Dorin Goian, de la președinte la antrenor la Foresta Suceava! Ce spunea fostul internațional când alegea să demisioneze din conducere și ce spune acum, când revine alături de aceiași parteneri de care era nemulțumit în 2017

Marius ANGHEL 13 Jun. 2020, 12:12 Liga 3

Dorin Goian (39 de ani) a fost anunțat oficial, la data de 10 iunie, ca nou antrenor al echipei Foresta Suceava, unde îi ia locul lui Petre Grigoraș (55 de ani). Fostul internațional, originar chiar din Suceava, va fi la al doilea mandat ca antrenor principal în noua sa carieră, după ce a mai pregătit Bucovina Rădăuți.

Inițial, după ce și-a încheiat activitatea de fotbalist, Goian o luase pe drumul de conducător de club, început tocmai la Foresta, de unde nu a plecat, însă, în condiții tocmai amicale. Acum se întoarce ca antrenor la echipa din Suceava, unde va da peste, în mare parte, aceeași oameni cu care a colaborat și când era președinte.

Ce spunea fostul fundaș în momentul în care demisiona din funcția de președinte al Forestei și ce spune acum, în calitate de viitor antrenor al echipei din Suceava, merită readus aminte.

Dorin Goian, după ce demisiona de la Foresta: ”De când am venit preşedinte, cred că s-a auzit de Suceava în plan fotbalistic mai mult ca oricând în ultimii ani”

Retras din cariera de fotbalist după ce ultima dată evoluase în Grecia, la Asteras Tripolis, Dorin Goian fusese atras la echipa din orașul natal, Suceava, ca președinte executiv al Forestei, noua denumire a clubului, produsă în acel moment, din Rapid CFR Suceava.

Numirea s-a făcut în luna iulie 2016, adică la începutul acelui sezon în care echipa era prezentă pentru ultima dată în Liga 2, iar despărțirea avea să se producă după anul nou, în ianuarie 2017.

Decizia de a demisiona a luat-o fiindcă era dezamăgit de aleşii locali, cât şi de Consiliul de Administraţie al clubului, condus de Andrei Ciutac, cel care e și acum președinte. Nemulţumirea fostului internaţional a fost legată de faptul că promisiunile primite atunci când a fost convins să se implice în vară la gruparea suceveană nu au fost onorate. Mai exact, autorităţile locale nu au achitat ultima tranşă de bani promisă, în valoare de 250.000 de lei, astfel că echipa întâmpina probleme financiare şi avea planurile date peste cap.

”Mă văd în situaţia să renunţ la funcţia de preşedinte pentru că oamenii care m-au convins să vin la Foresta nu s-au ţinut de cuvânt. Mă refer şi la cei din Consiliul de Administraţie al clubului. Mi s-a promis ceva în vară, dar, din păcate, promisiunile nu au fost onorate până la capăt. Deşi aveam deconturile făcute şi am aşteptat până la finalul anului trecut, nu am mai primit ultima tranşă de bani din bugetul de anul trecut. Plus că mai aveam de primit o restanţă în valoare de 35.000 de lei din tranşa a doua de buget. Ori, aceşti bani sunt pierduţi. Clubul nu-i mai poate accesa în 2017. La începutul sezonului ne-am făcut nişte calcule cât să ne cuprindă plapuma, calcule care, în lipsa acestor bani, nu ne ies la socoteală. Şi aşa bugetul nostru era mic comparativ cu al altor echipe din Liga a 2-a. Măcar să se achite acel buget în totalitate. Nu am cerut niciun leu în plus, doar ce ni s-a promis la începutul anului. Din păcate, la Suceava, a devenit o obişnuită ca echipa locală de fotbal să nu primească întreg bugetul promis pe un an”, declara Dorin Goian, citat de Gazeta de Suceava, cel care dusese adus în primul rând pentru a fi principalul factor de imagine a clubului bucovinean care pornise un nou proiect odată cu schimbarea numelui din Rapid CFR.

În 2016, primăria Suceava a promis un buget de 1.700.000 de lei pentru Foresta, însă în conturile clubului din Liga 2 au intrat doar 1.415.000. În nenumărate rânduri, printre subiectele discutate la conferinţele edilului Ion Lungu s-au numărat şi cele legate de Foresta şi stadionul Areni. Primarul anunţa că entitatea pe care o conduce este cu banii la zi faţă de clubul din Liga 2.

