Cristian Popovici este noul antrenor al echipei Dante Botoșani, liderul din Liga 3 care și-a demis surprinzător stafful tehnic. ”Am semnat până în vară, iar obiectivul este promovarea” | EXCLUSIV

Narcis POHOAȚĂ, Marius ANGHEL 23 Dec. 2021, 17:36 Liga 3

Eșecul categoric suferit în ultima etapă a anului din Liga 3, 0-3 pe teren propriu cu antepenultima clasată Sporting Juniorul Vaslui, a produs un adevărat cutremur la Dante Botoșani, liderul Seriei 1, o adevărată surpriză în acest sezon.

Antrenorul Vespazian Colban și ajutoarele sale din stafful tehnic au fost demiși, iar alături de aceștia au fost îndepărtați de la echipa botoșăneană mai mulți jucători importanți, între care Alexandru Marin, Alexandru Ichim sau Robert Grumezescu.

  • Echipa care își desfășoară activitatea la Dorohoi, în ciuda faptului că are în denumire Botoșani, a avut un sezon mult peste așteptări, obiectivul ei fiind menținerea în Liga 3, după ce în campionatul trecut a scăpat de emoțiile retrogradării în ultimele etape. Acum, Colban și-a dus formația pe locul 1, la multe puncte peste a treia clasată, a calificat-o matematic în play-off, însă aceste lucruri n-au mai contat după eșecul cu Vasluiul.

Cristian Popovici este noul antrenor al echipei Dante Botoșani: ”Obiectivul este promovarea”

În locul lui Vespazian Colban (43 de ani) a fost instalat în funcția de antrenor principal Cristian Popovici (52 de ani), cel care s-a despărțit la sfârșitul lunii septembrie de Știința Miroslava, echipă tot din Seria 1 a Ligii 3, chiar cotată ca favorită la play-off înaintea începerii sezonului, însă o dezamăgire după prima parte a campionatului.

Contactat de Liga2.ro, Cristian Popovici a declarat că a semnat cu liderul Seriei 1 până la vară, având ca obiectiv promovarea în Liga 2.

”Am semnat până în vară cu Dante Botoșani, obiectivul fiind promovarea. M-au sunat oamenii, au venit la Bacău și am discutat, ne-am înțeles, iar a doua zi am mers la Botoșani și am semnat contractul”, a declarat Popovici.

Acesta speră să completeze lotul cu cinci-șase jucători în următoarea perioadă: ”Au plecat câțiva jucători, între care Marin, Ichim, Grumezescu, Hărăguță, Mitoșeriu și încă vreo două nume, acum trebuie să găsim soluții să îi înlocuim. Speranța mea este să putem aduce alți jucători de valoare mai mare decât cei care au plecat. Să vedem cum vom reuși lucru acesta, pentru că în perioada asta e destul de greu să găsești jucători foarte buni, pentru că majoritatea au contracte până în vară și sunt încă sub contract. Dar eu sper să completăm lotul cu fotbaliști de valoare, avem și posibilitatea de a aduce sub formă de împrumut. La cum este structurat acum lotul, trebuie să aducem cam cinci-șase jucători”, a completat Popovici, care este optimist că poate duce echipa din Dorohoi în Liga2: ”Sunt optimist că putem promova, chiar dacă în partea cealaltă Oțelul și Focșaniul sunt echipe foarte bune. Sunt totuși meciuri de baraj, în care se poate întâmpla orice. Și noi avem un lot destul de echilibrat, cu jucători experimentați, cu tineri de calitate și atunci eu cred că putem face o figură frumoasă. Pentru locul 1 ne bate cu Suceava, iar la play-off se bat Rădăuți, Hușana, dar și Fălticeni, Ceahlăul sau chiar Miroslava. Mai sunt trei etape, nouă puncte puse în joc, iar de la Huși la locul 7 sunt două puncte diferență.”

Vespazian Colban: ”Nu mi s-a oferit nicio explicație. Probabil nu a fost de ajuns!”

Vespazian Colban a promovat Dante atât în Liga 4, cât și în Liga 3, în ani consecutivi, iar acum a dus echipa pe locul 1 în Seria 1 a Ligii 3, însă toate aceste lucruri nu i-au adus nici măcar o explicație din partea patronului clubului, Victor Mihalachi, privind decizia de a-l da acum afară.

”Am reziliat un contract, pur și simplu! Dacă așa a hotărât cel care conduce clubul, că e momentul schimbării, a schimbat omul, ce să facă! Probabil vrea evitarea promovării! Nu știu, nu pot să-mi dau seama. S-a întâmplat pur și simplu. Am avut o clauză strecurată prin contract și putea să rezilieze unilateral în orice moment. Nu știu care e motivul. Probabil își dorește mai mult, nu știu.

