Szekely a fost eroul UTA-ei în derby-ul cu Național Sebiș: „Împreună, nimeni nu ne stă în cale”. Reacțiile arădenilor după ce au devenit favoriți la promovare

Marius ANGHEL 29 Mar. 2015, 17:56 Stiri

Atacantul venit în această iarnă de la Timișoara la Arad, Szabolcs Szekely, și-a arătat, sâmbătă, în cadrul derby-ului UTA Bătrâna Doamnă – Național Sebiș, meci contând pentru etapa a 17-a a Ligii 3, Seria a IV-a, valoarea și a fost unul din așii lui Roland Nagy în obținerea victorie, scor 4-1. Fostul golgheter al lui ACS Poli în Liga 1 a fost autorul unui hattrick care-i conferă UTA-ei prima șansă la promovare, asta deși echipa încă se află pe locul doi în seria sa.

UTA a trecut cu bine peste un test greu și ar avea un avantaj de două puncte față de Național Sebiș, dacă se ține cont că trupa de pe malul Crișului Alb urmează să stea fără puncte. Se va întâmpla în etapa 23, pe 9 mai. Dar arădenii sunt obligați să nu greșească, tot ce-și pot permite e maxim un egal, caz în care beneficiază de punctele strânse în duelul direct cu alb-albaștrii.

„Am venit să ajut echipa să promoveze. Dacă e să marchez gol sau goluri, oricâte ar fi, sunt și mai bucuros. E meseria mea să marchez, pe atacant îl țin golurile. Sebișul e echipă bună, dar noi cred că azi am jucat foarte bine. În afară de goluri am mai avut câteva ocazii foarte bune, chiar îmi felicit toți colegii, au jucat excelent. Mă bucur și cred că vom câștiga și următoarele meciuri. Le vom trata la fel și vom bucura lumea asta minunată”, a spus Szekely, ajuns la cota de patru goluri în trei meciuri jucate în tricoul UTA-ei.

Vârful arădenilor a opinat că diferența nu s-a făcut neapărat pentru că Naționalul ar fi rămas în inferioritate numerică. „Am mai spus, suntem o echipă prea bună pentru liga asta. După mine, suntem cea mai bună echipă, putem câștiga și în zece oameni un meci”. Szekely s-a arătat încântat de atmosfera de la meci, una cum nu s-a mai văzut de foarte mult timp în Arad: „Super, îmi era și mie dor să joc la o echipă cu o galerie. Din păcate, la Timișoara sau unde am jucat, nu prea am avut. E superb, le mulțumesc suporterilor, îi rog să fie tot timpul alături de noi. Împreună, nimeni nu ne stă în cale!”.

VEZI un FOTOREPORTAJ de la derby-ul Aradului

Dumitru Copil: „Ne-am arătat valoarea!”

În creștere de formă, Dumitru Copil a oferit poate cea mai bună reprezentație a sa în acest sezon. Intrat în ultima jumătate de oră în locul lui Claudiu Tudor, mijlocașul a muncit la recuperare, a aruncat mingi periculoase în adâncime și totul a culminat cu superbul gol ce a scris concluzia meciului.

„Am trecut cu bine peste un meci pe care-l așteptam de mult timp. Ei tot au spus că sunt neînvinși, dar ne-am arătat valoarea. Ne bucurăm că am câștigat un derby cu ghilimele, că UTA – Sebiș nu e un derby, a fost locul 1 cu locul 2. Derby o să avem cu Poli Timișoara și cu celelalte, când o să ajungem unde ne e locul. Acum rămânem la mâna noastră, nu mai avem voie să facem pași greșiți”, spune „Mitruț”.

Reușita de sa de sâmbătă a fost cea de-a doua în actuala stagiune. Dumitru Copil mai înscrisese în tur, din penalty, contra oltenilor lui Ciurea de la Filiași. „Golul vreau să-l dedic nepoțelului meu, mâine e botezul lui, și familiei mele, care mă susține meci de meci. Dar nici nu mai contează cine a marcat, e bine că s-a terminat cu bine!”.

VEZI înregistrarea VIDEO a meciului UTA BD – Național Sebiș 4-1

Roli Nagy: „Mă bucur de atitudinea băieților mei. Dar nu se încheie nimic aici!”

