Toată suflarea comunei Pojorâta este racordată astăzi la importanța evenimentului care va avea loc pe stadionul din localitate, cu începere de la ora 18.00, când echipa pregătită de Dănuț Mândrilă, Bucovina, va încerca să producă o minune și să promoveze în eșalonul al doilea al fotbalului românesc. Ar fi cu adevărat o performanță istorică pentru echipa unei comune cu doar 3.000 de locuitori, care în urmă cu doar trei ani activa în Liga a IV-a suceveană și de aceea interesul pentru acest meci este unul pe măsură.
Adversara bucovinenilor va fi Știința Miroslava, tot o formație care provine din mediul rural, numai că respectiva așezare din vecinătatea Iașului este una dintre cele mai mari și mai bogate comune din România, fiind alcătuită din nu mai puțin de 13 sate.
Cu cât ne apropiem de ora meciului aceste informații se transformă însă în simple detalii, promovarea urmând să fie decisă bărbătește, într-un meci de care pe care, de cei 22 de jucători care vor intra pe teren. Tehnicianul Pojorâtei spune că cele două combatante sunt de valori sensibil egale și nu există o favorită clară înaintea acestei dispute. „Cred că șansele sunt de 50 – 50 la sută. Noi avem avantajul publicului și al terenului propriu, iar ieșenilor le-ar fi bun și un rezultat de egalitate. De aceea trebuie să intrăm foarte concentrați pe teren ca nu cumva să primim vreun gol care să ne complice situația”, a precizat Mândrilă.
Mândrilă, alături de jucătorii Pojorâtei la promovarea în Liga 3. Foto: Dan Duță
Acesta spune că atmosfera în lot este una foarte bună, toți jucătorii sunt conectați la importanța evenimentului și speră ca cei mai tineri și lipsiți de experiență să nu fie copleșiți din punct de vedere emoțional. „Acum ne aflăm în fața unei performanțe istorice, ca o echipă mică ca a noastră, din mediul rural, să ajungă să promoveze în eșalonul al doilea al fotbalului românesc. Noi nici nu ne gândeam la începutul sezonului că e posibil așa ceva și doar munca depusă și rezultatele obținute ne-au adus în această postură. Sunt sigur că toată lumea este conștientă de importanța acestui joc, pentru că nu poate exista motivație mai mare decât simplul fapt că am ajuns până aici, să jucăm cu promovarea pe masă la noi acasă, pe un stadion arhiplin, în fața unui public efervescent care ne va împinge spre victorie”, a declarat antrenorul Bucovinei, Dănuț Mândrilă.
Mândrilă: „Promovarea ar fi încununarea muncii din ultimii 3 ani”
În vârstă de 41 de ani, tehnicianul formației din Pojorâta se află în fața celei mai importante performanțe din carieră. „Pentru mine ca antrenor o eventuală promovare în al doilea eșalon al fotbalului românesc ar reprezenta o satisfacție enormă, în condițiile în care am preluat echipa din Liga a IV-a. Ar fi o încununare a muncii din ultimii trei ani”, a precizat Dănuț Mândrilă.
Originar din Fundu Moldovei, acesta a evoluat ca jucător în primele trei eșaloane valorice din România, pentru echipe precum Dacia Unirea Brăila, FC Maramureș Baia Mare, Dorna Vatra Dornei sau Rarăul Câmpulung Moldovenesc.
Gruparea suceveană a ajuns la distanță de o singură victorie de Liga a II-a bazându-se pe un lot de jucători cu o medie de vârstă de 23,8 ani, care se prezintă astfel: Jean Turiță, Sergiu Mureșan și Ionuț Puianu – portari; Nicușor Kuruc, Daniel Cristescu, Aurel Prundean, Vlăduț Patca, Ionuț Duțică, Octavian Vârlan, Sebastian Rus, Vlad Stănescu, Paul Colța, Valentin Buhăceanu, Alin Pădurariu, Teodor Tivodari, Romeo Iuga, Alin Răzlog, Alexandru Bolbos, Ciprian Ioniță, Michael Cherariu, David Platon, Ionuț Cuciureanu și Valentin Balatici – jucători de câmp.
