Fotbalul românesc este recunoscut pentru numărul mare de abandonuri la final de juniorat. Nesusținuți suficient și fără o perspectivă clară, mulți tineri mai mult sau mai puțin talentați au renunțat la fotbal de-a lungul anilor și s-au apucat de alte meserii. În special de la cluburi din ligile inferioare.
Cel mai recent exemplu este al tânărului fundaș dreapta ieșean Iulian Ciubotaru, care la doar 22 de ani a decis să pună punct carierei de fotbalist și să-și aleagă o altă meserie. Cea de pompier.
”Nu văd perspective și nu vreau să ajung la 27-28 de ani să joc tot la Liga a 2-a și să văd că nu am un trecut, nici viitor și nici o situație materială. Mai bine mă retrag acum”, spune, pentru Liga2.ro, Iulian Ciubotaru, un tânăr jucător născut în Iași.
La doar 22 de ani, fundașul dreapta Iulian Ciubotaru a surprins pe toată lumea cu decizia sa. Chiar și pe oficialii Unirii Dej, echipă cu care semnase în vară.
După un sezon trecut chinuitor la CSM Reșița, în Liga a 3-a, încheiat cu ratarea promovării în liga secundă, Ciubotaru a semnat în luna iunie cu Unirea Dej, însă la scurt timp i-a anunțat pe președintele Gabriel Magdaș și pe antrenorul Dragoș Militaru că se lasă de fotbal.
”Cei de la Dej au fost foarte ok cu mine, chiar mi-au spus să mă mai gândesc și că mă așteaptă din nou la echipă dacă revin asupra deciziei. Dar nu mai voiam să păcălesc fotbalul”, a adăugat Iulian Ciubotaru.
În lunile scurse de la luarea deciziei, tânărul jucător a revenit acasă, la Iași, și a făcut Uber cu propriul autoturism. A câștigat destul cât să se întrețină, chiar mai mult decât ar fi câștigat la echipa din Liga 2, iar de curând s-a ivit șansa angajării la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, ca pompier.
Și-a depus dosarul, a luat concursul și de la 1 decembrie 2022 va începe munca de pompier, în funcția de soldat gradat.
Fotbalistul ieșean spune că decizia de a renunța la fotbal a luat-o după sezonul 2021-2022 petrecut la CSM Reșița, în Liga 3. Acolo l-a avut antrenor pe Dan Alexa, cel care l-a ținut mai mult pe bancă și în afara lotului. Iar acest lucru l-a afectat atât de tare – spune el, încât a decis să pună punct scurtei sale cariere.
Ciubotaru nu vrea să arate pe nimeni cu degetul, dar consideră că întregul staff condus de Dan Alexa a greșit față de el ținându-l mai mult prin tribune.
”Ultimul an petrecut la CSM Reșița a fost dezamăgitor pentru mine. M-am dus plin de entuziasm acolo, eram convins că pot face lucruri mari, am avut condiții de Liga 1, cantonament în Antalya. Totul a fost ok până la un moment. Am jucat vreo 12 meciuri în tur, după aceea nu am mai jucat până spre final. Din octombrie, niciun minut până la final. Nu am înțeles de ce s-a întâmplat asta. Eu mi-am văzut de treabă, 6 luni nu am mers acasă, am stat acolo să mă pregătesc și să-mi fac treaba. Mă pregăteam bine la antrenamente, dar nu eram băgat în seamă. Nu învinovățesc pe nimeni pentru asta, dar nici nu pot să spun că a fost doar vina mea. Am dat totul acolo, dar am ajuns să nu mai prind nici măcar lotul. Când am întrebat mai sus, mi s-a spus că nu am loc. CSM Reșița s-a dovedit o mare greșeală pentru mine”, a explicat Iulian Ciubotaru pentru Liga2.ro.
Iulian, ai ceva să-i reproșezi lui Dan Alexa?
Nu. Cu Dan Alexa am avut o relație ok, nu am ce să-i reproșez ca antrenor. Dar, din punctul meu de vedere, nu a gestionat bine situația, drept dovadă s-a ratat promovarea în Liga a 2-a. M-a afectat foarte tare perioada de la Reșița. Am avut parte de un tratament neadecvat. Nu neapărat din partea lui Dan Alexa, ci din partea staffului.
