:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fliga2.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fcatalin-popa-dan-pirciu-ajf-arges-1-1024x576.jpg)
În urmă cu două primăveri, Unirea Sântana rata dramatic titlul de campioană județeană în Arad. Formația îmbrăcată în ”roșu-negru” a luat gol în prelungirile meciului din ultima etapă, de la Victoria Felnac, și CS Socodor avea să câștige campionatul la mustață.
Dar, uniriștii au luat-o de la capăt, au fost vicecampionii ediției trecute în Liga 4 Arad, pentru ca în această stagiune să ”omoare” campionatul!
Condusă de Adrian Abrudean, antrenor cu vastă experiență în Liga 3, la CS Ineu, Național Sebiș, Crișul Chișineu Criș sau Șoimii Lipova, Unirea Sântana a devenit matematic campioană cu patru etape înainte de finalul competiției județene din Arad, după ce a câștigat cu 4-0 cu formația de pe locul secund, Podgoria Pâncota.
Adversarul de sâmbătă al ”roș-negrilor” era, la rându-i, neînvins, dar nu a contat în derby. Asta și pe fondul absenței portarului titular, dar și a patru fundași. Ciprian Rus (minutul 15), Andrei Vasinc (44), Sergiu Sabău (53) și Flavius Brândușe (80) au fost marcatorii succesului ce o duc pe Unirea la +14 puncte față Pâncota și Socodor, cu patru runde până la finalul campionatului.
Doi dintre fotbaliștii care au înscris în „ciocnirea” cu Pâncota au fost transferați chiar în iarnă, când Sântana a ridicat și mai mult ștacheta față de sezonul de primăvară.
Atacantul Ciprian Rus (34 de ani) a fost primul căpitan al echipei UTA după promovarea arădenilor în SuperLigă, dar el mai jucase pe scena primului eșalon și cu ASA Târgu Mureș sau Pandurii Târgu Jiu, dar și în eșalonul secund cu Dunărea Călărași, Unirea Slobozia și CSM Reșița. Rus și-a adus rapid contribuția la galopul noii sale echipe cu 11 goluri în 9 meciuri, fiind al treilea marcator stagional al Unirii, după Andrei Vasinc (16 goluri) și Flavius Brândușe (12 goluri).
Fundașul Sergiu Sabău (24 de ani) e crescut și el de UTA, dar a fost mai mereu împrumutat la echipe de Liga 3-a din județul Arad.
În iarnă, la Sântana a mai venit și alți doi fotbaliști crescut de Bătrâna Doamnă, fundașul Denis Lazăr (27 de ani) și Angelo Iuga (28 de ani), iar recent a fost reactivat portarul Nicușor Grecu (32 de ani). Originar din Craiova, acesta lucrează acum la Penitenciarul Arad și are în spate echipe precum CS Apă Craiova, U. Cluj, CSMS Iaşi, FC Argeș, CSM Slatina, Unirea Constanța, Viitorul Târgu Jiu și Vedița Colonești. Între 2014 și 2016 a făcut parte din lotul prim divizionarei CSMS Iaşi, făcându-le concurență italianului Alessandro Caparco și lui Branko Grahovac.
Din lotul noilor campioni ai Ligii a IV-a Arad mai fac parte: Andrei Nedelea, Edward Csurka – Daniel Clej, Antonio Savin, Bogdan Burlă, Alexandru Nistor, Balasz Buza, Dumitru Copil, Sebastian Susan, Daniel Marc, Roberto Olteanu, David Covaci, Gabriel Kozma, Michel Vlad, Mario Pașca, Andrei Vasinc, Flavius Brândușe, Raul Iancu și Milan Cois.
Un alt fost fotbalist al celor de la UTA, Bogdan Burlă și-a încheiat în sezonul, după ce și-a rupt tendonul și a fost și operat.
Beneficiind de un buget foarte generos pentru fotbalul județean, asigurat în marea sa parte de autoritățile locale din oraș, Unirea Sântana are ca obiectiv stagional promovarea în Liga 3.
Iar misiunea ei nu este deloc facilă, ținând cont că la barajul din luna iunie o va înfrunta pe Nera Bogodinț, care domină și ea autoritar fotbalul din Caraș Severin.
