La Hunedoara, autoritățile locale par să fi găsit peștera lui Ali Baba și a celor 40 de hoți sau vreun izvor cu bani!
După ani mulți de mediocritate, în care echipa locală de fotbal, oricare a fost ea, pentru că au fost mai multe, s-a zbătut să supraviețuiască la nivel de Liga 3, în 2022 municipiul din județul Hunedoara nu numai că mai are patru pași pentru a obține o promovare în Liga 2, însă anunță prin primarul ei și pași importanți făcuți pentru construcția unui nou stadion. O arenă care, cel puțin privind macheta și estimarea investiției, te face să te întrebi de unde au răsărit banii și ce s-a așteptat atât.
Bineînțeles, în proiectul privind ridicarea noului stadion este implicată și Compania Naţională de Investiţii (CNI). Însă, te întrebi, de ce Hunedoara ar avea întâietate în fața unor orașe mult mai mari, precum Timișoara, Iași sau Constanța, care doar se visează la o nouă arenă!
În sezonul trecut, CS Hunedoara nu a fost departe de ultimele clasate din Seria a 9-a a Ligii 3, încheind campionatul pe locul 6. În vara trecută s-a produs declicul. Autoritățile locale au investit masiv în club, s-a numit un nou antrenor, s-au adus mulți jucători, unii din Liga 2, s-a achiziționat brandul Corvinul, echipa este neînvinsă în sezonul regular și play-off, urmează barajele de promovare în Liga 2, în care este mare favorită, iar, mai nou, primarul Dan Bobouțanu anunță finalizarea studiului de fezabilitate pentru noul stadion din Hunedoara, care va fi construit pe locul celui actual.
Nouă arenă din Hunedoara, susține edilul Bobouțanu, va avea 10.500 de locuri, diverse facilități conform standardelor actuale și se va ridica la o valoare totală a investiției estimată la 54 de milioane de euro. Proiectul a fost depus la CNI și trebuie aprobat de mai multe comisii, vor urma licitații și se speră la demararea lucrărilor peste doi ani, din 2024.
Chiar dacă mai este ceva timp până atunci, măcar la Hunedoara se încearcă ceva, față de Iași, Constanța sau Timișoara.
”A fost finalizat Studiul de Fezabilitate pentru noul stadion din Hunedoara
Noul stadion care se doreşte a fi ridicat în municipiul Hunedoara prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii va avea 10.500 de locuri dispuse pe două „inele”, parcare subterană, două căi de acces rutier, mai multe zone pietonale şi toate facilităţile unei astfel de construcţii, la standardele actuale.
Compania desemnată pentru realizarea studiului de fezabilitate a finalizat documentaţia şi a predat-o beneficiarului – Compania Naţională de Investiţii – entitatea care va trebui să parcurgă, mai departe, paşii necesari pentru realizarea efectivă a obiectivului.
Valoarea totală a investiţiei necesare este estimată la 54 de milioane de euro.
Mai sunt câţiva paşi importanţi pentru a ajunge la faza construirii efective a noului stadion. Mai întâi, proiectul trebuie să treacă prin patru comisii inter-ministeriale. Apoi va fi nevoie de o hotărâre de guvern. Abia după aceea Compania Naţională de Investiţii va putea să înceapă procedurile de licitaţie pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de proiectul tehnic efectiv şi de lucrările în sine. Eu sper ca ridicarea noului stadion de la Hunedoara să înceapă în anul 2024. Mă bucură faptul că firma care s-a ocupat de studiul de fezabilitate a venit cu un concept modern şi util, bine adaptat amplasamentului şi nevoilor oraşului. Sunt conştient că microbiştii hunedoreni sunt nerăbdători, dar nu se poate „sări” nicio etapă, mai ales că este vorba despre o investiţie consistentă, estimată la 54 de milioane de euro, susţinută integral din bugetul CNI. Vom susţine cu tot ce putem acest proiect foarte important nu doar pentru oraş, ci pentru întregul judeţ.
Noul stadion va fi ridicat pe amplasamentul actualei arene fotbalistice hunedorene. Cheltuielile de demolare a vechiului stadion vor fi suportate de Primăria municipiului Hunedoara şi Consiliul Judeţean.
(imaginile reprezintă conceptul noului stadion, toate detaliile urmând a fi stabilite în urma soluţiilor definitive date de proiectul tehnic)”, a anunțat primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, pe pagina sa de Faceebok.
În ceea ce privește echipa CS Hunedoara, care din vară va fi branduită oficial în Corvinul Hunedoara, aceasta a încheiat sezonul regular al Ligii 3, cât și play-off-ul Seriei a 9-a fără înfrângere, în totalul de 27 de meciuri disputate acumulâng 23 de victorii și patru remize, deci un total de 73 de puncte, cum doar CSM Reșița (lider în Seria 7) a mai reușit.
Echipa antrenată de Florin Maxim joacă faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2 cu CS Oradea (locul 2 în Seria 10), turul la Oradea (25 mai, ora 18) și returul la Hunedoara (28 mai, ora 17:30), iar dacă se va califica în faza finală a barajului va întâlni Minaur Baia Mare (locul 1 Seria 10) sau Metalurgistul Cugir (locul 2 Seria 9). Abia în cazul în care va câștiga și această dublă manșă va reușit promovarea în Liga 2, iar orașul Hunedoara va avea din nou o echipă la acest nivel fotbalistic după o pauză de 14 ani.
Actuala conducere a CS Hunedoara visează acum chiar la promovarea în Liga 1, însă nu-și pune în gând faptul că în oraș nu există infrastructură sportivă pentru un astfel de pas important, iar actualul stadion ar putea fi demolat, dacă planul primarului privind construcția noii arene va demara în 2024. Ar însemna ca noul Corvinul să se mute cu cortul prin țară, să joace prin alte orașe, privând, astfel, publicul hunedorean de bucuria de a-și vedea jucând acasă echipa. Însă acest lucru a tot devenit o obișnuință în ultimul timp în Liga 1. O putem vedea la Chindia, Academica Clinceni, FCSB și, din sezonul următor, din nou la FC Hermannstadt.
https://liga2.prosport.ro/liga-3/incarcatura-apasa-si-pe-cs-hunedoara-inaintea-debutului-in-barajele-pentru-liga-2-florin-maxim-sincer-inaintea-turului-cu-ca-oradea-e-normal-sa-ai-presiune-mie-imi-place-la-fotbal-cu-ast-19232801
https://liga2.prosport.ro/liga-3/corvinul-s-a-intors-acasa-primaria-hunedoara-si-cs-hunedoara-au-finalizat-procedurile-de-achizitie-si-inregistrare-a-marcii-cunoscutului-club-19205127