”Nu am fost cel mai bun preşedinte de club, dar am jucat la un anumit nivel şi ştiu cum reacţionează un jucător când e vorba de bani. În afara ţării, oamenii se ţin de cuvânt. Când am venit în vară la Foresta, jucătorii care au rămas în lot aveau restanţe salariale de patru luni de zile, dar am reuşit, încet încet, să-i aduc cu banii la zi. Sper ca persoana care va veni în locul meu să facă mai multe. De când am venit preşedinte, cred că s-a auzit de Suceava în plan fotbalistic mai mult ca oricând în ultimii ani”, a mai spus Goian.

Andrei Ciutac și Dorin Goian, pe vremea când erau președinte C.A., respectiv președinte executiv la Foresta Suceava, în 2016. Echipa era în Liga 2 atunci.

Replica primarului Ion Lungu: ”Cea mai mare parte din culpă îi revine echipei de fotbal, clubului Foresta şi inclusiv preşedintelui Goian”

Acuzaţiile aduse municipalităţii sucevene de către Goian nu au rămas însă fără o reacţie oficială. Primarul oraşului Suceava, Ion Lungu, a considerat la acel moment că demisia fostului fundaş al echipei naţionale era o fugă de responsabilitate.

”În 2016, municipalitatea a dat 1.400.000 de lei direct la Foresta, plus 225.000 de lei pentru nocturna necesară la meciul Foresta – Steaua. În total, 1.625.000 de lei, din 1.700.000 de lei, cu cât au fost prinşi în proiectul de buget pentru 2016. Primăria Suceava şi-a făcut datoria. Cea mai mare parte din culpă îi revine echipei de fotbal, clubului Foresta şi inclusiv preşedintelui Goian, pentru că nu au reuşit să atragă sponsori la echipă”, a precizat edilul-șef sucevean citat de Monitorul de Suceava.

”În iulie 2016 l-am atenţionat pe Goian că proiectul Foresta nu are şanse de reuşită dacă în spate nu vor avea un finanţator puternic. Nu putem face performanţă în fotbal doar cu bani de la primărie. Responsabilitatea de a atrage sponsori revine echipei. Dacă în ultimele zece meciuri nu erau un dezastru – ciuca bătăilor, existau doritori să finanţeze echipa. Era vorba de mai multe firme din Suceava, în frunte cu Betty Ice. Cel mai puternic om de afaceri sucevean, Vasile Armenean, şi-a exprimat dorinţa de a veni alături de echipă, atunci când era pe un loc cu posibilităţi de promovare, când juca alături de Steaua…”, a adăugat Lungu.

Edilul-șef şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că toţi au aruncat în spatele primăriei Suceava responsabilitatea plecării lui Dorin Goian de la echipă, dar şi eşecurile fotbaliştilor suceveni. ”M-am cam săturat de filmul ăsta în care primăria Suceava este singura instituţie care dă banii, iar eu, ca primar, ordonator de credite, am numeroase bătăi de cap pentru a le pune la dispoziţie banii necesari, iar la urmă tot eu sunt ţapul ispăşitor. Parcă ar fi câştigat Cupa Campionilor şi noi nu le-am dat toţi banii”, a răbufnit primarul sucevean, care a amintit şi de faptul că reprezentanţii Forestei nu au adus justificările necesare pentru banii primiţi anterior, timp de aproape patru luni, iar după aceea voiau să li se dea toţi banii odată: ”Noi avem în grafic să dăm câte 100.000 -150.000 de lei pe lună, fie că discutăm despre fotbal sau handbal. Una e să dăm 150.000 de lei într-o lună şi alta e să dăm 500.000 de lei. Nu putem. Primăria Municipiului Suceava rămâne alături de echipele de fotbal, de handbal şi de tot sportul sucevean. Vom cuprinde, ca şi în anii trecuţi, o sumă importantă pentru sport, dar mă deranjează că cei care n-au contribuit vreodată cu un leu sunt cei mai critici şi îşi dau cu părerea.”

Dorin Goian este unul dintre cei mai importanți jucători de fotbal pe care i-a dat Suceava. Primarul Ion Lungu (foto, în sacou în carouri) era încântat de ce povestea fostul internațional.