Dacă se știa din iarnă că nu mai este nevoie de mine… Dan Alexa și-a făcut strategia cu jucător ”under” pe postul meu. Am avut o relație bună și cu secunzii. Ei și-au făcut strategia și poate nu mai eram în planurile lor. Nu vreau să dau în nimeni. Ce m-a deranjat pe mine este atitudinea lor. Puteau să-mi spună: ”Nu ne mai bazăm pe tine, poți să pleci”. Dar ei… rămâi, că o să fie ok, că o să joci. Și pentru mine a fost frustrant. Mă pregăteam foarte bine la antrenamente, dădeam totul, dar se închideau ochii. Venea vinerea, mă uitam pe lot, nici nu prindeam lotul. Vorbeam și cu colegii mei și se mirau. Ca să trag o concluzie, eu am fost corect cu fotbalul, nu mi s-a oferit ceea ce meritam și am zis că mai bine mă opresc acum decât să continui.
Dar ție ți-a reproșat cineva ceva la Reșița, punctual?
Nu mi-a spus nimeni nimic, pentru că nu aveau ce să-mi spună. Și nici în momentul de față, dacă vor citi acest interviu, nu poate nimeni să iasă și să spună că nu am dreptate. Nu vreau să arăt pe nimeni cu degetul, pentru că se simt ei. Cu Dan Alexa am avut o relație ok, deși nu prea vorbeam, îl respect. El mi-a spus că vrea să joace cu ”under” pe postul meu. Dacă este să-i reproșez ceva este că nu mi-a spus în iarnă să plec. Atâta tot.
De ce nu ai plecat în iarnă?
Asta îmi reproșez, că nu am plecat în iarnă de la Reșița. Mi-a lipsit și un dram de noroc. Dacă nu plecam de la Metaloglobus la Liga a 3-a poate că acum eram tot la Liga a 2-a, sau chiar la Liga 1. Reșița pentru mine a fost cea mai mare greșeală!
A urmat Unirea Dej. Acolo ce s-a întâmplat?
La Dej nu m-am simțit comod și le-am spus domnilor Dragoș Militaru (n.r. – antrenorul echipei) și Gabriel Magdaș (n.r. – președintele) că nu vreau să rămân. Am plecat fix după cantonament acasă și i-am anunțat că nu mă mai întorc, că am decis să renunț la fotbal. Am semnat pe 27 iunie și mi-am reziliat pe 19 iulie. Era greu să mă impun după un an în care nu am jucat, în fața unui jucător care avea meciuri în picioare. Și dacă mai pierdeam și la Dej era mult mai dificil. Acum, uitându-mă înapoi, poate am gestionat aiurea momentul și trebuia să continui, dar așa am considerat atunci că este mai bine. Luasem deciza după ce am ratat promovarea cu Reșița, dar în vacanță m-au sunat de la Dej și așa am ajuns acolo. Nu mă așteptam să mai fiu sunat. Am decis asta pentru că am fost prea dezamăgit de ce se poate întâmpla în fotbal, am hotărât să mă retrag pentru a nu avea parte de astfel de momente și în continuare.
Nu e cam devreme? Ai tot viitorul în față.
Viziunea pe care o văd eu în fotbalul din România, la Liga a 2-a, nu îți dă nicio perspectivă. Dacă joci în Liga 1, da. În eșalonul doi poți să joci doar de plăcere.
Am fost cu sufletul la fotbal, dar după ce s-a rupt ceva sentimental în mine, am spus stop, pentru că nu voiam să păcălesc. Nu voiam să stau la Dej să iau câteva mii de lei pe lună și să-mi fie mie ok. Dacă la mine s-a rupt ceva, s-a rupt pentru totdeauna. Poate e mai bine acum decât mai târziu. Mă trezesc pe la 27 de ani că mă las de fotbal fără nimic, fără un istoric fotbalist bun și fără o parte financiară bună. Așa că poate e mai bine acum decât mai târziu. Poate nu e cea mai bună decizie, dar așa am considerat eu că trebuie să fac.
Pe de altă parte, sunt jucători care stau un an, doi sau chiar mai mulți pe margine, accidentați și revin poate mai puternici. Nu ai renunțat prea ușor, prea devreme?
Corect, și asta e adevărat. Dar nu mai simțeam eu dorința de a continua. După momentul Reșița s-a rupt ceva în mine cu fotbalul. La Metaloglobus am jucat aproape 3 ani, în 50 de meciuri nu am fost niciodată rezervă (n.r. – 41 de meciuri în Liga 2 în perioada 2019-2021, în două sezoane). Am pus suflet pentru a fi pe teren, nu mă interesau banii, dovadă că aveam poate cel mai mic salariu. Pentru mine conta să joc. Iar la Reșița am dat totul și nici măcar nu am prins lotul în ultimele luni. M-a afectat foarte tare și nu vreau să mai trec prin asta.
