Caz unic în Europa. Viitorul 1 și Viitorul 2 se pot întâlni în fazele superioare ale Cupei. Până atunci, cele două echipe ale lui Hagi trebuie să treacă de optimi

Marius ANGHEL 28 Oct. 2015, 13:04 Stiri
Caz unic în Europa.** Viitorul 1 și Viitorul 2 se pot întâlni în fazele superioare ale Cupei. Până atunci, cele două echipe ale lui Hagi trebuie să treacă de optimi
  • România surprinde încă o dată prin regulamentul diferit față de cel al țărilor din Europa, privind posibilitatea de joc a echipelor secunde în Cupă.
  • Teoretic, mai mulți jucători de la prima echipă a Viitorului ar putea juca și în meciul pe care Viitorul II îl dispută, cu CFR, miercuri.


Parcursul de excepție al celor de la Viitorul II, în Cupa României, echipă care va juca miercuri, în sferturile competiției, cu CFR, scoate în evidență diferența dintre regulamentele FRF și cele ale altor federații din Europa. Teoretic, Viitorul I și Viitorul II se pot intersecta în semifinale sau în finala Cupei României. „Există posibilitatea ca echipa a doua să ajungă în finală, de ce nu?”, declara Gică Hagi, după calificarea echipei sale secunde, în urma meciului cu FC Academica Clinceni.

Acest lucru este posibil doar în România, dintre toate campionatele importante ale Europei. Asta pentru că în toate țările de pe continent, federațiile împiedică.

Herta II și Real Madrid Castilla au fost finaliste

Dintre campionatele puternice, în Germania, echipele secunde nu mai au dreptul să evolueze în Cupă, din sezonul 2008-2009. Nici în Spania, unde echipele importante din Primere Division au și echipe secunde, acestora nu li se permite accesul în competiția „knock-out”, de mai bine de 20 de ani.

La fel se întâmplă în Franța sau Portugalia și chiar și în Ucraina, unde cluburile mari au și o a doua echipă. În Anglia, echipele de rezerve joacă într-o cu totul altă competiție, rezervată acestui nivel și nu au cum să se intersecteze cu echipele de seniori.

Federațiile din Europa au luat aceste decizii, tocmai pentru a evita situațiile când echipele secunde au ajuns chiar să joace în finală. S-a întâmplat în Germania, când Herta II a jucat în finala DFB-Pokal, și în Spania, unde Real Madrid Castilla a ajuns și ea în ultimul act din Copa del Rey, în 1980.

Marin și Nedelcu au jucat pentru Viitorul II

Conform regulamentului FRF, cluburile care au și o a doua echipă trebuie să includă pe o listă suplimentară jucătorii de la la prima echipă, eligibili și pentru echipa a doua. Astfel, Viitorul II ar putea folosi, în jocul cu CFR, mai mulți fotbaliști de la prima echipă, dacă sunt pe această listă. În ultimul meci din Cupa României, Viitorul II i-a folosit pe Răzvan Marin și Dragoș Nedelcu, jucători de regulă titular la prima echipă. „E examenul nostru, al Academiei de fotbal. Va fi o echipă formată doar din jucători crescuți aici. Vom încerca să ne calificăm, putem să luăm multe, dar și dacă trecem, va fi cea mai mare surpriză”, a spus Gică Hagi pentru digisport.ro.

Meciul FC Viitorul II – CFR Cluj, din optimile Cupei României, se dispută astăzi, 28 octombrie, de la ora 18:00, pe stadionul Central din Ovidiu.

Cealaltă echipă a lui Hagi, FC Viitorul, joacă mâine în optimi, de la ora 18:00, pe același stadion, cu FC Botoșani.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Marius ANGHEL 28 Oct. 2015, 13:04 Stiri
Pe aceeași temă