Antrenorul roș-albilor n-a modificat formația de start de runda trecută și ce s-a întâmplat în derby i-a dat dreptate. Botiș, dublat de Filaret, l-a anihilat aproape complet pe Ionuț Radu, iar Voicu și-a pus la bătaie experiența în fața lui Bozian, căruia i-a permis prea puține realizări. Principalele pericole ale Naționalului erau blocate, Chindriș a recuperat din nou enorm la mijloc, iar cu o linie mai în față, schimbul des dintre Piț și Hlistei a dezordonat gândurile defensive ale celor de pe malul Crișului Alb. Cu Szekely și Strătilă în formă bună, dar și cu ceilalți fotbaliști dispuși la efort, UTA a tranșat meritat derby-ul în favoarea ei.

„Mă bucur de atitudinea băieților mei. Știam că vom fi față în față cu un lider neînvins, ce avea doar patru goluri primite și dispune de un atac bun. Jocul s-a ridicat peste nivelul la care activăm acum. Și vântul a fost adversar pentru ambele echipe. Ce s-a întâmplat în minutul 46 face parte din joc. Și noi am fost în inferioritate în tur, aveam 1-0 în minutul 60”, a comentat Roland Nagy.

Șeful băncii tehnice arădene avertizează că UTA nu trebuie să se considere încă promovată: „Mă bucur că am trecut peste un joc cu miză mare, dar nu se încheie nimic aici. Ne așteaptă jocuri grele, nu avem voie să credem că trebuie să facem doar simplu act de prezență. Dar e important că am câștigat, victoria ne dă moral”.

Nagy despre schimbarea lui Ousmane. „A făcut multe pentru echipă, dar trebuie să-și schimbe mentalitatea”

Pentru golgeterul UTA-ei din turul campionatului n-a fost zi reușită. Ousmane Gueye a intrat în minutul 65 în locul lui Hlistei, dar nu i-a ieșit absolut nimic. După 13 minute, atacantul senegalez se alegea cu un cartonaș galben, iar în faza următoare Roli Nagy a decis să-l schimbe. Africanul a acceptat decizia, dar a fost greu de consolat.

„Am încercat să-l readuc în circuit, după ce a lipsit destul de mult în pregătrire, cam două săptămâni. N-a jucat în ultimul meci, pe fondul titularizării în prima etapă. Încă nu e în ritmul și în forma la care mă aștept. Intențional să-l schimb pe Piț, dar Ousmane a luat și galben, n-am mai vrut să risc. Nu e ceva pozitiv, dar trebuie să treacă peste moment. A făcut multe pentru echipă, va mai face, dar trebuie să-și schimbe mentalitatea”, sună mesajul lui Roli Nagy.

Ousmane i-a avut alături de el în tribune pe fratele său, Mansour Gueye, dar și pe Issa Thiaw, de la Șoimii Pâncota, și Diarra, de la Giarmata.

Atmosferă superbă, derby-ul s-a jucat cu casa închisă!

Cu o oră înaintea meciului, parcările din jurul stadionului Motorului erau pline. În curtea interioară, biletele erau deja epuizate, cererea fusese mare încă de când s-a aflat că sunt puse în vânzare. Așa că meciul s-a jucat cu casa închisă și mulți dintre cei care și-ar fi dorit să asiste la derby-ul primăverii au rămas pe dinafară! Atmosfera intuită din exterior a avut galeria UTA-ei în rol principal, fanii au făcut spectacol cu torțe și fumigene și și-au ales drept motto „Fotbalul arădean se scrie cu trei litere: U T A”.

Fotbaliștii au pătruns cu trandafiri pe gazon, un mic cadou pentru doamnele și domnișoarele din tribunele pline ochi. Utiștii le-au pregătit sebișenilor și câte un mesaj, imprimat pe o foaie de hârtie – „Bine ați venit, dar aici e UTA!”. Cam 1,500 de spectatori au umplut arena din cartierul Aradul Nou, casa roș-albilor până la ridicarea noului stadion.

„Sunt mulțumit și bucuros de ce am văzut în tribune. Într-adevăr, publicul a fost al doisprezecelea jucător al nostru. De aici se pleacă înspre fotbal. Bate vântul în tribune și în Liga I, ne bucură și mai mult că am avut mulți spectatori, contează mult”, a comentat Roland Nagy. „Mă bucură că am strâns atâta lume, e o mândrie pentru județ că două echipe se bat la primul loc. Au văzut goluri multe, spectacol bun, e bine că lumea începe să vină la stadion. A existat spirit de fair-play, cel mai important aspect”, a completat omologul său de pe banca Naționalului, Adrian Abrudean.

