EXCLUSIV | Propunerea surpriză a FRF și pentru noul sezon de Liga 3. 100 de echipe vor juca în 10 serii. Când ar fi prima etapă și cum se va promova și retrograda

Marius ANGHEL, Andreea VISU 18 Aug. 2020, 13:15 Liga 3
EXCLUSIV | Propunerea surpriză a FRF și pentru noul sezon de Liga 3. 100 de echipe vor juca în 10 serii. Când ar fi prima etapă și cum se va promova și retrograda

La fel ca la Liga 2, Federația Română de Fotbal a venit cu o propunere inedită și pentru campionatul Liga 3, ediția 2020/2021, în această perioadă de pandemie. Forul condus de Răzvan Burleanu a propus membrilor Comitetului Executiv al FRF în ședința de astăzi, 18 august, ca noua ediție a celui de-al treilea eșalon să nu aibă 80 de echipe, cum au fost în ediția trecută, 90, cum s-a dorit inițial, sau 96, în cazul în care se mergea pe șase serii a câte 16 echipe, ci nici mai mult, nici mai puțin de 100 de cluburi. Asta în situația în care multe dintre aceste echipe abia au bani să supraviețuiască în această perioadă, dar să mai fie nevoite să și facă testări împotriva noului coronavirus din 14 în 14 zile, așa cum cere actualul protocol medical!?

UPDATE: Propunerea FRF cu 100 de echipe în noul sezon de Liga 3, repartizate în mod egal în 10 serii, a fost aprobată în Comitetul Executiv al FRF. În perioada următoare, Departamentul Competiții al FRF va stabili componența seriilor.

10 serii de câte 10 echipe la Liga 3. Primele două clasate din fiecare serie merg la baraj

FRF a venit în CEx cu propunerea unui sezon de Liga 3, ediția 2020/2021 cu 10 serii a câte 10 echipe. În sezonul regular, fiecare echipă să dispute câte 18 jocuri, adică să aibă loc meciuri tur și retur.

Ulterior, la finalul sezonului regular, primele două clasate din fiecare grupă să meargă într-un baraj tur-retur, urmând ca împerecherea să se facă între serii.

Locul 1 dintr-o serie să joace cu locul 2 din altă serie, și locul 2 să aibă meci cu locul 1. Împerecherea exactă între serii va fi anunțată de FRF, dacă se merge pe această variantă.

Apoi, cele zece învingătoare vor juca între ele încă un baraj, pentru ca doar jumătate dintre ele să promoveze.

Deci, în total vor promova cinci echipe în Liga 2 în urma a două baraje între echipele din cele zece serii. Se va menține, astfel, același număr de promovate în eșalonul secund cum a fost și până acum, când campionatul Liga 3 era format din cinci serii a câte 16 echipe fiecare.

Vor retrograda tot 21 de echipe: câte două din fiecare serie și cel mai slab loc 8

În privința retrogradării, ultimele două echipe din fiecare serie vor pica automat în Liga 4, dar acolo va merge și cel mai slab loc 8 din toate cele zece serii.

În total al retrograda 21 de echipe, la fel ca ca până acum, când erau cinci serii și picau ultimele patru locuri din fiecare grupă, cât și cel mai slab loc 12.

Campionatul ar începe la 12 septembrie

Campionatul Liga 3 ediția 2020/2021 ar urma să înceapă la 12 septembrie, deci cu două săptămâni întârziere față de cum se dorea inițial.

În articolul în care FRF a anunțat toate echipele promovare în Liga 3 în urma barajului de promovare susținut la începutul lunii august s-a comunicat și că dintre participatele în ediția 2019-2020 a Ligii 3 ”patru echipe nu s-au mai înscris în noul sezon”, astfel că au rămas locuri vacante, care vor fi completate cu ocupante ale locurilor 2 de la baraj.

Liga2.ro a aflat că aceste patru echipe sunt: FC Botoșani 2 (locul 13 Seria 1), Poseidon Limanu-2 Mai (locul 10 Seria 2), CS Medgidia (ultimul loc Seria 2) și CFR Cluj 2 (locul 13 Seria 5).

Pentru a complet toate cele 100 de locuri pentru noua ediție a Ligii 3, FRF va primi în această competiție și celelalte ocupante ale locului 2 de la barajul de promovare, cele șapte care nu fuseseră anunțate promovate. În plus, Dinamo, din Liga 1, și Ripensia, din Liga 2, au solicitat și ele câte un loc în cel de-al treilea eșalon pentru a-și înființa echipa secundă.

Marius ANGHEL, Andreea VISU 18 Aug. 2020, 13:15 Liga 3
Pe aceeași temă