INTERVIU | Dorel Stoica e campion la 37 de ani! Antrenor-jucător la Tractorul, fostul internațional se pregătește de barajul de promovare. Ce spune despre Craiova și echipa națională

Cosmin STAICU, Marius ANGHEL 08 Jun. 2016, 15:27 Stiri

Ajuns la 37 de ani, Dorel Stoica continuă să joace fotbal și să obțină performanțe. Fostul mijlocaș al Universității Craiova, Steaua sau Dinamo a reușit cu noul său club ceea ce n-a putut cu cele trei mari echipe enumerate mai sus: să câștige campionatul. Glumim, bineînțeles, medalia pe care Stoica a primit-o acum, după ce a câștigat campionatul Ligii a IV-a Dolj cu Tractorul Cetate, nevalorând nimic pe lângă cea de campion al României.

Dorel Stoica este antrenor-jucător la campioana Doljului, Tractorul Cetate, care va disputa barajul pentru Liga a III-a contra câștigătoarei campionatului Ligii a IV-a din Vâlcea, CS Șirineasa. Proiectul de la Cetate este unul care a dat rezultate rapid, echipa de lângă Dunăre fiind formată chiar în acest sezon, majoritatea jucătorilor fiind din județul Mehedinți. Dorel Stoica este artizanul acestei performanțe, evoluțiile sale fiind determinante, în ciuda vârstei și a unor kilograme în plus acumulate de fostul internațional.

– Dorele, cum ai caracteriza acest sezon pentru Cetate, dar și nivelul Ligii a IV-a Dolj?
– A fost un campionat puternic, ținând cont că este unul județean, cu echipe bune, în special primele patru, adică noi, Viitorul Cârcea, Dunărea Calafat și Recolta Ostroveni. Am văzut jucători buni, care au evoluat în eșaloane superioare, unii chiar la Liga 1. Am avut parte de meciuri frumoase, la care au asistat sute de spectatori. Sunt mândru că ne-am impus, dar în același timp felicit și celelalte echipe, care, repet, mi s-au părut de calitate.

– Care este rețeta succesului la Cetate?
– Suntem 16 jucători de la Severin, iar lotul este completat cu jucători din zonă. Ne cunoaștem, ne antrenăm mai mult la Severin, dar și la Cetate, când avem ocazia. Din păcate, pentru meciul de baraj nu-l putem folosi pe Eugen Rioșanu (ex-Gaz Metan CFR, FCU Craiova), care nu va avea drept de joc.

„Simt că mai pot juca, o voi face, nu voi renunța”

– Doljul a avut o serie bună în meciurile de baraj, au promovat pe rând; Apă Craiova, CS Podari, CSO Filiași, CSU II Craiova, voi ce șanse aveți să continuați aceste succese?
– Nu cred că suntem favoriți, dar cu siguranță avem șansa noastră. I-am urmărit la ultimul joc pe cei de la Șirineasa, au echipă bună, cu jucători de cu experiență și de calitate și cred că ei au prima șansă. Dar nici noi nu depunem armele, am ajuns aici și ne vom juca șansa, nu ne este frică de ei. Mai trebuie să ne punem la punct cu pregătirea fizică, altfel suntem ca joc la un nivel bun.

– Ai jucat la FC U Craiova, Steaua, Dinamo, dar nu te-ai „lipit” de un titlu, ai câștigat campionate doar în ligile inferioare…
– Așa este, acum am câștigat cu Cetate, am mai terminat pe primul loc în Liga a II-a și am promovat cu FC U Craiova, în 2006. Important este însă că ne bucurăm de fotbal, iar eu, cât simt că mai pot juca, o voi face, nu voi renunța, fiindcă este cea mai mare plăcere să joci fotbal.

