Dezastrul de la Viitorul Pandurii, prin ochii unuia dintre ultimii săi căpitani! Gândul cu care semnase, lecțiile pe care le-a trăit și învățat la clubul falimentar din Târgu Jiu! ”Am învățat ce înseamnă să lupți nu doar pentru rezultate sportive” | EXCLUSIV

Marius ANGHEL 23 Oct. 2024, 21:26 Liga 2
Dezastrul de la Viitorul Pandurii, prin ochii unuia dintre ultimii săi căpitani! Gândul cu care semnase, lecțiile pe care le-a trăit și învățat la clubul falimentar din Târgu Jiu! ”Am învățat ce înseamnă să lupți nu doar pentru rezultate sportive” | EXCLUSIV

Unul dintre jucătorii cu care Viitorul Pandurii Târgu Jiu a început al șaptelea sezon în Liga 2, pe care nu-l va mai duce la final, fiindcă înaintea etapei a 10-a i-a fost declarat falimentul, a ales Liga2.ro pentru a-și spune experiența trăită la clubul patronat de Nicolae Sarcină.

Sunt puțini fotbaliștii care se deschid și spun public aproape tot ce au trăit la un club, mai ales experiențe nedorite, grele, care, probabil, nu vor fi uitate niciodată! Iar unul dintre ei este Flavius Dumbrăvean (29 de ani), unul dintre căpitanii echipei antrenate de Călin Cojocaru, unul dintre ultimii căpitani ai trupei din Târgu Jiu, semifinalistă de Cupa României în sezonul 2020-2021 și aproape șapte sezoane și jumătate activă în Liga 2.

”A fost o experiență dureroasă, dar plină de lecții”, spune, printre multele altele, Dumbrăvean, care, în încercarea de a se face văzut în fotbalul românesc, prin intermediul Viitorului Pandurii, a ajuns să trăiască umilințe și condiții care nu au nicio legătură cu activitatea sportivă sau sportul de performanță.

Flavius Dumbrăvean, despre experiența trăită la Viitorul Pandurii: ”Mai în glumă, mai în serios, jumătate din perioada petrecută aici, am petrecut-o în autocar”

Flavius Dumbrăvean a decis, în vară, să semneze cu trupa gorjeană, deși știa că are probleme financiare. Spune că a făcut-o pentru a fi mai aproape de familia sa.

Ce a întâlnit la Viitorul Pandurii l-a pus repede pe gânduri, însă, chiar și așa, nu se aștepta ca totul să ia o astfel de turnură.

”Perioada petrecută la Viitorul Pandurii Târgu Jiu a fost una marcată de multe provocări și dezamăgiri, dar și de învățăminte importante. Când am decis să vin aici, știam că lucrurile nu sunt tocmai roz și că echipa se confrunta deja cu anumite probleme. Totuși, nu îmi imaginam că situația este atât de gravă și că se va degrada atât de repede. Unul dintre motivele care au cântărit în decizia mea de a veni la Viitorul Pandurii a fost și faptul că soția mea este handbalistă la CSM Târgu Jiu, în Liga Florilor. Astfel, a fost și o oportunitate de a fi aproape de familie.

Însă, din momentul în care am ajuns, problemele au devenit tot mai evidente și am observat unele lucruri anormale, ieșite din tiparul fotbalului de performanță.

Perioada de pregătire a fost și ea una complet atipică pentru un club profesionist. Spre deosebire de alte echipe, noi nu am avut parte de un cantonament adecvat. Ne-am antrenat prin parcuri, iar pentru ședințele tehnico-tactice am fost nevoiți să căutăm terenuri prin comunele din împrejurimile Târgu-Jiului, pentru că nu aveam unde să ne pregătim corespunzător. Condițiile de pregătire au fost departe de standardele necesare unui fotbalist profesionist.

În plus, vestea că meciurile de acasă se vor juca la Turnu Severin a complicat și mai mult lucrurile. Practic, eram mereu pe drumuri. Chiar și în zilele de antrenament sau în cele de meci, trebuia să ne deplasăm din Târgu Jiu. Mai în glumă, mai în serios, jumătate din perioada petrecută aici, am petrecut-o în autocar”, și-a început Dumbrăvean povestirea, pentru Liga2.ro.

Cu hrana ”tăiată”, Viitorul Pandurii a alunecat ”pe un tobogan periculos”! ”Erau momente în care ne simțeam total abandonați”

După primul eșec, venit în etapa a 2-a, contra echipei care acum este lider și este neînvinsă în campionat, FK Miercurea Ciuc, clubul gorjean a decis nici măcar să nu mai asigure hrana sportivilor. ”Conducerea a luat o hotărâre împotriva noastră”, într-un moment în care componenții lotului aveau speranță după primele două rezultate înregistrare în Liga 2 și Cupa României.

