permis unui jucător să execute trei lovituri de departajare, una în prima serie de cinci, a doua în seria de trei, iar a treia când s-a ajuns la câte o lovitură de fiecare echipă.
Regulamentul spune că unui jucător din cei 11 care s-au aflat pe teren la finalul prelungirilor, în cazul în care nu există eliminați, i se permite să execute o singură lovitură de departajare. Ulterior, dacă se ajunge în situația ca toți 11 să bată și seria de lovituri continuă, atunci se reia din nou rândul celor 11 executați, de această dată posibil și în altă ordine.
Cum în jocul de la Tusa s-au executat 13 serii, atunci doar doi jucători per echipă puteau bate mai mult de o lovitură de departajare.
David Ţîrle, de la Stejaru Sîg, a bătut însă trei lovituri de departajare. ”S-au executat penalty-uri fără număr. A fost o serie de cinci, apoi arbitrul ne-a spus că se execută o serie de trei penalty-uri, după care scorul fiind tot egal s-a trecut la câte o serie. Am executat trei penalty-uri şi am marcat două goluri. Aşa meci nu am mai întâlnit niciodată. Arbitrul a fost cel care ne-a spus că cine vrea poate executa penalty de câte ori vrea. La un moment dat au executat şi portarii. Important că ne-am calificat noi mai departe şi mai puţin ce a făcut bine sau nu arbitrul”, a declarat David Ţîrle pentru Sportul sălăjean.
Preşedintele AJF Sălaj, Daniel Sabou, informat despre cele petrecute la meciul de la Tusa, a regretat cele întâmplate, spunând doar că speră ca astfel de abateri să nu mai aibă loc.
Potrivit sursei citate mai sus, Sabou nu se aştepta la astfel de greşeli din partea unui arbitru considerat cu experienţă, care face parte şi din lotul arbitrilor care oficiază la meciuri de juniori republicani. Mai mult, Cătălin Morar a fost şi lector în cadrul Comisiei Judeţene de Arbitri din Sălaj!
În Sălaj se poate întâmpla însă orice. În urmă cu trei ani, în 2019, tot la un meci de Cupa României, partida dintre CS Hida şi AS Creaca Jac a fost condusă de doi arbitri, ambii cu fluierul.
Foto: Sportul sălăjean
https://liga2.prosport.ro/special/special-un-fotbalist-din-liga-2-povesteste-cum-a-fost-sa-joace-intr-un-oras-legendar-de-pe-drumul-matasii-in-uzbekistan-au-un-obicei-sa-taie-o-oaie-inainte-de-meciuri-si-sa-ingroape-sange-19238452
https://liga2.prosport.ro/liga-4/mediasul-are-o-noua-echipa-de-fotbal-dupa-disparitia-clubului-gaz-metan-ionut-buzean-eric-de-oliveira-si-doru-dudita-prezinta-noul-proiect-buget-impresionant-pentru-formatia-care-ar-putea-porni-din-19238209
https://liga2.prosport.ro/liga-4/manevra-incredibila-facuta-de-ajf-salaj-pentru-a-schimba-clasamentul-ligii-a-4-a-a-facut-cadou-unei-echipe-36-de-goluri-modificand-rezultatul-unui-meci-jucat-anul-trecut-pentru-a-o-urca-un-loc-in-c-19232730
https://liga2.prosport.ro/seria-1/cum-arata-terenul-din-stefan-cel-mare-inaintea-startului-ligii-2-atmosfera-din-groapa-e-dezolanta-bancile-de-rezerva-sunt-rupte-de-pe-scaune-a-fost-smulsa-sigla-19238386