Pandemia de coronavirus îi poate afecta și financiar pe jucătorii din Liga 2 și Liga 3. Cluburile iau în calcul diminuarea salariilor. Hulubei: „Va fi o situație de compromis”

Marius ANGHEL, Răzvan STÎNGĂ 16 Mar. 2020, 13:07 Stiri
Pandemia de coronavirus îi poate afecta și financiar pe jucătorii din Liga 2 și Liga 3.** Cluburile iau în calcul diminuarea salariilor. Hulubei:

Pandemia de coronavirus ar putea afecta serios jucătorii din punct de vedere financiar. Mai multe echipe din Liga 2 și Liga 3 iau în calcul ca, până la reluarea activității normale, să plătească jumătate din drepturile salariale din lunile respective, susține Emilian Hulubei. Președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori si Nonamatori din România (AFAN) a declarat că, în perioada următoare, va avea loc o ședință cu cluburile, pentru a se ajunge la un consens.

Emilian Hulubei: „Din punct de vedere legal, deocamdată nu este posibil”

Se va încerca rezolvarea situației prin angajamente ale ambelor părți, jucători și echipe, dar rămâne de văzut în ce condiții se va lua decizia.

„Există cluburi la Liga 2 și 3 care spun că vor plăti jucătorii la 50 la sută luna asta. Trebuie să vedem. Din punct de vedere legal, deocamdată nu este posibil. Sunt situații excepționale și se vor lua măsuri excepționale. Nu este vina nici a jucătorilor, nici a cluburilor.

Va trebui să ne așezăm la masă și să luăm decizii care nu se vor baza pe regulamente. Va fi o situație de compromis. Trebuie să înțeleagă că pierderile vor fi suportate de ambele părți”, a declarat Emilian Hulubei, președintele AFAN, la DigiSport.

Ce se întâmplă cu jucătorii aflați pe final de contract

Hulubei a vorbit și despre situația jucătorilor cărora li se va încheia contractul în vară.

„Vor trebui prelungite contractele jucătorilor. Există o mare problemă, nu se poate face asta unilateral. Trebuie prelungite prin negociere, de asta zic că e ceva serios și trebuie discutat. Ce se întâmplă dacă va trece de luna iunie?”, a mai spus Hulubei.

„Dacă veți semna astfel de acte, veți pierde drepturile financiare”

Mai mult, nu mai târziu de finele săptămânii trecute, AFAN emitea un comunicat de presă prin intermediul căruia îi anunța pe jucători să nu semneze acte adiționale cu privire la schimbarea contractului, în această pauză.

„ASOCIATIA FOTBALISTILOR AMATORI SI NONAMATORI din ROMANIA, luand act de faptul ca unele cluburi propun jucatorilor acte aditionale prin care sa renunte la drepturi contractuale pe perioada cât este suspendata competiția, va sfatuieste sa refuzati semnarea acestora, avand in vedere urmatoarele:

– nu exista temei legal si regulamentar ca jucatorii sa fie obligati sa semneze acte aditionale la contract. Precizam insa ca daca veti semna astfel de acte, se va considera ca ati renuntat de buna voie la drepturile financiare respective. Asadar, indiferent care va fi desfasurarea viitoare a evenimentelor, veti pierde drepturile financiare la care ati renuntat de buna voie,

– mai mult, in situatia reluarii competitiei, in cazul in care vor fi jucate meciurile suspendate, respectiv recuperate meciurile restante, daca ati fost de acord si ati semnat acte aditionale de modificare a valorii contractuale nu veti fi remunerati conform intelegerii initiale, desi veti presta activitatea prevazuta in contract,

– suspendarea temporara a competitiei de fotbal nu reprezinta un motiv direct si imediat de modificare a contractelor, avand in vedere ca nu se cunoaste la aceasta data care va fi situatia ulterioara a competitiei, nici daca cluburile vor suferi sau nu din punct de vedere financiar ca urmare a acestei situatii exceptionale,

– nu exista niciun fel de culpa din partea jucatorilor de neexecutare a contractelor si ar fi nefiresc ca acestia sa fie cei care vor plati costul pentru intreruperea competitiei, daca vor exista astfel de costuri,

AFAN face parte din familia sindicala a BLOCULUI NATIONAL SINDICAL, confederatie reprezentativa la nivel national, care a participat chiar astazi la o intalnire de lucru cu doamna Ministru al Muncii – Violeta Alexandru. La aceasta intalnire s-a luat in discutie posibilitatea identificarii unor solutii pentru protejarea drepturilor lucratorilor, inclusiv prin instrumente de ajutor financiar ce vor fi acordate angajatorilor aflati in dificultate. Asadar, la acest moment, este total prematur sa se faca orice fel de predictii cu privire la evolutia viitoare a situatiei, cu atat mai mult sa se faca astfel de solicitari catre jucatori de renuntare la drepturile financiare ce li se cuvin conform contractelor in vigoare”, sună comunicatul AFAN.

În momentul de față, meciurile din România sunt suspendate din cauza coronavirusului cel puțin până la finalul lunii martie. Echipele nu se mai reunesc nici pentru antrenamente și e dificil de preconizat momentul în care situația o să revină la normal. În această perioadă se discută despre anularea meciurilor rămase de disputat și, inclusiv, încheierea sezonului. Rămâne de văzut care va fi regula după care vor fi stabilite clasamentele finale, dacă ipoteza va fi pusă în practică.

Articol scris de Răzvan STÎNGĂ‚

Foto: FC Rapid 1923

 

 

Marius ANGHEL, Răzvan STÎNGĂ 16 Mar. 2020, 13:07 Stiri
Pe aceeași temă