”Trecând peste toate acesta, am început sezonul cu optimism. Din punctul meu de vedere, am avut un start promițător, obținând un egal în prima etapă, în deplasare, împotriva celor de la FC Bihor, și avansând în faza următoare a Cupei României, după ce am învins Jiul Petroșani. Aceste rezultate chiar ne-au dat speranță.

Însă, odată cu eșecul suferit pe teren propriu în fața celor de la Csikszereda, lucrurile au început să se schimbe. Csikszereda, care și în momentul de față, rămâne singura echipă neînvinsă în toate competițiile (Liga 2 și Cupa României). După acel meci, conducerea a luat o hotărâre împotriva noastră.

Ni s-a tăiat masa, fără ca cineva să ne comunice motivele pentru această decizie. A fost o situație dezolantă, mai ales în contextul în care deja ne confruntam cu dificultăți. Am continuat așa, cu ajutorul antrenorului care a suportat o bună perioadă alimentația jucătorilor, iar în toată această perioadă am avut patru meciuri, dintre care trei în campionat și unul în Cupa României, împotriva deținătoarei trofeului, Corvinul Hunedoara.

Din păcate, am înregistrat patru eșecuri consecutive. Dintre acestea, două au fost pierdute la limită, după minutul 85, împotriva Concordiei și a Mioveniului. Aceste eșecuri, coroborate cu tot ce se întâmpla în jurul nostru, ne-au dat sentimentul că alunecăm pe un tobogan periculos, din care va fi foarte greu să ne oprim fără sprijinul și susținerea conducerii. Erau momente în care ne simțeam total abandonați, iar lipsa de reacție din partea celor care trebuiau să ne susțină nu a existat”, spune fotbalistul.

”Oare am ce să mănânc mâine?” Jucători mai slabi cu până la 10 kilograme din cauza stresului și a lipsei de hrană!

Jucătorii clubului din Târgu Jiu ajunseseră să se culce cu gândul la ce vor face mâine, ce vor mânca, povestește Dumbrăvean. Unii au slăbit chiar și 10 kilograme în acest timp, din cauza stresului și a lipsei hranei.

Pare incredibil, dar astfel de condiții a oferit Viitorul Pandurii în ultimele sale luni de viață. Și-a abandonat jucătorii, iar aceștia au încercat să meargă mai departe în campionat cât au putut!

”De la acel moment, am simțit că toată lumea și-a luat mâna de pe noi. Fără salarii primite și fără o alimentație corespunzătoare, este evident cât de mult puteam să ne pregătim la nivelul Ligii a 2-a. În vestiar, nu cred că mai era vreun jucător care să se gândească la fotbal în acele momente. Eram martorii unor situații critice, cu jucători care au slăbit între 5 și 10 kg în perioada asta din cauza stresului și a lipsei de hrană.

Cum să ne antrenăm la capacitate maximă când nu aveam nici măcar minimul necesar pentru a face asta? Este imposibil să ne ridicăm ca echipă la nivelul adversarelor când pentru noi fotbalul era ultimul lucru pe care îl mai aveam de care să ne facem griji.

Vi se pare normal ca un fotbalist în 2024 să se culce cu gândul: ”Oare am ce să mănânc mâine?” Este o situație inacceptabilă, care nu doar că ne-a afectat performanțele pe teren, dar și starea mentală. Așa ceva nu ar trebui să se întâmple în fotbalul profesionist, iar noi, ca sportivi, merităm mult mai mult decât atât”, dezvăluie Flavius Dumbrăvean pentru Liga2.ro.

”Am avut un prim șoc când am văzut ce primim de mâncare cu 2-3 ore înainte de antrenament. Prefer să nu dau exemple”

Unul dintre ultimii căpitani ai Viitorului Pandurii spune că jucătorii aveau dorință de a încerca să scoată echipa din situația în care se afla, însă conducerea a fost nepăsătoare, nu a făcut nimic pentru a îmbunătăți lucrurile. Fără un răspuns, a urmat protestul jucătorilor și prima neprezentare în campionat, aceasta din urmă decisă de conducere ca răspuns la gestul fotbaliștilor de a refuza să se mai antreneze în condițiile mizere oferite de club.

”După alte două eșecuri, cu Metaloglobus și Chindia, am simțit că era momentul să avem o ședință internă. Am avut o discuție lungă cu președintele clubului, în care ne-am expus punctele de vedere și dorințele noastre pentru a scoate echipa din această situație critică. Problema era că, deși noi ne doream cu adevărat să facem ceva, cei care aveau puterea de decizie să ne ajute nu au făcut-o. Dacă s-ar fi implicat, nu am fi ajuns în această situație.

Am fost foarte clari în această discuție: am anunțat că în condițiile actuale nu vom mai continua decât 2-3 zile, așteptând o schimbare. Luni, la începutul săptămânii premergătoare meciului anulat cu Șelimbăr, am avut un prim șoc când am văzut ce primim de mâncare cu 2-3 ore înainte de antrenament. Prefer să nu dau exemple specifice, dar pot spune că era departe de ceea ce ar trebui să mănânce un sportiv profesionist.