Majoritatea componenților lotului sunt suceveni proveniți din diferite zone ale județului, însă există în cadrul echipei și o importantă legiune bistrițeană formată din opt fotbaliști: Mureșan, Patca, Rus, Colța, Pădurariu, Bolbos, Platon și Balatici.
Cel mai bun jucător al Bucovinei în acest sezon poate fi considerat Valentin Buhăceanu. La doar 21 de ani ai săi, atacantul originar din Vatra Dornei conduce în ierarhia golgeterilor din Seria I cu 18 goluri marcate. Pe locul al patrulea în acest clasament regăsim un alt fotbalist al Pojorâtei, este vorba de Sebastian Rus, cu 13 reușite.
O singură absență importantă are Bucovina pentru confruntarea de astăzi, în persoana fundașului Nicușor Kuruc, care va lipsi din cauza cumulului de cartonașe galbene.
Ieșenii spun că va câștiga echipa cu psihicul mai puternic
Adversara de astăzi a Bucovinei, Știința Miroslava, părea la un moment dat scăpată în câștigătoare a biletelor pentru Liga a II-a, numai că a venit eșecul surprinzător din runda precedentă, de pe teren propriu, cu Sepsi Sfântu Gheorghe, astfel că deznodământul luptei pentru promovare urmează să se decidă astăzi, pe cocheta arenă din Pojorâta.
Dezamăgirea în tabăra ieșeană după acel insucces a fost enormă, însă antrenorul Cristian Ungureanu și elevii săi au încercat în ultimele zile să uite tot ce s-a întâmplat atunci și să se concentreze exclusiv asupra confruntării cu Bucovina. „Vă dați seama că suntem puțin dezamăgiți. Am avut mult de lucrat la moralul jucătorilor, dar eu zic că am reușit să-i remontez din punct de vedere psihic, așa că venim cu încredere la Pojorâta. Sunt sigur că toți jucătorii înțeleg foarte bine importanța acestui meci, pentru că nu cred că există vreunul care să prefere să continue în anonimatul Ligii a III-a în loc să evolueze în eșalonul al doilea. O promovare reprezintă un punct de referință în cariera oricărui fotbalist sau antrenor. În condițiile în care ambele formații sunt de valori asemănătoare, la finalul partidei de astăzi se vor bucura cei cu pshicul mai puternic”, a declarat tehnicianul Științei Miroslava.
Primarul Bogdan Codreanu povestește cum a început totul
Nu putem vorbi despre această confruntare fără a-l aminti pe Bogdan Codreanu, omul care a stat în spatele ambițiosului proiect fotbalistic de la Pojorâta. Primarul comunei de la poalele Giumalăului a canalizat în jurul său ambiția și determinarea oamenilor din Bucovina de Munte, implicându-se activ în consolidarea acestui proiect, cărămidă cu cărămidă.
Fanii echipei Bucovina Pojorâta au fost în număr mare pe stadion la barajul promovării în Liga 3. Foto: Dan Tăuțan
Faptul că Pojorâta, o comună cu doar 3.000 de locuitori, a ajuns ca în doar trei ani să bată la porțile eșalonului secund nu este întâmplător. Astfel, echipa a doua a clubului conduce în prezent ierarhia Ligii a IV-a sucevene, iar echipa de juniori D a clubului a câștigat detașat campionatul județean. Între timp, în locul terenului comunal pe care în trecut se jucau partide de Liga a IV-a și a V-a a răsărit o arenă cochetă, care cu mici retușuri poate găzdui chiar meciuri din cel de-al doilea eșalon. Toată această nebunie cu fotbalul la Pojorâta a început însă din senin, fără nimic premeditat.
