Renaște Blajul! Daniel Tătar vrea să pună ”Mica Romă” din nou pe harta fotbalului național: ”Nici nu eram născut când s-a promovat ultima dată în Liga 3”

Adi MARICA 11 Jun. 2024, 20:37 Liga 4
Renaște Blajul! Daniel Tătar vrea să pună ”Mica Romă” din nou pe harta fotbalului național: ”Nici nu eram născut când s-a promovat ultima dată în Liga 3”

Blajul este cunoscut în sportul românesc prin echipa de volei feminin CSM Volei Alba Blaj, formație care a dominat campionatul intern, cu șapte titluri naționale câștigate în ultimii ani, dar și cu evoluții apreciate în CEV Champions Legue.

Fotbalul este clar în urma voleiului în municipiul din județul Alba, dar Daniel Tătar, un fotbalist cunoscut la nivelul primelor două ligi, este pe cale să să readucă ”Mica Romă” pe harta fotbalului național.

CIL Blaj, la un pas de o promovare istorică în Liga 3: ”Nici nu eram născut când Blajul promova în Liga 3”

Daniel Tătar, fost fotbalist la Voința Sibiu, FC Brașov, Academica Clinceni, FC Hermannstadt sau CSC Șelimbăr, a început proiectul CIL Blaj în vara trecută.

Extrem de serios și muncior ca jucător, Tătar își croiește un drum și în antrenorat. Startul a fost perfect, iar echipa din Blaj a câștigat la pas campionatul Ligii a 4-a Alba, titlul fiind adjudecat cu șase etape înainte de final.

Rezultatele spun totul: 28 de victorii, două remize, golaveraj de 138 goluri marcate și 26 primite!

În barajul de promovare în Liga 3, CIL Blaj se va duela cu ACSM Codlea, campioana Ligii a 4-a Brașov.

”Suntem în fața unui baraj foarte important pentru oraș. La Blaj nu s-a mai promovat pe teren în Liga 3 din 1986! Nici nu eram născut. În anii 2000, Blajul a mai avut echipa în Liga 3, însă nu în urma unei promovări pe teren. Așa erau vremurile”, povestește Tătar, născut la data de 21 octombrie 1987, chiar la Blaj.

Fotbalul, în umbra voleiului la Blaj

Proiectul CIL Blaj pentru Daniel Tătar a început în vara trecută. Antrenorul spune că a găsit o infrastructură mult peste activitatea sportivă.

”În vara trecută, președintele clubului m-a convins să mă întorc acasă. Eram și accidentat și am spus: «Hai să facem ceva pentru copiii orașului». Suntem în umbra voleiului la Blaj, ei în Liga Camponilor, noi în Liga 4. E o diferență uriață. La Blaj am găsit o infrastuctură care a luat fața fotbalului. Am plecat la drum, am căutat jucători în zonă și am reușit să încheg un grup bun. Sunt jucători din Blaj, din Alba, din Sibiu, și cam toți au origini aici, în Blaj. Am început bine, iar victoriile au adus victorii cum se spune. Acum este un entuziasm mare venit de la jucători. Planul stabilit inițial era ca în 4-5 ani să construim o echipă pentru Liga 3, dar în urma acestor rezultate am spus: «Hai să nu pierdem vremea». Și dacă, Doamne ferește, am rata promovarea nu se va pune lacătul pe acest proiect. Avem condiții bune asigurate de primărie, un teren de joc bun, un teren sintetic cu nocturnă, iar în două luni vom avea și un teren de antrenament de iarbă”, spune antrenorul – jucător al echipei din Blaj.

Ajuns la 37 de ani, Tătar nu este doar antrenor, ci și jucător la CIL Blaj: ”Am jucat mai puțin, am zis că mai bine este să joace băieții, este munca lor și apoi nici nu sunt un Messi să decid un joc.”

Emulație la Blaj înaintea barajului pentru accederea în Liga 3

Dubla de baraj cu ACSM Codlea va fi examenul de maturitate ca antrenor pentru Tătar.

”Am urmărit ce se întâmplă în Liga 4 Brașov, iar faptul că ACSM Codlea a câștigat titlul în ultima etapă eu spun că este un avataj pentru ei și aici mă refer la forma sportivă. Noi am câștigat titlul cu șase etape înainte de final și acum trebuie să lucrez la concentrarea jucătorilor. Avem entuziam și dorință de a promova în Liga 3. Parcursul bun al echipei a creat o mare emulație la Blaj. Vom avea suporteri și la meciul de la Codlea, iar la returul de la Blaj sunt convins că stadionul va fi plin. Pentru retur, la stadion vor fi montate tribune mobile. Lumea din Blaj dorește fotbal și noi vrem să le oferim această bucurie. La un baraj se poate întâmpla orice, sunt emoții, e presiune… Șansele sunt egale, sunt două echipe care au avut un parcurs bun. I-am văzut pe cei de la Codlea, au o echipă frumoasă, cu mulți jucători tineri”, spune Tătar, care amintește și un detaliu care îi dă speranțe la promovare: ”Ca jucător nu am pierdut niciun baraj și am jucat câteva.”

Tătar, discipolul lui Pelici!

Daniel Tătar a lucrat cu mulți antrenori în Liga 1, însă unul i-a rămas în suflet. E vorba de Alexandru Pelici, acum la CSM Unirea Alba Iulia, în Liga 3.

”Alex este un antrenor care știe să gestioneze un vestiar, dar și să lucreze foarte bine din punct de vedere tactic. Este atent la detalii, iar jucătorii știu în orice moment cum să stea în teren. Chiar am glumit cu el și i-am spus să mă aștepte în Liga 3. Ce meciuri vom avea!”, a spus Tătar, cel care la finalul aceste luni va avea nunta la Blaj. Cu fata primarului, edil care tocmai a câștigat al cincilea mandat consectiv.

”Suntem bucuroși pentru câștigarea campionatului, dar acum vine primul meci al barajului. I-am văzut pe cei de la CIL Blaj, au jucători buni și nu întâmplător nu au pierdut niciun meci. Noi venim cu elanul jucătorilor tineri, dar și cu dorința lor de afirmare. Noi suntem o echipă imprevizibilă. Se poate întâmpla orice, putem bate pe oricine dar și putem pierde cu oricine”
Ciprian Ursu, antrenor – jucător ACSM Codlea

  • Barajul de promovare în Liga 3 se desfăşoară în sistem eliminatoriu, tur – retur, în data de 16 iunie 2024, ora 18:00, respectiv 23 iunie 2024, ora 17:30. Turul are loc la Codlea, iar returul se joacă pe terenul campioanei din Alba.

Foto: C.I.L Blaj și Decean Filip

Adi MARICA 11 Jun. 2024, 20:37 Liga 4
Pe aceeași temă