Atunci am decis să nu ne mai antrenăm, poate așa vom trage un semnal de alarmă. Din păcate, până miercuri nu s-a întâmplat nimic. Ne-am dus la conducere pentru a cere explicații, și am fost informați că, dacă nu ne convine situația, știm ce pârghii legale putem urma, inclusiv depunerea de memorii. Ni s-a spus că meciul cu Șelimbăr a fost amânat, dar nu am fost lămuriți cu privire la motivele reale.

Am cerut doar să fim alimentați corespunzător și să primim ceea ce ni se cuvine, pentru a demonstra că, dacă avem minimul necesar, rezultatele se vor schimba și ne putem arăta adevărata valoare pe teren. Aceasta este dorința noastră ca jucători profesioniști: să fim tratați cu respect și să avem condiții corespunzătoare pentru a performa”, a povestit fundașul.

”Ne-am strâns mâinile unii altora, ne-am urat baftă pe mai departe, și, în acel moment, 25 de jucători, alături de întregul staff, am rămas șomeri”

Nici după prima neprezentare lucrurile nu s-au schimbat la echipă, deși președintele comunicase public că nu vor fi probleme privind continuarea activității. Viitorul Pandurii nu a mai avut unde să se antreneze, iar în ziua în care s-a auzit că se judecă falimentul clubului jucătorii și stafful tehnic s-au strâns în vestiar.

”Speram, totuși, la o soluție care să ne ofere măcar o șansă de a merge mai departe în condiții normale”, spune Dumbrăvean, însă totul a fost aranjat pentru ca Tribunalul Gorj să decidă falimentul și, astfel, să se pună lacăt pe club.

”Am încercat să reluăm antrenamentele, dar am întâmpinat o nouă problemă: nu mai aveam unde să ne antrenăm, fiindcă nu ni s-a mai permis accesul la terenurile unde ne pregătisem până atunci. La sfârșitul săptămânii, s-a consemnat prima neprezentare a echipei, iar în întreaga pauză competițională, dedicată echipelor naționale, am așteptat o reacție din partea conducerii – un semn, o explicație, orice.

Din păcate, timp de 10 zile nu am primit nimic. Văzând că nu există nicio comunicare, am decis să ne întâlnim din nou la vestiar, cu toții, pentru a discuta cu conducerea și a înțelege ce se întâmplă și ce planuri există pentru viitorul echipei. În acel moment, ne aflam într-o stare de incertitudine totală, fără nicio direcție clară și fără niciun răspuns concret.

Între timp, am aflat din presă că urma să fie termenul de judecată pentru falimentul echipei. În ziua în care s-a judecat, noi – jucătorii și stafful – eram toți adunați în vestiar, așteptând să vedem decizia pe portalul instanței. Deși știam că echipa se afla într-o situație gravă, speram, totuși, la o soluție care să ne ofere măcar o șansă de a merge mai departe în condiții normale.

În final, am aflat vestea: echipa intrase oficial în faliment. Inevitabil, având în vedere circumstanțele. Ne-am strâns mâinile unii altora, ne-am urat baftă pe mai departe, și, în acel moment, 25 de jucători, alături de întregul staff, am rămas șomeri. După luni de incertitudine, sacrificii și speranțe că lucrurile vor lua o turnură mai bună”, a vorbit Flavius Dumbrăvean.

Flavius Dumbrăvean: ”Am simțit ce înseamnă să lupți nu doar pentru rezultate sportive, ci și pentru demnitatea de a fi tratat ca un profesionist”

Dumbrăvean a evoluat în șapte din cele opt meciuri disputate de Viitorul Pandurii în acest sezon de Liga 2. În meciurile din etapele 4, 5 și 6 a început cu banderola de căpitan pe braț.

Originar din Târgu Mureș, Flavius Dumbrăvean a mai evoluat în cariera sa, în Liga 2, pentru Unirea Slobozia, cinci meciuri în sezonul 2020-2021. În ediția 2016-2017 de primă ligă, care atunci avea 21 de ani, a fost în lotul echipei ASA Târgu Mureș, însă nu a apucat să debuteze pentru mureșeni.

Până să ajungă la Viitorul Pandurii a mai jucat pentru Avântul Reghin, SCM Zalău, ASA Târgu Mureș 2, CS Iernut, ACSM Ceahlăul Piatra Neamț, Unirea Ungheni, CSM Deva și ACS Târgu Mureș, în Liga 3.

Experiența trăită la clubul gorjean nu o va uita niciodată.

”A fost o experiență dureroasă, dar plină de lecții, despre ceea ce înseamnă să lupți nu doar pentru rezultate sportive, ci și pentru demnitatea de a fi tratat ca un profesionist. Am trăit asta în Liga 2, în România anului 2024”, a mai spus Flavius Dumbrăvean.

Foto: News Flux, Justinel Stăvaru și Viitorul Pandurii Târgu Jiu

Marius ANGHEL 23 Oct. 2024, 21:26 Liga 2
Pe aceeași temă