„Era în vara anului 2012 și din cauza numărului redus de echipe, conducerea de atunci a Asociației Județene de Fotbal ne-a invitat să participăm în Liga a IV-a. Țin minte că discutam acest subiect cu viceprimarul Vladimir Cîrloanță și cu actualul președinte al clubului, Lică Supernat, iar la masă mai era un tânăr om de afaceri din comună. Nu s-a luat atunci nici o decizie în acest sens, numai că a doua zi m-am trezit la ușă cu respectivul om de afaceri și cu alți 20 de săteni cu oarecare dare de mână, pe care acesta din urmă îi convinsese să se implice în susținerea unei echipe de fotbal. Și pentru că nu doream să ne facem de râs, am ales un antrenor serios și de mare caracter, în persoana lui Dănuț Mândrilă, care s-a ocupat personal de închegarea lotului de jucători”, a declarat primarul Bogdan Codreanu.
Iar rezultatele au apărut imediat, urmarea fiind că lumea a început să vină în număr cât mai mare la stadion. Fenomenul fusese creat. „După ce am reușit să ne menținem etape bune în plutonul fruntaș, lumea a început să vorbească mai întâi în glumă și apoi din ce în ce mai serios despre promovare. Eu nu mă gândeam că este posibil acest lucru și am început să cred că se poate abia după ce am câștigat titlul județean și ne-am văzut la baraj. A fost o bucurie enormă după ce am învins pe Viitorul Târgu Frumos, campioana Iașului, în meciul decisiv de la Dorohoi”, a precizat primarul din Pojorâta.
Echipa de fotbal a devenit mândria locuitorilor din Pojorâta
Imediat au început însă să circule fel de fel de zvonuri, unul dintre acestea dând ca sigur vânzarea locului în Liga a III-a. „La auzul acestor vești am fost asaltat de oamenii din comună, care n-ar fi conceput așa ceva. Noi însă ne informasem deja la Federație despre modernizările care trebuie să le efectuăm la stadion, astfel încât să putem juca meciurile de campionat la Pojorâta. Încă de a doua zi viceprimarul a plecat la stadion să dărâme gardul, iar până după amiază i se alăturaseră deja 40 de voluntari. În trei luni de zile am mărit considerabil dimensiunile suprafeței de joc, iar pentru a fi posibil acest lucru am desființat o uliță comunală și am mutat câțiva stâlpi de telegraf. S-a construit o nouă clădire pentru vestiare, o tribună acoperită cu scaune de plastic, s-a montat un gard nou și o tabelă de marcaj modernă. Venea din ce în ce mai multă lume să ne ajute, și nu numai de pe raza comunei Pojorâta, astfel că o bună parte din materialele necesare a venit sub formă de sponsorizări”, a mărturisit Bogdan Codreanu.
Suporterii Pojorâtei speră să sărbătorească din nou, de această dată o promovare în Liga 2. Foto: Dan Tăuțan
Echipa nu a rămas datoare după acest efort colectiv și după demonstrația de susținere pe care a primit-o din partea comunității locale. După un prim sezon în care s-a clasat în prima jumătate a clasamentului, Bucovina a mărit turația în acest sezon, ajungând să joace astăzi cu promovarea pe masă. Firesc, lumea se întreabă ce se va întâmpla în cazul unui deznodământ fericit, dacă micuța localitate suceveană va putea să susțină costurile mult mai mari ale unei participări în Liga a II-a, într-o companie selectă cu Rapid București, Oțelul Galați sau Ceahlăul Piatra Neamț.
„Din punct de vedere regulamentar, dimensiunile terenului sunt OK. Ne-ar mai trebui 500 de locuri în tribună și o extindere la clădirea vestiarelor, lucruri nu imposibil de realizat. În privința finanțării de care avem nevoie să știți că avem și noi planurile noastre, am inițiat o serie de contacte, nu stăm cu mâinile în sân. Dar, deocamdată, nu are rost să ne gândim așa departe, pentru că mai avem un meci de câștigat. Sunt optimist și am încredere că tot ce s-a întâmplat până acum n-a fost întâmplător. Sunt sigur că Dănuț Mândrilă și băieții lui vor scrie istoria până la capăt”, a concluzionat Bogdan Codreanu.
Articol scris de Gabriel TODERAȘCU