Fotbalul românesc și stadioanele lui. „U” Cluj răspunde patronului Ighiului: „Vrem să ne protejăm echipa, stafful, fanii. Terenul e denivelat, vestiarele sunt dărăpănate”

Marius ANGHEL 26 Mar. 2018, 10:43 Stiri

 

Conducătorii „Șepcilor Roșii” nu au fost de acord cu desfășurarea partidei pe stadionul din Ighiu și au redactat o solicitare Inspectoratului de Jandarmi Alba pentru a le propune organizatorilor mutarea meciului pe o arenă care să întrunească o serie de condiții necesare disputării unei încleștări de totul sau nimic. Principalul motiv invocat de oficialii lui „U” îl reprezenta prezența unui număr mare de fani în comuna din Alba – aproximativ 2.000!

„Considerăm că amplasamentul actual al bazei din Ighiu, tribunele, vestiarele și suprafața de joc, precum și tot ceea ce presupune Regulamentul de organizare a activității fotbalistice aprobat de FRF, nu recomandă acest meci de fotbal la Ighiu”, se arată în documentul trimis de clujeni către Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba.


Florescu și Goga, doi dintre pilonii nonului „U” Cluj. Foto: Dan Tăuțan / Mediafax

Contactat de ProSport, vicepreședintele clubului „U” Cluj, Cosmin Irimieș, a dezvoltat: „Noi încercăm să ne protejăm echipa, stafful și suporterii. Terenul este denivelat, înclinat, fără iarbă, vestiarele sunt dărăpănate! Noi am vrut ca acest meci să se desfășoare în prezența suporterilor, pe un stadion care să permită un joc de calitate, în condiții de siguranță deplină. Jucătorii noștri, unii dintre ei cu sute de meciuri disputate în Liga 1, foști componenți ai naționalei, au jucat fotbal cu zâmbetul pe buze indiferent de locul disputării meciului, singura condiție fiind a decenței și a siguranței”.


Scrisoarea adresată de U Cluj către Jandarmeria Alba

Poziția Jandarmeriei

În consecință, Jandarmeria a clasat jocul ca fiind unul cu risc ridicat și a informat clubul Performanța că nu poate organiza meciul de pe teren propriu cu spectatori, deoarece arena din Ighiu nu îndeplinește condițiile necesare pentru asigurarea securității. În schimb, le-a fost recomandat stadionul „Cetate” din Alba Iulia.

„Analizând datele de mai sus și cunoscând antecedentele de tulburare a ordinii publice pe care o parte a suporterilor ASFC Universitatea Cluj o au în timpul participării la competiții sportive, în corelare cu posibilitatea redusă a arenei sportive de a asigura un climat de ordine și siguranță a suporterilor, considerăm că aceasta nu asigură condițiile necesare desfășurării acestui meci de fotbal, la nivel de siguranță impus de lege în acest sens, vă solicităm să analizați posibilitatea desfășurării acestei competiții sportive în altă locație, IJJ Alba recomandând stadionul din muncipiul Alba Iulia”, e conținutul documentului trimis de Jandarmeria Alba către conducerea celor din Ighiu.

„Noi considerăm că respectul trebuie să primeze în fotbal. Ne respectăm adversarul, dar ne respectăm și jucătorii, și suporterii noștri. Dacă Jandarmeria nu garantează siguranța acolo, atunci trebuie să jucăm în altă parte”
Ioan Ovidiu Sabău, manager general „U” Cluj


Răspunsul Jandarmeriei Alba

„E anormal ce se întâmplă!”

Decizia celor de la Jandarmeria Alba l-a scos din sărite pe patronul ocupantei locului secund în Seria a 5-a din Liga 3. Armando Popescu susține că oficialii de „Șepcilor roșii” au exercitat o presiune cu iz de amenințare și s-ar fi folosit de imaginea pe care și-au construit-o în timp fanii grupării alb-negre. „Este anormal ce se întâmplă! Acesta este rezultatul presiunilor făcute de U Cluj! Noi jucăm acasă, cu A mare! U Cluj să-și facă propriul campionat. Să ne spună și nouă de ce s-a amânat meciul CFR Cluj II – U Cluj, din prima etapă! Nu putem, că le-am fi sugerăt să jucăm iar pe Cluj Arena, dar noi gazde. Dintre variantele la care am fost constrânși, am ales la Ighiu, fără spectatori. Asta a reușit să rezolve U Cluj, cu presiunea lor cu tentă de amenințare. Și cu prezumarea propriilor suporteri ca fiind recalcitranți, necivilizați, etc. Felicitări, U Cluj pentru încrederea în propriii susținători”, a declarat Armando Popescu, finanțatorul Performanței, citat de Ziarul Unirea.

„În tur au jucat la Alba și era perfect dacă și în retur s-ar fi jucat acolo. Era gazon, erau condiții. La Ighiu, nu sunt!”

Ieșirea lui Armando Popescu i-a lăsat un gust sălciu vicelui de la „U” Cluj, Cosmin Irimieș, care marșează pe ideea de respect față de suporterii care-i susțin pe Florescu, Goga, Abrudan sau Giurgiu.

„Conștienți că suporterii adevărați sunt cei care ne asigură existența și îi inspiră pe jucători, nu ne-am permis să manifestăm lipsă de respect față de ei, cu atât mai mult încăt să le punem etichete negative”, a spus oficialul clujean.

Irimieș, director al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, a continuat, mutând discuția în alt plan: „Ar trebui ca mass-media să încurajeze astfel solicitări, precum a noastră, deoarece sunt în favoarea fotbalului: stadion cu tribune, cât mai mulți spectatori și gazon bun, mai ales când vrei să promovezi în Liga a 2-a. În tur au jucat la Alba și era perfect dacă și în retur s-ar fi jucat acolo. Era gazon, erau condiții. La Ighiu, nu sunt!”.

O decizie în privința stadionului pe care se va disputa partida Performanța – U Cluj, programată pe 30 martie, se va lua cel târziu mâine. În meciul tur dintre Universitatea Cluj și Performanța Ighiu, desfășurat pe Cluj Arena, „Șepcile roșii” s-au impus cu 3-0, prin golurile marcate de Rareș Takacs (44′), Iuliu Hațiegan (62′) și George Florescu (82′). Echipa din Alba a ratat, la scorul de 0-0, un penalty prin golgheterul Răzvan Fetița.

Articol scris de Andru NENCIU

Marius ANGHEL 26 Mar. 2018, 10:43 Stiri
Pe aceeași temă