Din Liga 3 din România, direct în prima ligă din Moldova! Un mijlocaș de la Viitorul Șimian a semnat cu Zimbru Chișinău, echipă la care au ajuns și doi jucători de la FC Buzău și FC Brașov

Mircea OGLINDOIU 08 Mar. 2022, 10:16 Liga 3
Din Liga 3 din România, direct în prima ligă din Moldova! Un mijlocaș de la Viitorul Șimian a semnat cu Zimbru Chișinău, echipă la care au ajuns și doi jucători de la FC Buzău și FC Brașov

După prestația din prima parte a campionatului din Liga 3, unde a izbutit și patru goluri pentru Viitorul Șimian, mijlocașul severinean Samuel Zimța (21 ani) a semnat cu Zimbru Chișinău.

Cea mai titrată echipă din capitala Republicii Moldova nu traversează o perioadă fastă, fiind la retrogradare în prima ligă (locul 7 din 8, cu 16 puncte acumulate după 19 meciuri), având și probleme financiare, situându-se, oarecum, într-o situație similară cu cea pe care o traversează la noi Dinamo.

Samuel Zimța are planuri mari la Zimbru, chiar dacă echipa nu traversează o perioadă fastă în acest sezon

Zimța, fost junior la Inter Milano, Virtus Entela sau Brescia, speră să-și relanseze careira peste Prut, după ce, vara trecută, s-a despărțit de ”FC U” Craiova, alături de care promovase în Liga 1, după care s-a dus în Liga 3, la nou-promovata din Mehedinți Viitorul Șimian.

”Mă bucur că am semnat cu Zimbru, o echipă cu o istorie importantă, o echipa cu nume mare în Republica Moldova. Am venit aici cu gândul de a ajuta echipa, de a câștiga cât mai multe puncte și a urca cât mai sus în clasament, fiindcă Zimbru nu este o echipă care să fie pe ultimele poziții din campionat. Unul dintre obiectivele clubului este câștigarea Cupei Moldovei, fiind în sferturi de finală și, de ce nu, în campionat, a urca pe locul 4, loc de pe care se merge în Conference League”, a spus Zimța pentru Liga2.ro.

Zimbru e a doua echipă ca palmares din Republica Moldova

Zimța a fost impresionat de condițiile găsite la Zimbru, a doua echipă ca palmares din Republica Moldova, după Sheriff Tiraspol. Dacă echipa din Transnistria are 19 titluri de campioană, Zimbru a câștigat campionatul de 8 ori, ultima dată în 2000. Cupa Moldovei a cucerit-o de 6 ori, ultima dată în 2014.

Zimbru a fost prima campioană a Republicii Moldova, campionat înființat în 1991, după despărțirea basarabenilor de URSS. Totodată, Zimbru a singura echipa care a jucat în campionatul lărgit din URSS, în mai multe etape chiar. A promovat în premieră in 1955, sub denumirea de FC Burevestnik (Rândunica, în traducere din limba rusă) și a ocupat locul 6, din 12 participante. A retrogradat în 1966, sub denumirea de Moldova Chișinău. A revenit în prima liga sovietică în 1973, sub titulatura de Nistru Chișinău, după o pauza de 10 ani, după o lupta directa cu Neftci Baku. În 1974 a retrogradat, chiar dacă a învins viitoarea campioana Dinamo Kiev sau vicecampioana Spartak Moscova. Echipa a mai promovat în 1990, dar n-a apucat sa mai joace în prima liga sovietică, deoarece URSS s-a destrămat. Divizia Națională, noul campionat din Republica Moldova s-a înființat în 1991, an în care Nistru s-a redenumit Zimbru, nume pe care îl poartă și în prezent. Clubul s-a înființat în 1947, sub titulatura Dinamo Chișinău.

”Stadionul și baza sportivă a Zimbrului este de un nivel înalt, sunt toate condițiile pentru a putea face performanță, puține echipe din Liga 1 din România au o astfel de bază sportivă. Stadionul este foarte frumos, de aproximativ 15000 de locuri, pe acest stadion joacă și naționala Moldovei meciurile oficiale sau amicale”, a dezvăluit Zimța.

Printre jucătorii achiziționați în această iarnă de Zimbru se numără și doi basarabeni care revin în țara lor după ce au evoluat în România. E vorba despre atacantul Dumitru Rogac (23 de ani), fost la FC Buzău, și de mijlocașul Gheorghe Anton (29 de ani / foto sus, în dreapta, lângă Zimța), doar la FC Buzău și FC Brașov.

Sâmbăta, de la ora 14:00, Zimbru (locul 7, din 8 echipe) joacă pe teren propriu cu Zaria Bălți (locul 6), în prima etapa din 2022. Cele doua echipe sunt despărțite de patru puncte. Lider autoritar e Sheriff, cu 50 de puncte după 19 jocuri. Zimbru are 16, golaveraj 24-32.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/viitorul-simian-ar-putea-fi-pregatita-de-fostul-selectioner-al-siriei-19218860

https://liga2.prosport.ro/liga-3/primele-achizitii-la-viitorul-simian-nou-promovata-din-mehedinti-adus-doi-jucatori-din-liga-2-si-un-fundas-de-la-liderul-csm-resita-a-trimis-in-schimb-un-mijlocas-la-zimbru-chisinau-19218548

Mircea OGLINDOIU 08 Mar. 2022, 10:16 Liga 3
Pe aceeași temă