Varianta ISU când a apărut?
Din vară, de când am revenit acasă, am făcut Uber. M-am tot gândit în fiecare zi ce să fac, m-am interesat, am văzut că sunt niște posturi la ISU Iași, am depus dosarul și am intrat primul pe Iași din peste 200 de concurenți. Au fost probe fizice, examen psihologic, medical și pe 1 decembrie intru ca soldat gradat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași, ca soldat gradat.
Ce vei face la ISU Iași?
Voi fi paramedic SMURD, intervenții la incendii, accidente, descarcerări. Va fi o meserie grea, dar voi face față. Este o meserie riscantă, o să fie greu, dar până la urmă sunt bărbat, am ales să fac asta și nu trebuie să am rețineri. Ar fi interesant să fiu repartizat la un meci în Copou, chiar ar fi emoționant. Știind că și eu am fost acolo, o să fie emoționant, dar nu trebuie să trăiesc cu regrete.
Părinții tăi nu au încercat să te facă să te răzgândești?
Nu, pentru că de când m-am apucat de fotbal nu m-au dus mama sau tata la fotbal. M-am dus singur, am plecat la 16 ani de acasă, iar alegerile au fost ale mele. Ce ține de fotbal am decis eu.
Ce i-ai sfătui pe tinerii care sunt în impas, la fel ca tine?
Fotbalul m-a făcut ce sunt acum, m-a educat. Îi sfătuiesc pe copii să nu renunțe. Poate eu am renunțat prea devreme la 22 de ani. Dar ce îți oferă fotbalul nu îți oferă nimeni, ai niște trăiri speciale. Îi sfătuiesc să nu renunțe la visul lor.
Și visul tău…?
Visul meu era să joc la Liga 1. Dar eu consider că dacă nu ajungi la 22-23 de ani în prima ligă, e cam târziu după.
Dacă primești o ofertă în perioada următoare?
Voi sta să văd dacă îmi este mai bine fără fotbal și voi vedea. Cert este că oferte am să continui. Am primit telefon și de la Miroslava, nu ascund acest lucru. Dacă mă voi răzgândi, probabil voi merge la Liga a 3-a. Sunt convins că dacă voi cere o mână de ajutor o voi primi. De fotbal nu m-am rupt definitiv. Mai joc la Liga a 4-a în Iași, la minifotbal, mă antrenez.
Născut pe 1 iulie 2000, la Iași, Iulian Ciubotaru a început fotbalul la Liceul cu Program Sportiv din Iași, sub îndrumarea profesorului Andrei Marian.
În clasa a 9-a a plecat la București, unde a jucat la Academia Sport Team timp de un an, după care a ajuns la FCSB 2, unde a debutat la Liga a 3-a, în 2017.
În 2019, fundașul dreapta ieșean a semnat cu Metaloglobus București, unde a jucat 41 de meciuri în Liga 2. În vara anului 2021, Ciubotaru a semnat cu CSM Reșița, echipă din Liga 3 cu care a ratat promovarea în eșalonul secund după un baraj cu CSC Dumbrăvița.
De la Reșița, fundașul ieșean a ajuns la Unirea Dej, însă nu a apucat să joace decât în două meciuri amicale, după care a decis să se retragă.
Foto principal: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
https://liga2.prosport.ro/liga-3/fost-jucator-la-concordia-si-a-anuntat-retragerea-din-fotbal-desi-are-doar-21-de-ani-dumnezeu-mi-a-spulberat-planurile-pentru-a-nu-le-lasa-pe-ele-sa-ma-distruga-19253978
https://liga2.prosport.ro/liga-3/lunga-asteptare-ia-sfarsit-csm-deva-revine-pe-stadionul-cetate-o-face-din-postura-de-lider-in-liga-3-si-cu-biletul-de-play-off-aproape-obtinut-stefan-nanu-orasul-merita-aceste-rezultate-19254429
https://liga2.prosport.ro/seria-1/ultima-etapa-de-liga-2-din-2022-incepe-de-ziua-nationala-a-romaniei-in-ghencea-in-vacanta-de-iarna-se-intra-dupa-jocul-de-la-brasov-in-care-evolueaza-dinamo-19254426