ANALIZĂ | Ultimele opt echipe care merg în play-off-ul Ligii 3 se stabilesc în ultima etapă, în weekend! De participarea în play-out sunt sigure 52 de cluburi din totalul de 59

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 23 Mar. 2022, 16:12 Actualizat: 25 Mar. 2022, 08:40 Liga 3
ANALIZĂ | Ultimele opt echipe care merg în play-off-ul Ligii 3 se stabilesc în ultima etapă, în weekend! De participarea în play-out sunt sigure 52 de cluburi din totalul de 59

O etapă a mai rămas de disputat din actualul sezon regular de Liga 3, ediția 2021-2022, și în continuare sunt câteva necunoscute privind echipele care vor merge în play-off, respectiv în play-out, partea a doua a campionatului.

Primele patru clasate din fiecare serie merg în play-off și vor lupta pentru a ajunge la barajele de promovare, iar echipele situate pe pozițiile 5-10 merg în play-out, unde au ca obiectiv evitarea retrogradării.

32 de echipe dintr-un total de 40 sunt matematic în play-off. În cinci serii situația este încheiată

Dacă cu trei etape înainte de finalul sezonului regular erau calificate matematic 21 de echipe în play-off dintr-un total de 40, acum, cu o etapă înainte de final, sunt 32 de cluburi sigure pe poziția lor în play-off.

În cinci dintre cele zece serii situația privind play-off-ul și play-out-ul este clarificată în proporție de 100 la sută. Seriile 5, 7, 8, 9 și 10 își cunosc cele patru echipe care merg în play-off, respectiv cele șase care se vor lupta pentru menținerea în Liga 3.

În două serii (4, 6) sunt câte trei echipe calificate matematic în play-off, iar în altele trei (1, 2, 3) suspansul încă este mare, fiindcă au doar câte două echipe calificate.

Cea mai strânsă luptă pentru un loc în play-off se dă în Seriile 1 și 2, unde sunt câte patru echipe care țintesc ultimul loc din Top 4 final. În Seria 3 se ”bat” trei echipe pentru un loc de play-off, iar în Seriile 4 și 6 sunt câte două echipe care au șanse la ultima poziție care duce la play-off.

52 de cluburi dintr-un total de 59 sunt sigure de participarea în play-out

La polul opus, sunt matematic în play-out 52 de echipe din totalul de 59, față de 30 câte erau cu trei etape înainte de final. Așa cum spuneam, în Seriile 5, 7, 8, 9 și 10 situația este rezolvată în totalitate, în timp ce în Seriile 1 și 2 este cea mai neclară în acest moment, fiindcă sunt câte patru echipe care sunt în lupta pentru ultimul loc de play-off.

Seriile de Liga 3 și situația lor privind echipele calificate matematic în play-off, respectiv play-out:

Seria 1

matematic în play-off: Dante Botoșani, Foresta Suceava
în lupta pentru play-off: Bucovina Rădăuți, Hușana Huși, CSM Ceahlăul Piatra Neamţ, Șomuz Fălticeni
matematic în play-out: Sporting Juniorul Vaslui, Ştiinţa Miroslava, CSM Bacău, CSM Pașcani

Seria 2

matematic în play-off: SC Oțelul Galați, CSM Focşani
în lupta pentru play-off: Metalul Buzău, Aerostar Bacău, Sporting Lieşti, CSM Râmnicu Sărat
matematic în play-out: Viitorul Ianca, Dinamo Bacău, CS Făurei, Sportul Chiscani

Seria 3

matematic în play-off: CS Afumați, SC Popeşti Leordeni
în lupta pentru play-off: Farul Constanţa 2, Agricola Borcea, Gloria Albeşti
matematic în play-out: FC Voluntari 2, Înainte Modelu, Recolta Gheorghe Doja, CSM Fetești, CSM Oltenița

Seria 4

matematic în play-off: Progresul Spartac, CS Tunari, Rapid 2
în lupta pentru play-off: Unirea Bascov, FCSB 2
matematic în play-out: Flacăra Moreni, Dinamo 2, Real Bradu, Academica Clinceni 2, Campionii FC Argeș 2

Seria 5

matematic în play-off: AFC Odorheiu Secuiesc, FC Pucioasa, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2, Olimpic Cetate Râşnov
matematic în play-out: CS Blejoi, KSE Târgu Secuiesc, FC Hermannstadt 2, CSO Plopeni, SR Brașov, Kids Tâmpa Brașov

Seria 6

matematic în play-off: Viitorul Dăeşti, CSM Slatina, CSM Alexandria
în lupta pentru play-off: Vediţa Coloneşti, Sporting Roşiori
matematic în play-out: ACSO Filiaşi, Petrolul Potcoava, Flacăra Horezu, Universitatea Craiova 2, Minerul Costeşti

Seria 7

matematic în play-off: CSM Reșița, CSM Deva, Pandurii Târgu Jiu, Voinţa Lupac
matematic în play-out: Viitorul Şimian, CSM Jiul Petroşani, Progresul Ezeriş, Gilortul Târgu Cărbuneşti, Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2, Aurul Brad

Seria 8

matematic în play-off: CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, Crişul Chişineu Criş, Şoimii Lipova, CSC Dumbrăviţa
matematic în play-out: Gloria Lunca Teuz Cermei, Progresul Pecica, Pobeda Star Bisnov, Frontiera Curtici, Avântul Periam

Seria 9

matematic în play-off: CS Hunedoara, Metalurgistul Cugir, Unirea Ungheni, Viitorul Cluj
matematic în play-out: Gloria Bistriţa Năsăud, CS Ocna Mureş, Sticla Arieşul Turda, Avântul Reghin, Sănătatea Cluj, Unirea Alba Iulia