Adi Piț: „S-a terminat cu bine, dar cel mai important meci e cel care urmează!”

Adrian Piț, unul din fotbaliștii sosiți pentru un plus de valoare în echipă, transmite că UTA nu trebuie să se considere de pe acum promovată. „Cel mai important meci e cel care urmează. N-am rezolvat nimic, cum nici dacă făceam egal nu era terminat campionatul. Sebișul are echipă bună, atacantul lor, Radu, Ologu, Bier, jucători foarte buni la mijloc, cum e Poiană, care a dat golul. S-a terminat cu bine pentru noi”, apreciază experimentatul mijlocaș, bucuros că UTA a tranșat în favoarea ei duelul direct.

Ca și la Rovinari, Piț a jucat rol destabilizator pentru defensiva adversă. Fostul jucător al Romei a făcut deseori schimb cu Hlistei și mișcarea a avut darul să crească forța ofensivă. „Când unul se simte mai bine acolo, facem schimb, ne înțelegem foarte bine. Dar trebuie să fim echilibrați și pe banda stângă. La Pandurii am suferit în prima repriză din punctul ăsta de vedere, am schimbat și echipa s-a echilibrat”, a comentat fostul component al Romei, și el bucuros de ce s-a văzut în tribune. „Atmosfera o cunoașteam, împreună suntem și mai puternici. Când ai rezultate, normal că e atmosferă bună. Dar important e să ne menținem”.

Adrian Voicu: „E bine că ne-a ieșit. De când jucam în Liga I n-am mai trăit așa atmosferă!”

„Atmosferă foarte frumoasă, n-am mai trăit așa ceva de când eram la FC Argeș, în Liga I!”, a mărturisit Adi Voicu. Apărătorul UTA-ei a avut mult de lucru în banda dreaptă în confruntarea cu Sebiș și a contribuit din plin la victoria arădeană.  

„Meciul a fost greu, echilibrat în prima repriză, eu zic că s-a decis la faza cu unsprezece metri și eliminare. Am avut de înfruntat un adversar bun și incomod, e bine că ne-a ieșit nouă”, a punctat experimentatul fotbalist, față în față cu un concitadin, în primul act, apoi cu unul din cei mai buni oameni ai Sebișului, în parta a doua – „Prima repriză a fost Călin pe partea mea, juniorul care e de la mine, de la Pitești, e un copil bun, de perspectivă. Apoi a trecut acolo Bozian, după părerea mea el și Radu sunt cei mai buni jucători ai lor”.

Chestionat cu privire la statutul UTA-ei de favorită la promovare, Voicu a fost pe linie cu antrenorul său: „Și eu zic la fel, fiecare meci se joacă. Dar acum avem noi prima șansă”.

Runda viitoare, roș-albii au o nouă deplasare dificilă, în fieful lui Gheorghe Ciurea de la Filiași. „Am înțeles că e un teren rău acolo, dar rămânem concentrați, ne bucurăm acolo din nou. Luăm totul în serios, nu mai avem voie să ne împiedicăm”, a încheiat Voicu.

Fotbaliști legendari la derby

Utiști din marile generații din trecut au ținut să fie lângă trupa roș-albă în derby-ul județului Arad. Din Ungaria a sosit Eugen Pozsony, unul din oamenii importanți ai Bătrânei Doamne la titlurile câștigate în 1969 și 1970, stâlp de bază al arădenilor în istorica dublă cu Feyenoord.

Apărătorul de odinioară, acum în vârstă de 73 de ani, s-a bucurat de revederea cu vechiul său coechipier Flavius Domide. Cei doi au fost acompaniați de profesorul Dionisie Piros, martor al începuturilor ITA-ei. Mircea Axente, Gabor Biro, Viorel Sima, Gyuri Vaczi, Dorel Cura sau Ioan Igna au luat și ei loc în tribuna oficială de la Motorul.

Sursa: Sport Arad
Foto: Viorel Musca
Video: Sergiu Daniel Giurgiu

Marius ANGHEL 29 Mar. 2015, 17:56 Stiri
Pe aceeași temă