De mai multă vreme se tot discută de implicarea unor oameni de afaceri la ACS SR Brașov, echipa înființată de suporterii stegari. Cei patru oameni de afaceri sunt legați practic de ACS SR Brașov, prin faptul că trei dintre aceștia, Carmen Sandu, Nelu Rența și Constantin Popa, sunt părinți de fotbaliști ai echipei Brașovului, iar unul, Răzvan Mitroi, tocmai s-a retras din activitatea de fotbalist după ce a jucat în returul sezonului trecut.
„De mai multe luni, clubul se află în tratative cu câțiva oameni de afaceri locali dispuși să investească în club. Efortul financiar al suporterilor este insuficient pentru stingerea datoriilor acumulate în sezonul precedent, dar a fost esențial în asigurarea terminării campionatului, și va constitui mai departe un sprijin important în toate proiectele întreprinse de club”, se precizează pe site-ul oficial al clubului.
Primele discuții cu foștii fotbaliști
Cei patru oameni de afaceri au avut deja o primă rundă de discuții cu „foști jucători și membri ai staff-ului tehnic care în iarnă și-au reziliat contractele cu clubul. Ajungerea la un acord cu aceștia din punct de vedere financiar reprezintă un pas extrem de important în vederea continuării activității clubului. O parte din ei au manifestat deja înțelegere față de situația clubului, iar până vineri sperăm să avem răspunsuri din partea tuturor în vederea pasului numărul doi: achitarea datoriilor către ANAF”.
Prima propunere făcută de investitori foștilor jucători a fost achitarea a 30 la sută din restanțe. Cu siguranță se va mai negocia până se va ajunge la o soluție convenabilă ambelor părți.
Stîngă: „Noii investitori au o strategie foarte clară”
Chiar dacă în acest moment ACS SR Brașov mai are doar câțiva jucători legitimați, antrenorul Florin Stîngă este convins că poate reconstrui echipa pentru noul sezon al Ligii 3.
„În cazul în care se ajunge la o înțelegere cu foștii jucători, lucrurile se vor așeza, iar eu cred că voi putea reconstrui echipa. Am făcut-o și în iarnă și sunt convis că voi face o echipă și în această vară. Din câte am înțeles de la noii investitori se dorește transparență, au o strategie foarte clară, se vor plăti datoriile la Fisc, astfel că putem deveni un club curat. Vor mai rămâne datoriile către Paul Enache și Nicu Badea, sperăm să dea și ei dovadă de înțelegere și să mai aștepte o perioadă de timp să-și recupereze banii. Important este să se ajungă la o înțelegere cu foștii jucători. Cu cei actuali, toți au înțeles situația. Atunci, voi putea demara și eu discuțiile cu jucători pentru formarea lotului, pentru că vrem să facem o figură frumoasă în noul campionat”, a precizat Stîngă pentru Monitorul Expres.
Iată întreg comunicatul clubului SR Brașov:
„Cu doar câteva zile înaintea împlinirii a doi ani de la startul proiectului Steagul Renaște (14 iulie 2017), meciul cu Rapid Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului din această duminică și întrebarea „încotro se îndreaptă clubul?” domină gândurile suporterilor „stegari”. Cea din urmă, foarte probabil, puțin mai mult.
Am început cu ambiții mari în vara lui 2017 și cu un entuziasm nemaiîntâlnit în rândurile suporterilor „stegari”. Uniți de același țel – continuarea tradiției stegare – am reușit să ne impunem și în teren și în afara lui drept singurul club care din punct de vedere moral ține Steagu” sus. Binecuvântarea oferită proiectului suporterilor de regretații Csaba Györffy și Nicolae Pescaru, doi dintre cei mai mari jucători din istoria Steagului, a întărit legătura sufletească dintre SR și Steagu”. Și nici vuietul tribunei – „Steagu”! Steagu”! Steagu”!” – nu admitea vreo diferență sentimentală între ce a fost și ce este.
Doi ani mai târziu, după ce am adunat amintiri prețioase la Cristian, la Zărnești, pe Cocorului, la Rupea ori la Ghelința, și după un început de toamnă în care am visat că putem reveni în Liga a 2-a, în ajunul aniversării acestor doi ani de la renașterea „stegară”, precum și a celor 80 de când Steagu”, sub denumirea Uzinele Astra Brașov, debuta în competițiile oficiale, starea de fapt a clubului este una critică.
Dar nu fără speranță.
De mai multe luni, clubul se află în tratative cu câțiva oameni de afaceri locali dispuși să investească în club. Efortul financiar al suporterilor este insuficient pentru stingerea datoriilor acumulate în sezonul precedent, dar a fost esențial în asigurarea terminării campionatului, și va constitui mai departe un sprijin important în toate proiectele întreprinse de club.
În vederea pregătirii a ceea ce va urma, investitorii împreună cu președintele clubului au avut o întâlnire marți seară la stadionul „Silviu Ploeșteanu” cu foști jucători și membri ai staff-ului tehnic care în iarnă și-au reziliat contractele cu clubul. Ajungerea la un acord cu aceștia din punct de vedere financiar reprezintă un pas extrem de important în vederea continuării activității clubului. O parte din ei au manifestat deja înțelegere față de situația clubului, iar până vineri sperăm să avem răspunsuri din partea tuturor în vederea pasului numărul doi: achitarea datoriilor către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Sprijinul financiar oferit de companiile Adriana Prod (a domnului Vasile Dochița), STC Consult, Temad România și Alphaville Arena în septembrie și decembrie 2018 și în ianuarie 2019 a fost de asemenea vital în vederea terminării sezonului 2018-2019. Înființarea unui registru special de ANAF la 1 aprilie anul acesta ne-a blocat posibilitatea de a mai semna alte contracte de sponsorizare, din cauza datoriilor clubului către bugetul de stat. A fost una dintre cele mai grele lovituri suferite în primăvară.
Stingerea acestor datorii până la primul meci oficial al sezonului (cel mai probabil pe 14 august, în Cupa României) este următorul mare pas ce trebuie făcut în vederea asigurării liniștii în club și atragerea de noi sponsori. Și pe parcursul returului clubul a achitat peste 40 000 lei din datoria către ANAF, în ciuda presiunii celorlalte obligații financiare, tocmai pentru a demonstra că vrem să fim corecți și că dorim să construim ceva sănătos.
Suntem, așadar, angajați într-un mare efort financiar. Sperăm să ajungem la acorduri cu vechii jucători și membri ai staff-ului tehnic, să beneficiem din partea lor de înțelegerea atât de necesară pentru continuarea proiectului și, de ce nu, poate chiar să conlucrăm în viitorul sezon.
Apoi, achitarea datoriilor către ANAF ar cimenta proiectul de reconstrucție pe care îl desfășurăm în această vară, staff-ului tehnic revenindu-i onoarea de a definitiva opera prin crearea unei echipe care să aibă o prestație decentă în viitorul sezon.
Suntem, pentru a câta oară în ultimii ani, la o nouă răscruce. Lecțiile ce au trebuit învățate în acești doi ani de la startul proiectului Steagul Renaște s-au învățat. Mai avem un singur dor, ca să parafrazăm unul din cântecele galeriei, și anume să primim șansa de a demonstra practic ce am învățat.
Tuturor suporterilor, companiilor, partenerilor și prietenilor ce ne sunteți alături, vă mulțumim! Și ne vedem duminică, de la 18:00, în tribune pentru meciul cu Rapid Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului.
#SteagulRenaște prin noi!”
Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)