Tribunalul București a acceptat vineri cererea unuia din acționarii adevăratului FC Rapid aflat în faliment, suporterul Adrian Matei, și a hotărât că lichidatorul judiciar Mihai Florea nu poate modifica actul constitutiv și nici renunța la numele cu care societatea e înscrisă la Registrul Comerțului. Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile, dar este executorie.
Efectul acestei sentințe este foarte important, pentru că, în acest moment, avem la Registrul Comerțului două societăți cu nume aproape similare, SC FC Rapid SA (adevăratul Rapid) și SC FC Rapid 1923 SA („noul” Rapid). Așa ceva nu e legal, pentru că nu pot exista concomitent două societăți comerciale care au nu doar aceeași denumire (în cazul de față, SC FC Rapid SA), dar și același obiect de activitate.
Încurcătura a fost provocată de judecătoarea de la o altă instanță, care acceptase solicitarea avocatului Andrei Nicolescu, reprezentant al SC FC R SA, ca aceasta să preia numele SC FC Rapid 1923 SA, socotind că vechea societate, pe care se află adevăratul Rapid, va renunța la nume. Din motive neclare, judecătoarea acestui caz n-a înștiințat decât Registrul Comerțului asupra sentinței, fără să anunțe părțile implicate și fără să comunice sentința la Curtea de Apel.
Imediat, SC FC R SA a fost trecută în registre pe numele SC FC Rapid 1923 SA. Doar că, vineri, cea de-a doua instanță, de la Tribunalul București, a decis că e neîntemeiată cererea lichidatorului de a schimba numele adevăratului Rapid în Locomotiva Giuleștina.
Interesant este că federația lui Burleanu s-a grăbit cel mai tare dintre toți, modificând numele de SC FC R SA în SC FC Rapid 1923 SA ÎNAINTE să existe o decizie judecătorească, doar pe baza actelor care arătau că s-a cumpărat brandul Rapid.
Sentința de vineri a Tribunalului București a căzut ca o bombă pentru cei implicați în această afacere. Toată lumea a plecat de la premisa că lichidatorul va reuși să schimbe numele adevăratului Rapid. Dar acum, tribunalul va notifica Registrul Comerțului asupra sentinței și va trebui să se opereze o nouă modificare, iar SC FC Rapid 1923 SA va reveni la vechea denumire, SC FC R SA.
Toată povestea a plecat de la licitația câștigată de SC FC R SA pentru brandul Rapid. Lichidatorul adevăratului Rapid, cel aflat în faliment, a depus la tribunal o cerere prin care solicita modificarea actelor constitutive și a denumirii societății, în sensul renunțării la numele istoric SC FC Rapid SA în SC FC Locomotiva Giuleștina SA. Burleanu n-a mai avut răbdare să aștepte o sentință definitivă și a modificat deja actele. Acum, Tribunalul a întors totul la zero, hotărând că solicitarea lichidatorului e neîntemeiată, iar echipa din Liga 3 numită FC Rapid în actele federației se va întoarce, în documentele oficiale (Registrul Comerțului, antet, ștampilă etc), la numele SC FC R SA.
Singura șansă să se rămână în cadru legal pentru FRF este ca apelul să fie câștigat de lichidatorul „adevăratului Rapid”, iar Tribunalul să accepte ca SC FC Rapid SA să fie rebotezat SC Locomotiva Giuleștina înainte să fie lăsat să moară.