Fotbalul a renăscut în Mediaș! Noua echipă a orașului a promovat în Liga 3 și duce mai departe istoria ”răposatei” Gaz Metan. Obiective îndrăznețe pentru noua trupă de pe Târnava Mare: ”Vrem promovări succesive!” | VIDEO

Silvian BĂDULESCU 26 Jun. 2023, 00:02 Liga 4

Ziua de sâmbătă, 24 iunie, a tras cortina peste sezonul 2022-2023 la toate nivelurile. În acest weekend, pe stadioane din toată țara s-au jucat manșele retur ale barajelor de promovare în Liga 3, meciuri ale căror scoruri au fost prezentate în timp real de Liga2.ro.

Fiecare județ, cu excepția a două, și Capitala și-a trimis campioana Ligii a 4-a în lupta pentru eșalonul următor. În acest demers, ProSport a fost prezent în județul Sibiu, acolo unde ACS Mediaș, formație ce dorește să ducă istoria fotbalistică a răposatei Gaz Metan Mediaș mai departe, a primit vizita celor de la CS Gheorgheni, laureații cu aur din Harghita. În cele ce urmează, vă prezintăm un reportaj foto și video cu meciul de pe stadionul pe care, chiar și în stagiunea trecută, s-a jucat fotbal de SuperLigă.

La final de meci, reporterul ProSport a stat de vorbă cu Ionuț Buzean (40 de ani), președintele formației din Mediaș. Fostul fundaș lateral care și-a dedicat cariera, aproape în totalitate, celor de la Gaz Metan, cu vizibile emoții pe chip, a discutat despre ambițiile de la club și obiectivul pentru sezonul viitor. În același timp, lansează acuze conducătorilor care au dus Gazul spre faliment.

Gaz Metan, una din poveștile frumoase ale fotbalului românesc de după 2000

Gaz Metan Mediaș a fost un club de fotbal înființat în 1945 și dispărut de pe harta fotbalului autohton la capătul sezonului 2021-2022. Atunci, după multe puncte cu minus în clasament din cauza datoriilor, echipa retrograda în Liga 2. De aici, a urmat sfârșitul. Gaz Metan nu a mai fost înscrisă în competiție și a fost desființată.

Formația de pe cursul Târnavei Mari a jucat o singură finală de cupă. Acum, parcă, o viață, în 1951. Au lipsit trofeele din palmares, dar nu și dorința de a juca fotbal la nivel înalt. După 2000, clubul a urcat ușor-ușor în ierarhii, promova, retrograda, rămânea câteva sezoane în ”B”. Practic, un roller-coaster.

După 2008, în schimb, a fost o prezență constantă în Liga 1. Apogeul l-a reprezentat perioada 2010-2012. În stagiunea 2010-2011, echipa termina pe 7 în Liga 1, loc ce-i permitea prezența în preliminariile competițiilor europene. A fost o ”vremea” când România, ca Spania sau Italia astăzi, de exemplu, trimitea 7 formații în Europa.

În 2011-2012, Gaz Metan a avut prima și singura aventură în Europa. Iar drumul, deși scurt, rămâne și astăzi întipărit în memoria oricărui microbist român. În turul II al UEFA Europa League, medieșenii treceau, la general, de KuPS (2-1). Turul III, Mainz, trupă din Bundesliga, ieșea în calea românilor, dar, după 2-2 la general, echipa din județul Sibiu s-a impus la penalty-uri, 4-3. Pe banca nemților? Un anume Thomas Tuchel, poate este cunoscut… Visul european s-a încheiat, din păcate, în play-off, la un pas de grupe. După o victorie în tur, acasă, cu Austria Viena, Mediașul ceda în retur, 1-3.

Gazul nu mai există, dar ACS Mediaș i-a luat locul. Promovare după doar un an ”la județ”

Gazul dispărea, definitiv, în vara lui 2022. Se credea, practic, ca și în alte cazuri, că, din oraș, fotbalul la nivel înalt va dispărea pentru o bună bucată de timp. Fals. Anumiți oameni au pus bazele unui nou club, ACS Mediaș 2022, și au dat drumul la treabă. Ionuț Buzean, Eric de Oliveira sau Cristian Pustai au răspuns ”Prezent” la convocare.

