VIDEO! Fortuna fără noroc! Edi Iordănescu: „Uneori fotbalul nu este corect”

Marius ANGHEL 29 Apr. 2013, 13:17 Stiri

Meciul sezonului din seria a VI-a, derbiul dintre Fortuna Brazi și Unirea Tărlungeni a fost, parcă, un „rezumat” al întregului campionat: Fortuna a fost echipa mai bună, care a jucat mai mult fotbal, Unirea a scăpat, din nou, fără gol primit, deși șansele la poarta lui Iacob au fost clare – trei bare și un penalty ratat pentru prahoveni, orice alt amănunt fiind de prisos, despre norocul oaspeților!

Fortuna și-a început „misiunea”, aceea de a învinge Unirea Tărlungeni în că din min. 1, când Elek nu a ajuns la o centrare perfectă, în fața porții. Buhuși (min. 12) a dat primul șut spre poarta lui IAcob „de încălzire”, iar oaspeții au răspuns și ei prin lovitura de cap a lui Liviu Nicolae (min. 14, din centrarea lui Brujan), atacantul ratând de puțin ținta din poziție ideală. A fost prima mare ocazie a brașovenilor și, cam singura clară din acest derbi!

Prima lovitură în bară a gazdelor i-a aparținut lui Elek (min. 20, cu capul), pentru ca jocul să se „stingă” apoi, până la pauză.

După 0-0 la pauză, tracul gazdelor a mai dispărut și pe fondul unei pregătiri fizice superioare a Fortunei, mingiile au trecut tot mai rar jumătatea terenului, Elek (47) având prima ocazie din mitanul secund. Buhuși a nimerit și el bara (min. 55, ghinionul făcând ca mingea să sară din stâlpul porții în careul mic, în așa fel încât nimeni să nu fie pe traiectoria ei), pentru ca portarul oaspeților, Iacob să-și înceapă „recitalul” ieșirilor perfecte pe mingiile lungi aruncate în careu sau centrările jucătorilor Fortunei. Oricum, judecând „la rece”, mulți dintre fotbaliștii echipei gazdă și-au arătat anumite „limite la presiune”, dovedindu-se jucători incapabili „să facă diferența”, atunci când este 0-0… Desigur, la „indicații în teren” și când ar fi 3-0 pentru echipa lor, ar fi „campioni mondiali”, dar la meciuri pe muchie de cuțit sunt departe de a fi „căpitani”…

Penaltiul

Chiar dacă meciul „curgea” spre 0-0, dramatismul derbiului  era departe de a-și fi consumat episodul principal! În tur, Unirea învinsese cu 1-0 printr-un penalty obținut în min 92… Acum, în min. 94, Elek a reușit să-i „smulgă” arbitrului Cojocaru o decizie similară, la o pătrundere în careu în care s-a „șters” de eroul meciului, portarul advers – Iacob! Penalti a fost acordat totuși și părea că scenariul din tur se va repeta, iar pentru Unirea „se va întoarce roata norocului”, în sfârșit! Numai că Buhuși a șutat „prea plasat”, mingea lovind bara din dreapta lui Iacob și apoi ricoșând în afara terenului, odată cu fluierul de final al partidei, care a găsit cele două tabere la pământ și în aer, la propriu! Unii de necaz, alții de bucurie…
Fotbalul este nedrept uneori!

Calcule, calcule

Între „ghinionul Fortunei” și „norocul Unirii Tărlungeni” sunt acum trei puncte, plus rezultatele directe în favoarea brașovenilor! Cu 4 meciuri de jucat, dintre care trei pe teren propriu (Zagon, Unirea Câmpina și Reghin) și o deplasare la FCM Târgoviște, Unirea Tărlungeni trebuie să piardă acum 4 puncte în aceste partidei pentru ca Fortuna să mai poată recupera și, eventual promova (câștigând meciurile cu Zagon – acasă și Conpet – deplasare)! Lucru destul de dificil de întâmplat, să recunoaștem, dar nu imposibil!

Eduard Iordănescu: „Felicit jucătorii mei pentru atitudine. În repriza întâi am avut carențe în joc, presiunea a fost cel mai mare inamic și și-a spus cuvântul, dar apoi am rezolvat multe dintre problemele din joc, în repriza secundă. Am avut ocaziile mari ale meciului dar uneori fotbalul nu este corect. Chiar dacă voi rata obiectivul propus – promovarea, mă bucur că fac acest lucru alături de niște oameni, de niște conducători și jucători drepți și corecți. Consider că la faza penaltiului, portarul trebuia să primească și al doilea galben și să fie eliminat. A executat lovitura Buhuși pentru că Vali Munteanu, primul executant ieșise accidentat. Nu am avut nici șansă pentru că este clar vorba de ghinion când ai trei bare și nu dai gol”.

Laszlo Balint: „Ne-am atins obiectivul propus. Am avut și un pic de șansă, trebuie să recunosc. Consider că Fortuna, o echipă cu o forță deosevbită, cu condiții, staff, merită și ea ăn liga a II-a și cred că FRF ar trebui să le acorde și lor șansa de a merge în eșalonul secund. Jucătorii mei au dat dovadă de sacrificiu și caracter. Cred că portarul nostru, Iacob este cel mai bun din țară, la vârsta lui – 20 de ani, cel puțin eu nu am văzut alt portar născut în 1993 mai bun ca el. Avem prima șansă la promovare după acest rezultat dar nu consider că suntem promovați! Și în tur am pierdut puncte după ce la finele meciului cu Fortuna aveam procentaj maxim”.