Dorin Goian, când era prezentat ca președinte la Foresta: ”Cred că un oraş precum Suceava, cu un număr atât de mare de fani, poate susţine o echipă în Liga 1”

Iată ce spunea Dorin Goian în momentul în care era prezentat oficial ca președinte executiv la Foresta Suceava, de către preşedintele Consiliul de Administraţie Andrei Ciutac, directorul sportiv Dănuţ Perjă şi antrenorul principal Adrian Iencsi.

”Sunt deosebit de bucuros că m-am întors acasă, la Suceava, într-o postură oficială la clubul Foresta. Nu va fi uşor să aducem lucrurile pe un făgaş normal, ne-am înhămat la o muncă dificilă, dar cu sprijinul Consiliului Local şi cu ajutorul mediului privat din judeţ sper să facem lucruri notabile la Suceava. Am primit promisiuni din partea consilierilor locali că ne vor susţine, iar, în paralel, am demarat şi o serie de întâlniri cu oamenii de afaceri din judeţ, pentru a putea construi un buget care să ne permită să ne desfăşurăm activitatea în bune condiţiuni”, a declarat Dorin Goian.

”Ţinând cont de situaţia de la club şi de faptul că suntem la început de drum, cu un staff nou, cu o echipă nouă şi cu atâtea probleme de rezolvat, primul nostru gând nu poate fi decât rămânerea în Liga a 2-a. Pe viitor, în funcţie de cum vor evolua lucrurile, dorinţa noastră este aceea de a face performanţă şi să readucem Foresta în primul eşalon. Cred că un oraş precum Suceava, cu un număr atât de mare de fani, poate susţine o echipă în Liga 1”, a mai spus Goian.

Acuzații grave după meciul Bucovina Rădăuți – Foresta Suceava 0-3, care avea să fie și ultimul pentru Goian pe banca tehnică: ”Dorin Goian va juca tot timpul numai şi numai pe teren! Nu face jocurile nimănui”

Ulterior, în noiembrie 2017, Dorin Goian mergea ca antrenor la Bucovina Rădăuți și avea să fie adversar al Forestei în ediția 2018/2019, când încheia pe locul 2, în timp ce sucevenii terminau pe 5 în Seria 1. În sezonul următor, 2019/2020, în chiar ultimul meci al turului, desfășurat la 30 noiembrie 2020, Foresta, care avea doar un punct în clasament în fața Bucovinei, avea să câștige cu 3-0 la Rădăuți, iar antrenorul Goian făcea acuzații extrem de grave, în care a lăsat să se înțeleagă că i s-a cerut să piardă în faţa sucevenilor.

”Au fost presiuni mari şi telefoane multe din partea unor persoane, presiuni politice. Să ţină minte un singur lucru, că Dorin Goian va juca tot timpul numai şi numai pe teren! Dorin Goian nu face jocurile nimănui. Suntem în 2019 şi aşa cum am jucat şi cu Bacău, am jucat şi cu Foresta, cu Focşaniul şi cu orice echipă. A spus cineva că Goian nu vrea să ajute Foresta, că Goian aduce deservicii fotbalului sucevean. Este vinovat Goian pentru faptul că joacă corect şi că încearcă să implementeze o mentalitate corectă acestor copii”, declara Dorin Goian la microfonul TVR Iaşi.

Acesta avea să fie și ultimul meci al lui Dorin Goian ca antrenor al Bucovinei Rădăuți. În ianuarie 2020, înainte de reunirea echipei, fostul fundaș invoca motive personale și își anunța demisia de la formația pe care a condus-o în ultimii doi ani şi jumătate.