S-a mers pe încredere de la început, pur și simplu a fost strecurată acolo o clauză, că se poate rezilia contractul unilateral, doar din partea lui, nu și a mea. Nu mi s-a oferit nicio explicație. Probabil, poate ultima înfrângere care a fost, poate n-a fost gestionată cum trebuie, cine știe, supărarea! În ultima etapă am luat bătaie acasă. Per total, am rămas și eu surprins, pentru că linia de clasament e de partea mea. Am zece victorii, trei egaluri, două înfrângeri, cea mai bună apărare, al doilea cel mai bun atac, cel mai bun golaveraj. Când am plecat la drum, am plecat cu gândul să nu mai avem probleme la retrogradare ca în ceilalți ani. Probabil nu a fost de ajuns!

O decizie surprinzătoare! Și eu sufăr, pentru că am plecat cu această echipă din Liga a 5-a, Liga a 4-a, Liga a 3-a. În fine, așa e în viață, trebuie să te acoperi de hârtii, a spus Colban pentru Liga2.ro.

  • În lotul cu care Dante Botoșani și-a ținut la distanță adversarii în acest sezon de Liga 3 s-au numărat jucători ca Andrei Dumitraș, Alexandru Ichim, Alexandru Marin, Dudu Drugă, Cornel Căinari, Andrei Lozneanu, Robert Grumezescu, Alexandru Corban, Robert Bosînceanu sau Alexandru Hărăguță, care au cel puțin experiența Ligii 2.

Cantonament la Vatra Dornei

Dante Botoșani se va reuni pe 19 ianuarie 2022, iar în perioada 2-12 februarie va efectua un stagiu centralizat de pregătire, la Vatra Dornei.

”După cantonament mai sunt patru săptămâni până la reluarea campionatului, perioadă în care vom disputa 6 meciuri amicale, câte două în primele trei săptămâni. Vom juca miercuri-sâmbătă, urmând să căutăm adversarii după 1 ianuarie”, a punctat Cristian Popovici despre planurile sale la Dante.

Cristian Popovici a mai antrenat echipele FCM Bacău, FC Botoșani, SC Bacău, Dinamo 2, Foresta Suceava, Aerostar Bacău, Metaloglobus București și Știința Miroslava. Pe aceasta din urmă a pregătit-o în perioada septembrie 2019 – septembrie 2021, despărțirea producându-se după primele cinci etape din acest sezon, când Miroslava avea doar cinci puncte.

Dante Botoșani și Foresta Suceava sunt calificate matematic în play-off-ul Seriei 1 a Ligii 3

În cele 15 etape desfășurate în acest sezon de Liga 3, Dante Botoșani a înregistrat zece victorii, trei egaluri și două înfrângeri, cu totalul de 33 de puncte clasându-se pe locul 1 în Seria 1, la un punct peste Foresta Suceava și la nouă față de ocupanta locului 3, Bucovina Rădăuți.

Dante a marcat 21 de goluri, având al doilea atac din serie, după Foresta Suceava, care a înscris de 26 de ori. În apărare, echipa condusă de Vespazian Colban stătea cel mai bine, cu doar 9 goluri încasate. Era urmată de CSM Ceahlăul și Hușana Huși, cu 12, respectiv 14 goluri primite.

Dante Botoșani și Foresta Suceava sunt primele două calificate matematic în play-off-ul Seriei 1, pentru celelalte două poziții luptându-se mai multe echipe, Bucovina Rădăuți, Hușana Huși, Șomuz Fălticeni, CSM Ceahlăul Piara Neamț sau Știința Miroslava.

În ultimele trei etape ale sezonului regular, Dante mai are de jucat cu CSM Ceahlăul (locul 6, 12 martie, deplasare), Bucovina Rădăuţi (locul 3, 19 martie, acasă) și Şomuz Fălticeni (locul 5, 26 puncte, deplasare).

În play-off intră primele patru clasate de la finalul sezonului regular, iar acestea vor juca meciuri tur-retur-tur. La final, primele două clasate merg la barajele pentru promovare. Locul 1 din Seria 1 va întâlni locul 2 din Seria 2 (probabil CSM Focșani), iar locul 2 din Seria 1 va juca împotriva locului 1 din Seria 2 (probabil SC Oțelul Galați). Mai apoi, câștigătoarele acestor două baraje vor avea o nouă dublă manșă, de această dată între ele, iar învingătoarea va promova în Liga 2.

Foto: Dragoș Pășcăneanu (Mediafax Foto), Hușana Huși și Știința Miroslava

Narcis POHOAȚĂ, Marius ANGHEL 23 Dec. 2021, 17:36 Liga 3
Pe aceeași temă