Pentru oameni, însă, amintirile care-i leagă de Gaz Metan sunt încă vii. Se vede, se simte și se aude în cântece. Dar amintirea este, cel mai important, vie. Continuă. Prezentă. Ca în vremurile bune, când Gazul elimina pe Mainz sau lupta în prima ligă, oamenii și-au făcut apariția la stadion.

Conform estimărilor, 5000 de suflete au trecut porțile stadionului. Și nu au regretat nicio secundă. Chiar dacă este Liga 4, chiar dacă este nivel amator, chiar dacă fotbalul de SuperLigă era, parcă, mai ieri, aici, prin FCSB, Dinamo sau CFR Cluj, oamenii și-au făcut apariția. Și au cântat, au susținut, s-au bucurat. De la mic la mare. Cu eșarfe la gât. Unele cu Gaz Metan, altele cu ACS Mediaș.

Dar sunt aici, martori ai promovării în Liga 3.

Pe stadionul ”Gaz Metan” și-au făcut apariția și o mână de oameni din județul Harghita, suporterii echipei oaspete. Distanța între Mediaș și Gheorgheni este de puțin peste 100 de kilometri.

Campioana Sibiului, victorie clară cu CS Gheorgheni. Spectatorii au invadat terenul de joc după fluierul final

Cum am scris mai sus, vitrina de trofee a Gazului este goală. Totuși, pasiunea există. Iubirea pentru fotbal se simte în aer. ACS Mediaș, deși la primul an de existență, a devenit campioana Sibiului. Fără fotbaliști cu CV-uri importante, fără sume de bani aruncate în stânga și în dreapta, dar cu copiii Mediașului, în mare.

Locul 1 pe Sibiu i-a permis, după tragerea la sorți, să-și dispute șansa la Liga 3 într-un baraj cu campioana Harghitei, CS Gheorgheni. Turul, jucat în deplasare, a însemnat o înfrângere la limită, 2-1.

”Au avut emoții băieții. S-a văzut meciul de baraj, presiunea. Un egal ar fi fost echitabil, am ratat de două ori singuri cu portarul. Bine, și al nostru goalkeeper, Neacșa, a avut câteva intervenții senzaționale”, ne-a mărturisit un localnic cu privire la meciul din Harghita.

Sâmbătă, de la 17:30, medieșenii aveau de întors un deficit de un gol. Și au făcut-o. Rapid. Minutul 15, 1-0, minutul 21, 2-0. În al doilea mitan, gazdele au mai marcat de două ori, s-a terminat 4-0. Cum s-ar zice în termeni de pariuri, 1 pauză, 1 final. Victorie clară, meci dominat din minutul 1 până în 90 și o promovare în Liga 3.

Ca pe marile stadioane, suporterii au invadat terenul după fluierul final. Voi lăsa imaginile și pozele să vorbească de la sine.

Mediaș respiră fotbal. Fie că este Liga 4. Bine, de acum, Liga 3.

Un lucru, din păcate, din ce în ce mai rar întâlnit la noi, fair-play-ul, a fost prezent la Mediaș. După bucuria de pe teren, suporterii sibienilor au aplaudat micuța galerie de aproximativ 20 de persoane venită de la Gheorgheni. Pentru că… așa trebuie să arate normalitatea. Câteodată ne mirăm de ea..

Ionuț Buzean, președinte ACS Mediaș: ”Suntem un club diferit de Gaz Metan. În primul rând, vrem să oferim tinerilor un loc unde să facă fotbal”

Ionuț Buzean (40 de ani) este președintele clubului. Cariera sa profesionistă se confundă, aproape în totalitate, cu Gaz Metan. 1999-2001 și 2003-2017. 16 ani la seniori + mulți alții la juniori.

Imediat după fluierul final, președintele-jucător a acordat, în exclusivitate pentru ProSport, un interviu.

”Eu am făcut și junioratul aici, la Gaz Metan. E vorba de oraș, comunitate. A fost o problemă intensă la nivel local. Și acum suntem supărați. Trist este că nu am fost noi cei care am condus. Dacă am fi fost noi la conducerea clubului Gaz Metan, nu s-ar fi ajuns aici.”