– Te mai gândești câteodată la penalty-ul ratat la Timișoara, în 2009, după ce câștigaseți cu Dinamo și Craiova putea să se bată chiar la titlu?
– Mă gândesc chiar destul de des și am regrete, dar trebuie să merg înainte și iată că reușesc în continuare în alte proiecte. Am avut o șansă mare atunci, în 2009, puteam să luptăm pentru titlu. Nu pot să uit acel penalty, m-a durut atunci și faptul că am pierdut, dar și că m-au acuzat mulți atunci de anumite chestii, dar nu mai vreau să intru în detalii. În anul acela Urziceniul a luat campionatul, dar nu am pierdut cu ei, am făcut egal la Craiova și am câștigat în deplasare, păcat că nu am avut constanță, fiindcă puteam prinde măcar cupele europene.

„Mi-ar fi plăcut să joc pe noua arenă din Craiova”

– Acasă, la Severin, este un stadion de Liga 1 și ai jucat foarte puțin acolo, iar acum e folosit de Pandurii, la Craiova se va construi o arenă nouă, dar cam târziu pentru tine…
– La Severin sunt probleme, din păcate, eu am susținut un candidat la alegeri care a promis să se implice și în sport, dar nu a fost ales. Sper, totuși, că autoritățile își vor îndrepta atenția și către fotbal, către sport în general, fiindcă lumea așteaptă asta. Mi-ar fi plăcut să joc pe noua arenă din Craiova, dar, știi cum e, vârsta nu iartă pe nimeni. Mă mulțumesc să joc la un nivel mai mic, până la urmă fotbalul e fotbal și îți oferă bucurii indiferent de nivel. 

– Ai 37 de ani, mai continui și la anul sau vrei să rămâi doar antrenor?
– Aș vrea, de ce nu, să mai joc. Am slăbit aproape 12 kilograme și mai vreau să dau jos alte 10 kilograme, pentru a face față. Există disponibilitate din partea celor de la Cetate să continuăm și la anul, indiferent dacă vom promova sau nu. Am întâlnit niște oameni deosebiți acolo, cărora le place fotbalul. Mă voi axa și pe cariera de antrenor, mă voi înscrie la școala de specialitate, dar în același timp voi și juca fotbal, cum am spus, cât voi simți că pot.

– În 2006, Craiova promova cu tine pe teren, dar și cu Ovidiu Stângă antrenor-jucător, ai împrumutat modelul său de atunci?
– Într-adevăr, Ovidiu Stângă a fost un model pentru mine, am învățat foarte multe de la el și a rămas în inima mea, sper să mai am ocazia de a lucra cu el.

– Ai fost aproape să-ți începi cariera de antrenor la FC U Craiova, dar ai avut ghinion cu dezafilierea…
– Așa este, după ce am retrogradat în Liga a II-a, în 2011, am fost numit antrenor principal, dar nu am apucat decât un cantonament de o săptămână și când să jucăm primul meci amical a venit acea decizie, cu dezafilierea. Așa a fost să fie…

– Ai prins câteva meciuri și la echipa națională, ai și marcat în tricolor, într-un meci cu Serbia, ce șanse crezi că are România la Euro?
– Sincer, eu am încredere în echipa națională, avem fotbaliști buni, nu cred că trebuie să avem complexe în fața nimănui. Le urez multă baftă tricolorilor, mai ales că am câțiva foști coechipieri la lot, precum Silvică Lung, Valerică Găman sau „Prepe”, alături de care am petrecut momente frumoase. Cred că putem trece de grupe fără probleme.

Cariera lui Dorel Stoica: Extensiv Craiova (2003-2004), FC Caracal (2004-2005), FC Universitatea Craiova (2005-2010, 2011 și 2013), Al Etifaq (2010), Steaua București (2010), Dinamo București (2011), Al Shorta (2012), CS Turnu Severin (2012-2013).

Are 4 selecții în echipa națională a României, pentru care a marcat un gol, într-un meci cu Serbia, la Constanța, pierdut de tricolori cu 2-3.

Articol scris de Cosmin STAICU

Cosmin STAICU, Marius ANGHEL 08 Jun. 2016, 15:27 Stiri
Pe aceeași temă