Dedesubturi

Oficialii Fortunei Brazi – antrenorul Eduard Iordanescu si presedintele Virgil Munteanu – au venit impreuna la conferinta de presa de dupa remiza cu Unirea Tarlungeni, scor 0-0.

Dincolo de supararea prilejuita de rezultatul nedrept, cei doi au atacat clar problemele, neregulile si combinatiile din fotbalul nostru, in care, este evident, cei de la Fortuna au fost „pe locul doi”.

Acuzatiile la adresa unui oficial al FRF „ca-si face vacantele la munte” sau povestea schimbarii observatorului de joc, acuzele aduse Tarlungeniului ca „au avut doar observatori de arbitri din Sibiu, pana acum”, plus dezvaluirea facuta de Iordanescu jr. ca „secundul meu, aflat intamplator la FRF, pentru o problema legata de licenta sa, a auzit cum un angajat al acestui for facea presiuni si scandal ca meciul sa se joace la 19, nu la ora 20”, toate fac parte dintr-un sistem pe care inclusiv Fortuna il cunoaste foarte bine, dar pe care nu-l „stapaneste” si nu-l „agreeaza” (aici e mult de discutat).
Din pacate pentru echipa lui Radu Calin (jucatori, staff tehnic si, mai ales, staff managerial), sistemul a invins… Inca o data!

INFO

Presedintele Fortunei, Virgil Munteanu, a atacat dur, la conferinta de presa, echipa oaspete: „Rusine Tarlungeniului pentru felul cum a jucat. Asa e fotbalul romanesc, castiga cei care nu joaca”.
Acelasi Virgil Munteanu, care participase si la o sedinta, la Poiana Campina, pentru construirea stadionului nou pe care Fortuna vrea sa-l faca acolo, a dat asigurari ca „proiectul Fortuna va continua, mergem inainte”.

Eduard Iordanescu a incercat prin toate metodele sa-si impulsioneze elevii! Astfel, la iesirea din vestiar, „juniorul” a pus pe perete un afis pe care scria „Fotbalul nu il pacalesti la infinit!” – aluzie la victoriile „chinuite” ale adversarei. Efectul nu are rost sa-l comentam…

Tribuna oficiala a arenei din „9 Mai” a fost intesata de VIP-uri, insusi presedintele CCA – Alexandru Deaconu – venind la acest meci! Nu au lipsit nici Gheorghe Hagi, Anghel Iordanescu, Ilie Stan, Eusebiu Tudor, Valeriu Rachita, Constantin Anghelache, Andi Crangu, Narcis Raducan, precum si multi alti „oameni de fotbal” veniti sa vada „meciul promovarii” din seria a VI-a.

Portarul de rezerva al gazdelor, Tiut, a primit avertisment pentru un clinci cu un jucator al oaspetilor, la un fault, acesta „sarind de pe banca” la adversar.

La final, dupa penaltiul ratat de Buhusi, cele doua tabere si-au impartit ceva „amabilitati”, fara a se depasi limitele.

Jucatorul care a irosit penaltiul care putea asigura promovarea Fortunei, Alexandru Buhusi, a ramas prabusit pe gazon, dupa ratarea loviturii de pedeapsa din ultima secunda a partidei. Colegii sai, dar si adversarii au asteptat penaltiul facandu-si cruci si rugaciuni!

„Daca a fost penalti la faza din minutul 95, atunci eu sunt Papa de la Roma!”, a spus primarul Tarlungeniului, Iosif Kiss, care a avut alaturi peste 100 de brasoveni, veniti sa vada acest meci care poate duce echipa sa la o promovare istorica.

La faza ratarii penaltiului din minutul 85 de catre Buhusi, patronul Fortunei, Radu Calin, s-a prabusit in loja sa, la propriu! Apoi, la vestiar, Calin l-a „luat in brate” pe Buhusi, cel care a ratat „penaltiul promovarii”, asigurandu-l ca „vei ramane un jucator important pentru Fortuna”.

Prima pe care fiecare jucator de la Fortuna o avea promisa, la acest meci, a fost de circa 4000 de ron!

Conform unor surse, antrenorul Eduard Iordanescu va anunta conducerii, saptamana aceasta, decizia sa privind continuarea (sau necontinuarea) activitatii pe banca Fortunei.

Fortuna Brazi – Unirea Tarlungeni 0-0
Stadion: „Astra”, Ploiesti. Spectatori: circa 1200.

Fortuna: C. Ion – Bilia (77 C. Gheorghe), M. Marin, Al. Stoica, M. Mureșan (69 Tegzeș) – V. Munteanu (63 S. Mureșan), Cioinac, Minciună (cpt), Buhuși – Elek, Mândrușcă (54 Antohi). Antrenor: Eduard Iordănescu.

Unirea: Fl. Iacob – Vlăsceanu, Căpățână, Tatarciuc, Dobrea – Brujan – Pricop (88 Lita), C Cristea (58 Creșulescu), Iaru, Postolache (77 Toderașcu) – L. Nicolae (cpt) (90+2 R. Balint). Antrenor: Laszlo Balint.

Avertismente: Buhuși (42), Elek (87), Tiuț (89 – ca rezervă) / Căpățână (21), Cristea (24), Brujan (27), Iaru (68), Iacob (83), Toderașcu (89).
Au arbitrat: Adrian Cojocaru (Galați) – Andrei Constantinescu, Mircea Grigoriu (București)
Observatori: Eduard Dumitrescu (Pitești), Bratu Cațaroș (Călărași)
Jucătorul meciului: Florin Iacob (Unirea)

Articol și foto de Marian DIMA

Marius ANGHEL 29 Apr. 2013, 13:17 Stiri
Pe aceeași temă