”Sunt bucuros de maniera în care am jucat cu Pâncota, am câștigat categoric. E adevărat, ei au avut ceva absențe notabile, dar aceste aspecte fac partea din viața fiecărei echipă. E un rezultat care ne asigură titlul de campioni județeni cu patru etape înainte de finalul campionatului și mă bucur pentru el, căci ne conferă liniștea necesară pentru a pregăti meciurile de baraj. Să nu uităm, pentru noi principalul obiectiv este promovarea în Liga 3-a. Bineînțeles că mai avem meciuri cu miză până la acel baraj, în special cele Cupă, care ne vor ajuta la fel de mult, pentru că este un prilej de a-i ține pe jucători în priză. Astăzi, vreau să le mulțumesc jucătorilor pentru implicarea în procesul de pregătire, pentru seriozitatea de care au dat dovadă de când am început campionatul. Mai apreciez și ajutorul Consiliului Local, al domnului primar și al tuturor sponsorilor. Din punctul meu de vedere, nu există o favorită la baraj. Întâlnim un adversar echilibrat, greu, cu jucători de mare experiență. I-am și văzut o dată și aceste partide sunt foarte grele. Din punctul meu de vedere, sunt 50-50 la sută șanse. Personal rămân foarte echilibrat în acest moment și acest echilibru încerc să-l transmit de fiecare dată și jucătorilor”, a transmis Adrian Abrudean, după succesul de sâmbătă al echipei pe care o antrenează. „Știli” îl are lângă el pe Ciprian Pătroi, cel cu care a lucrat deja la Crișul Chișineu Criș și Șoimii Lipova.
Alexandru Nistor era căpitanul Unirii Sântana și în urmă cu două sezoane, când echipa rata dramatic titlul de campioană. Acum fundașul de 35 de ani, cu sute de meciuri în Liga 3 pentru formațiile din județul Arad, vrea să simte gustul celei de-a patra promovări a carierei. A mai avut două cu Șoimii Pâncota (din Liga 4 și 3) și una cu ACU Arad, din Liga 3, și una cu Gloria Lunca Teuz Cermei, din Liga 4.
”Mă bucur că, în sfârșit, după două sezoane ratate, am ajuns să culegem roadele. Cu Pâncota ne-am impus din minutul 1, am și profitat de absențele lor, dar cred că, și dacă erau cu tot lotul, tot câștigam la cât am fost de motivați să încheiem azi socotelile. Acum avem liniște până la baraj și am mare încredere că vom reuși să promovăm, cu toate că va fi greu. Avem mici informații că ar fi o echipă solidă, dar oricum ar fi, trebuie să ne impunem jocul și să fim pregătiți la ora barajului, ca să nu avem regrete după aia. Adică să dăm tot ce vom avea mai bun ca să ne îndeplinim obiectivul. Deocamdată doar jumate de obiectiv e îndeplinit, câștigarea campionatului. Am plecat favoriți de la început campionatului și doar am respectat calculele hârtiei”, susține Nistor.
Pentru Cătălin Puia, titlul județean are o semnificație aparte, fiindcă este primul din istoria orașului Sântana. Iar managerul echipei e chiar ”fiul al satului” și este implicat la Unirea de aproape două decenii, fie ca antrenor al grupelor de copii și juniori sau conducător.
”A fost obiectivul pe care ni l-am fixat acum doi ani de zile, când am pierdut într-un mod nedrept titlul, într-un mod viciat. Dar ce a fost a fost și acum am reușit cu multe greutăți și eforturi imense. Pentru mine, acest titlu are și o valoare sentimentală, căci este primul al orașului nostru. Adică Sântana nu a fost niciodată mai sus din punct de vedere fotbalistic ca acum, e un moment istoric, ca să zic așa și vreau să dedic această performanță oamenilor de bine din Sântana, nu celor care ne hulesc. Am avut un sprijin în actuala conducere a primăriei și îi mulțumesc pentru aceasta domnul primar Daniel Tomuța, îi mulțumesc colegului care m-a ajutat extrem de mult, Ovidiu Nadiu și căruia i se datorează într-o mare măsură acest parcurs. Următorul obiectiv e promovarea la Liga 3-a și menținerea acolo. Avem echipe arădene în Liga a III-a de la care să învățăm foarte mult, pentru a avita retrogradarea, dacă vom promova. Dar nu-mi pun problema, cred că avem șansele cele mai mari. Am văzut echipa din Bogodinț, e foarte bună, așezată, dar eu am mare încredere în jucătorii mei și în antrenor și vă asigur că o să reușim promovarea”, e afirmația optimistă a lui Cătălin Puia.
Sântana a sărbătorit cu șampanie pe acordul piesei celor de la Queen, ”We are the champions”, titlul de campioană județeană.
S-a întâmplat chiar sub privirile ”spionilor” de la Nera Bogodinț, adversarul de la baraj al arădenilor, care a câștigat și ea matematic campionatul în județul Caraș-Severin, după succesul din weekendul trecut.
Formația lui Cristian Șodâncă are acum 16 puncte în fața celor de la Viitorul Armeniș, când mai sunt patru etape de jucat.
Conform tragerii la sorți a meciurilor de baraj pentru promovarea în Liga 3, ediția 2025/26, efectuată la începutul lunii februarie, la FRF, campioana județului Arad va întâlni în dublă manșă campioana din județul Caraș-Severin pentru promovarea în Liga 3. Aradul a fost extras primul din urnă, astfel că va fi gazdă în jocul tur, returul urmând să se desfăşoare pe terenul echipe din Caraș-Severin, FC Nera Bogodinț. Turul este programat în data de 22 iunie 2025, de la ora 18:00, iar returul are loc la data de 29 iunie 2025, de la ora 17:30.
Foto: Sport Arad