Costel Enache explică de ce ales să antreneze în Liga 3, cu FC Bacău. Ce atribuții va avea la Academia lui Cristian Ciocoiu și care sunt obiectivele echipei

Narcis POHOAȚĂ 07 Aug. 2023, 12:02 Liga 3

La patru luni de la despărțirea de Unirea Slobozia, după ratarea calificării în play-off-ul Ligii 2, Constantin Enache a reintrat în pâine. Surprinzător, deși a fost în discuții și cu formații din eșalonul secund, experimentatul antrenor în vârstă de 50 de ani a decis să preia echipa din Liga 3 FC Bacău, fosta Dinamo Bacău.

Costel Enache explică de ce s-a alăturat proiectului FC Bacău

După mai multe experiențe în Liga 2, la Petrolul, ”U” Cluj, Poli Iași și Unirea Slobozia, antrenorul Costel Enache a decis să preia o echipă din al treilea eșalon.

Nemțeanul s-a alăturat proiectului Academiei FC Bacău ”Cristian Ciocoiu”, acolo unde obiectivul va fi formarea și promovarea tinerilor jucători din cadrul academiei. În plus, Enache va coordona toate grupele de copii și juniori de la Under 14 până la seniori.

Acesta a explicat motivul pentru care a decis să antreneze o echipă de Liga 3, deși nu neagă că a avut contacte și cu formații din al doilea eșalon.

”Aș vrea să fiu corect și sincer, am găsit la FC Bacău niște oameni care încearcă să facă niște pași corecți, logici și fără să sară peste etape. Proiectul care mi s-a prezentat are ceva, așa, neromânesc. Nimeni nu vrea să ardă anumite etape, avem răbdare și consecvență pe anumite priorități. Cred că în 3-4 ani Academia se va dezvolta extraordinar de bine.
Am avut câteva negocieri și la Liga 2, au fost discuții, dar am ales un proiect de dezvoltare care cred că mă reprezintă mai mult. Eu sunt un om mai mult tehnic, care are nevoie de argument și de niște pași pentru a face ceva. Toată lumea vorbește de Liga 3, dar eu clar am venit pentru academie, sunt coordonatorul proiectului de fotbal în 11. Avem în academie grupe de la Under 6 până la Liga 3, la fiecare an de vârstă, iar eu coordonez tot fotbalul de 11, de la Under 14 în sus. Îmi place să lucrez cu tinerii, îi apreciez și îi înțeleg foarte bine pentru că sunt și părinte și bunic. Cred că mă caracterizează mai mult partea asta. Proiectul în sine de durată cred că m-a atras foarte mult, oamenii din spatele proiectului care sunt stabili și ne dau echilibru și valoare. Cred că am ales bine”, a declarat, la Radio HIT Iași, Costel Enache.

Obiectivul lui Enache este dezvoltarea tinerilor jucători de la FC Bacău

Antrenorul în vârstă de 50 de ani a explicat că nu îl interesează în mod deosebit rezultatele echipei de seniori din Liga 3, ci dezvoltarea și promovarea tinerilor jucători din propria academie.

”Suntem în plină dezvoltare și cu investiții foarte mari în infrastructură. Obiectivul numărul 1 este creșterea și dezvoltarea jucătorilor și lansarea spre performanță. Și, firesc, perspectiva cam asta ar fi, ca Bacăul să aibă o echipă de seniori din propria pepinieră. Doar că lucrurile trebuie să vină pe dezvoltarea jucătorilor, iar echipa de seniori să crească prin dezvoltarea jucătorilor din academie, nu prin niște transferuri extraordinare. Da, cu siguranță, nu putem să ținem într-o echipă de Liga 3 de seniori doar copii, e nevoie și de câțiva jucători care să dea un echilibru și puțină constanță, pentru că doar cu tinerii este destul greu. Ei sunt fluctuanți, iar pentru dezvoltare au nevoie și de o parte mentală destul de solidă. Iar rezultatele sunt primordiale pentru un mental bun.
Obiectivul nostru nu este absolut unul de joc și de performanțe cu echipa. Obiectivul numărul 1 este promovarea jucătorilor. Nici nu ne interesează în ce serie și cu cine jucăm, noi trebuie să dezvoltăm jucătorii. Obiectivul este dezvoltarea lor, nu obținerea rezultatelor la echipa de Liga 3”, a completat Costel Enache.