Când Gazul a falimentat, nu a stat cu mâinile în sân. În secunda doi, a pus mâna pe telefoane, a atras și alte persoane și au dat drumul la proiect.

”Am trăit foarte intens aceste clipe. Ne-a fost foarte greu să întoarcem rezultatul din tur. Am întâlnit o echipă experimentată, cu jucători care, în trecut, au fost pe la Liga 2 sau Liga 3. Mă bucur pentru ce am făcut, alături de membrii fondatori, pentru acest oraș după dispariția Gazului. Le-am redat locuitorilor bucuria de a vedea un meci de fotbal. Noi ne-am propus promovări succesive. Vedem ce finanțări vom avea. Și la anul, noi vrem să mergem în Liga 2.”

Mai mult, când situația a cerut-o, chiar și la 40 de ani, a coborât din birou pe teren.

”Am jucat în tur. Am început campionatul cu șapte seniori, restul juniori. Am jucat și eu câteva meciuri, dar doar în tur. Din retur n-am mai intrat. Eu, după ce m-am lăsat, acum șase ani, am mai jucat la nivel de Liga 4. A fost în regulă, dar trebuie să lăsăm locul celor tineri. Mediașul este un oraș care a dat jucători echipei naționale și celor de Liga 1.”

Ionuț Buzean, în tricoul ACS Mediaș 2022, în stagiunea recent încheiată, într-un meci de Liga 4

Deși duce tradiția Gazului mai departe în fotbal, ”ACS Mediaș este un club diferit. Ăsta a fost primul scop, să oferim tinerilor o variantă unde să se antreneze, unde să joace fotbal. N-am vrut să pierdem copiii. Dacă n-am fi creat echipa vara trecută, imediat, probabil juniorii ar fi plecat pe la alte cluburi prin țară”.

În tribunele stadionului au fost și Azdren Llullaku, Răzvan Pleșca și Alexandru Curtean, jucători care, în trecut, au îmbrăcat tricoul Gazului. La final, fostul jucător de la Dinamo, retras de câteva zile de la Corvinul, l-a felicitat pe Ionuț Buzean pentru reușită.

https://liga2.prosport.ro/liga-4/cs-socodor-a-promovat-in-liga-3-dar-bucuria-aradenilor-a-fost-moderata-dupa-esecul-diu-mansa-secunda-cu-recolta-danceu-de-ce-ne-era-frica-nu-am-scapat-19275993

https://liga2.prosport.ro/liga-4/sarbatoare-in-zavoi-ramnicu-valcea-are-din-nou-echipa-la-nivel-national-gabriel-mangalagiu-este-foarte-important-ca-s-a-inceput-ceva-e-clar-ca-ne-dorim-mai-sus-19275976

https://liga2.prosport.ro/liga-4/csc-peciu-nou-a-promovat-in-liga-3-cu-o-victorie-mai-putin-concludenta-ca-in-tur-in-fata-echipei-din-geoagiu-vom-vedea-ce-facem-pe-viitor-19275953

https://liga2.prosport.ro/liga-4/mansa-retur-a-barajului-de-promovare-in-liga-3-cele-20-de-jocuri-incep-de-la-ora-1730-19275847

https://liga2.prosport.ro/liga-4/mansa-tur-a-barajului-de-promovare-in-liga-3-cele-20-de-jocuri-incep-la-ora-1800-echipa-care-urca-la-masa-verde-in-cel-de-al-treilea-esalon-19275248

https://liga2.prosport.ro/liga-4/mediesenii-pregatiti-pentru-barajul-cu-cs-gheorghieni-ionut-buzean-speram-sa-incununam-acest-sezon-foarte-bun-cu-o-promovare-in-liga-3-19275023

https://liga2.prosport.ro/liga-4/cs-gheorgheni-vsk-gheorgheni-campioana-in-liga-4-harghita-19271571

https://liga2.prosport.ro/liga-4/acs-medias-campioana-in-liga-4-sibiu-19273628

Silvian BĂDULESCU 26 Jun. 2023, 00:02 Liga 4
Pe aceeași temă