Seria 10

matematic în play-off: CA Oradea, Minaur Baia Mare, Someşul Dej, Lotus Băile Felix
matematic în play-out: SCM Zalău, Sportul Şimleu Silvaniei, CFR Cluj 2, Progresul Şomcuta Mare, CSM Satu Mare, Luceafărul Oradea

Sezonul de Liga 3 ediția 2021/2022 are trei faze, noutatea fiind introducerea play-off-ului și play-out-ului

Campionatul Ligii 3, ediția 2021-2022, a început cu 100 de echipe în componență, împărțite în mod egal în zece serii, numai că după primele două etape s-a consemnat o excludere din competiție. ACS Poli Timișoara, în trecut fostă prim-divizionară, nu s-a prezentat la primele două jocuri, fiindcă n-a mai avut jucători suficienți în lot din cauza problemelor diverse pe care le avea, și a fost dată afară din campionat de FRF. Ulterior, Tribunalul avea să-i declare falimentul. Astfel, Seria a 8-a, din care făcea parte, a rămas cu o echipă în minus.

FRF a aprobat, în ședința de Comitet Executiv din 27 iunie 2021, un sistem competițional pentru campionatul Liga 3 tot cu 100 de echipe, însă i-a adus modificări față de cel din 2020-2021, desfășurat tot în condiții speciale de pandemie.

Federația a decis ca actuala ediția a Ligii 3 să se dispute în trei faze.

În Faza I are loc sezonul regular, 10 serii, cu 10 echipe fiecare, cu meciuri tur-retur, rezultând un total de 18 etape, adică 18 meciuri de fiecare formație.
Faza a II-a este numită partea de campionat în care în fiecare serie se va disputa un play-off, între primele patru clasate, și un play-out, între celelalte șase echipe din clasament.

 • Play-off-ul se va juca în format tur-retur-tur, cu un total de 9 etape (pe baza tabelei Berger de 4). Play-out-ul se va juca în format tur-retur, 10 etape (pe baza tabelei Berger de 6).
 • Locul ocupat de fiecare echipă în clasamentul final al sezonului regular va da ordinea la stabilirea meciurilor pentru play-off, respectiv play-out. Locul 1 în sezonul regular este poziția 1 în play-off, respectiv locul 5 în sezonul regular este poziția 1 în play-out, ș.a.m.d.

După încheierea Fazei a II-a se trece la ultima partea de campionat. În Faza a III-a vor participa doar primele două clasate din play-off-uri, 20 de echipe în total. Se vor disputa două runde de baraj, exact cum a avut loc și în ediția trecută de Liga 3.

În runda semifinală – cele 20 de echipe vor fi împerecheate în zece dueluri în dublă manșă. De această dată, nu se va mai trage la sorți pentru stabilirea primei echipe gazdă, ci echipele de pe locurile 1 vor fi gazde în manșa retur.

Ordinea desfășurării meciurilor din runda semifinală a barajelor de promovare în Liga 2:

 • B1: Locul 1, Seria 1 v Locul 2, Seria 2
 • B2: Locul 1, Seria 2 v Locul 2, Seria 1
 • B3: Locul 1, Seria 3 v Locul 2, Seria 4
 • B4: Locul 1, Seria 4 v Locul 2, Seria 3
 • B5: Locul 1, Seria 5 v Locul 2, Seria 6
 • B6: Locul 1, Seria 6 v Locul 2, Seria 5
 • B7: Locul 1, Seria 7 v Locul 2, Seria 8
 • B8: Locul 1, Seria 8 v Locul 2, Seria 7
 • B9: Locul 1, Seria 9 v Locul 2, Seria 10
 • B10: Locul 1, Seria 10 v Locul 2, Seria 9

Ulterior, cele zece câștigătoare ale primei runde vor fi împerecheate în cinci dueluri ce vor fi decise în dublă manșă. De această dată însă, gazda meciului tur va fi decisă prin tragere la sorți. Baraje semifinale au loc în zilele de 25, respectiv 28 mai 2022.

Meciurilor din runda finală a barajelor de promovare în Liga 2:

 • Învingătoarea B1 v Învingătoarea B2
 • Învingătoarea B3 v Învingătoarea B4
 • Învingătoarea B5 v Învingătoarea B6
 • Învingătoarea B7 v Învingătoarea B8
 • Învingătoarea B9 v Învingătoarea B10

Cele cinci învingătoare ale rundei finale vor promova în sezonul 2022-2023 de Liga 2. Baraje finale au loc în zilele de 4, respectiv 8 iunie 2022.

Retrogradează direct din Liga 3 21 de echipe

În ceea ce privește retrogradarea, cele mai slabe clasate nu vor mai disputa baraje de menținere cu echipele campioane de Liga 4.

Vor retrograda direct ultimele două clasate din play-out-ul fiecărei serii împreună cu echipa de pe locul 4 din play-out cu cea mai slabă linie de clasament.

În total, în mod normal, dacă FRF nu produce alte modificări pe ultima sută de metri, cum s-a întâmplat în sezonul trecut, vor retrograda în Liga 4 21 de echipe și vor promova în Liga 3 cele 21 de campioane județene câștigătoare ale barajului de promovare.

Între timp, FRF a tras la sorți duelurile pentru barajul de promovare în Liga 3, ediția 2022-2023.

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 23 Mar. 2022, 16:12 Actualizat: 25 Mar. 2022, 08:40 Liga 3
Pe aceeași temă