Vede un sezon echilibrat în Liga 2

Antrenorul născut la Piatra Neamț cunoaște foarte bine Liga 2, după ce a antrenat patru echipe cu pretenții în ultima parte a carierei – Petrolul, ”U” Cluj, Poli Iași și Unirea Slobozia – și anticipează un sezon extrem de echilibrat.

”Văd un sezon foarte echilibrat în Liga 2. Am spus și anul trecut că va fi echilibrat și așa a fost. Și în play-off, și la play-out s-a luptat până în final. Ultimele meciuri au decis clasamentele. Cred că anul acesta va fi și mai echilibrat. Sunt echipe foarte aproape ca nivel. Deși unele par favorite, cum ar fi Chindia sau FC Argeș, cred că omogenitatea sau stabilitatea de la unele formații cum ar fi Slobozia sau Metaloglobus vor conta. Lucrurile de durată pot spune multe în campionatul Ligii 2. Nu mai sunt echipe subțiri, despre care să spui că le învingi din start. S-a mai strâns un pic valoarea Ligii 2, e un campionat greu. Buzăul, pentru că am și jucat cu ei, mi se pare o echipă foarte solidă, cu jucători de mare calitate, cu un lot foarte echilibrat și cu multe soluții. Și Chindia sau FC Argeș și-au stabilit lotul cu jucători valoroși, iar Concordia Chiajna nu mai spun, este un club puternic”, a precizat Costel Enache, care s-a referit și la echipa sa de suflet Ceahlăul Piatra Neamț, nou-promovată în liga secundă: ”Mi-aș dori foarte mult să aibă un an echilibrat, impactul cu Liga 2 după atâta timp de absență nu va fi ușor. Văd că au reușit transferuri foarte bune, am văzut ceva din jocurile lor, au avut rezultate foarte bune și sper din tot sufletul să-și consolideze poziția de Liga 2 anul ăsta și în viitor să tindă la mai mult.”

Costel Enache nu a uitat nici Iașiul, echipă pe care a pregătit-o în sezonul 2021-2022, unul de tranziție ce a urmat retrogradării formației moldave în Liga 2: ”Mă așteptam ca impactul cu prima ligă să fie mare. Am urmărit jocurile și am rămas impresionat de meciul de la Ovidiu. Poate un pic teamă sau puțin prea mult respect în primele două jocuri pentru adversari, dar cred că au găsit cheia și am văzut un joc minunat la Ovidiu, o echipă foarte bine organizată. Iașiul merită echipă în Liga 1, sper ca lucrurile să se dezvolte și ca infrastructură, pentru că un stadion nou este absolut necesar. Felicitări oamenilor care au pornit acest proiect, și aici vorbesc de domnul Cornel Șfaițer, de Florin Briaur, de domnul primar. Când și-au pus obiectivul acesta mi s-a părut un pic hazardat, dar uite că au știut ce fac și îi felicit pentru tot ce au făcut”.

FC Bacău a disputat deja un prim meci oficial sub comanda lui Costel Enache, în Turul 1 al Cupei României, unde a câștigat cu scorul de 3-0 partida cu Aerostar Bacău.

În Turul 2, miercuri, 9 august, de la ora 17:30, FC Bacău va juca acasă cu cealaltă echipă din Bacău prezentă în Liga 3, CSM Bacău, trupă antrenată de Cristian Popovici și care întâmpină probleme financiare în această perioadă.

Foto: Academia FC Bacău ”Cristian Ciocoiu”

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/au-fost-stabilite-meciurile-din-turul-2-al-cupei-romaniei-19278800

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gloria-buzau-a-castigat-amicalul-din-crang-cu-fc-bacau-19278258

https://liga2.prosport.ro/liga-3/dinamo-bacau-dispare-din-liga-3-dupa-doua-sezoane-i-a-cesionat-locul-in-campionat-altui-club-si-l-a-numit-antrenor-pe-costel-enache-echipa-se-intareste-la-nivel-de-lot-si-conducere-de-la-aerostar-19277407

Narcis POHOAȚĂ 07 Aug. 2023, 12:02 Liga 3
Pe aceeași temă