”Băieţi, astăzi mi-am dat demisia de la Bucovina Radauti din motive personale. M-am gândit mult până să iau această decizie şi am ajuns la concluzia că trebuie să fac acest lucru. Am petrecut doi ani şi jumătate grozavi alături de voi, au fost momente frumoase, mai puţin frumoase, peste care am trecut împreună. Vă mulţumesc pentru tot… sunteţi o echipă superbă şi nişte caractere frumoase cum rar mi-a fost dat să întâlnesc. Dacă am supărat pe cineva în decursul acestei perioade, am făcut-o neintenţionat sau pentru a îmbunătăţi unele lucruri în jocul vostru sau al echipei. Sper să mai avem ocazia să lucrăm împreună în viitor şi sunt sigur că mulţi dintre voi aveţi multe de dovedit în fotbal. O să rămâneţi în sufletul meu şi vă voi susţine necondiţionat.
Vă doresc multă bafta, spor şi sănătate!
P.S. Veţi rămâne tot timpul “milionarii” mei!
Totodată, mulţumesc întregii conduceri administrative (preşedinte, director, oamenii de la stadion) şi primarului din Rădăuţi pentru susţinere”
, a transmis Dorin Goian.

Dorin Goian a lansat acuzații grave după meciul în care Foresta a câștigat cu 3-0 la Rădăuți, echipa de care s-a despărțit imediat după aceea.

Dorin Goian, după ce a fost anunțat ca antrenor al Forestei: ”Sunt bucuros că m-am întors. Vin cu inima deschisă și dornic să fac performanță, însă nu îmi place să promit marea cu sarea”

În prezent, după ce Foresta s-a despărțit de Petre Grigoraș, la echipă a fost adus din nou Dorin Goian, acum în postura de antrenor principal. Îi va avea alături, ca și în mandatul în care a fost președinte executiv, atât pe primarul Ion Lungu, cât și pe președintele Andrei Ciutac.

”În urma discuțiilor purtate în ultima perioadă, dorim să anunțăm faptul că în cursul zilei de astăzi am ajuns la un acord cu domnul Dorin Goian în ceea ce privește funcția de antrenor principal al ACS Foresta Suceava, urmând să parafăm înțelegerea contractuală.
Pe această cale dorim să asigurăm publicul sucevean că vom face toate demersurile pentru a construi o echipă pe măsura așteptărilor suporterilor noștri”, a anunțat Foresta Suceava, pe pagina sa de Facebook, numirea ca antrenor principal a lui Dorin Goian.

”Sunt bucuros că m-am întors și am șansa să antrenez acasă, pe stadionul în care m-am lansat în fotbalul mare. Vin cu inima deschisă și dornic să fac performanță, însă nu îmi place să promit marea cu sarea. Cu siguranță voi face totul pentru a reuși. Deocamdată nu știm cine pleacă, cine vine, sunt jucători la final de contract și trebuie să discutăm cu fiecare în parte. În funcție și de bugetul pe care îl vom avea la dispoziție vom încerca să facem o echipă competitivă la Suceava, pentru că mă cunoașteți, mie, în fotbal, mi-a plăcut să fiu cât mai sus”, a precizat Dorin Goian, citat de Monitorul Suceava, după anunțul că a preluat Foresta ca antrenor.

Foresta Suceava va încerca în al treilea sezon consecutiv pe care îl va petrece în Liga 3 să obțină promovarea. În ediția 2018/2019 a terminat pe 5, SCM Gloria Buzău fiind promovata, iar în sezonul actual, ”înghețat” din cauza pandemiei de COVID-19, s-a clasat pe locul 2 după 16 etape desfășurate dintr-un total de 30. A promovat Aerostar Bacău, fiindcă a avut un avans mai mare de trei puncte în clasament. Mai exact, a avut șapte. Dacă cele două echipa s-ar fi afla la o distanță de cel mult trei puncte, atunci ar fi jucat un baraj de promovare în Liga 2.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/oficial-dorin-goian-este-noul-antrenor-principal-la-foresta-suceava-in-locul-lui-petre-grigoras-fostul-international-are-misiunea-de-a-construi-o-echipa-pe-masura-asteptarilor-suporterilo-19135367

https://liga2.prosport.ro/liga-3/prima-reactie-a-lui-dorin-goian-dupa-ce-a-semnat-cu-foresta-suceava-cu-siguranta-voi-face-totul-pentru-a-reusi-incercam-sa-facem-o-echipa-competitiva-vrea-sa-promoveze-in-liga-2-19135548

https://liga2.prosport.ro/liga-3/oficial-petre-grigoras-s-a-despartit-de-foresta-suceava-motivele-care-au-dus-la-despartirea-de-experimentatul-antrenor-19135337

 

 

Marius ANGHEL 13 Jun. 2020, 12:12 Liga 3
Pe aceeași temă