Fotbaliștii de la FC Argeș au început de câteva zile pregătirea pentru returul campionatului. Echipa Piteștiului a terminat prima parte a sezonului pe locul 7, cu 34 de puncte, obținute în 21 de etape. Evoluția alb-violeților care sunt nou-promovați în acest eșalon, a fost una per ansamblu satisfăcătoare având în vedere că șefii clubului au fixat ca obiectiv în această ediție de campionat clasarea în primele șapte locuri.
Oficialii clubului din Trivale sunt conștienți de faptul că potențialul lotului este unul mult mai mare decât cel arătat până acum pe teren și au așteptări mult mai ridicate de la jucători și antrenori în partea secundă a sezonului. FC Argeș va aborda meciurile rămase din retur cu un nou staff tehnic compus din Emil Săndoi, Vali Năstase, Dan Didiță și Dumitru Hotoboc. Strategia și obiectivele pentru noul sezon competițional au fost deja stabilite, Emil Săndoi având misiunea de a construi în acest retur o echipă competitivă cu care anul viitor să se atace promovarea în Liga 1.
Cristian Gentea (foto mic, în stânga), președintele Consiliului de Administrație al clubului FC Argeș, a analizat parcursul echipei de până acum și a tras concluziile. Consilierul local a vorbit, într-un interviu pe care îl regăsiți mai jos, despre obiectivele echipei, situația financiară și strategia clubului pe termen scurt, mediu și lung.
„Nu am fost foarte mulțumit de selecția inițială”
Domnule Gentea, cum ați caracteriza parcursul echipei de fotbal din prima parte a sezonului?
Una peste alta, sunt mulțumit. Stăm un pic mai bine acum după meciurile din tur și cele două etape disputate din retur. Începutul a fost mai greu. Am avut o perioadă în care lucrurile nu au mers deloc în direcția pe care ne-o doream, dar până la urmă, în momentul de față, parcurul este unul acceptabil.
Se putea mai bine?
Categoric se putea mai bine!. Eu nu am fost foarte mulțumit de selecția inițială. Cred că ar fi trebuit ca în mare parte lotul cu care s-a promovat să fie păstrat și aduși doar jucători de care era absolută nevoie. Poate și noi ne-am speriat un pic după primele meciuri. N-am avut nici experiența necesară. Orice început este greu. Am avut meciuri în care am condus, am jucat bine o repriză, dar în cele din urmă am pierdut. Eu sunt mulțumit și de ajutorul pe care mi l-au dat cei doi antrenori de la juniori. Chiar a fost o inspirație a mea pentru care mă felicit. Atât Eduard, cât și Paul Ciobanu și-au făcut treaba. Eu le mulțumesc pe această cale. Cu un pic mai multă atenție și cu ceva mai mult curaj, chiar puteam să scoatem un rezultat foarte bun la Călărași. Au urmat cinci victorii care în momentul de față ne-au adus pe un loc bun și un punctaj care ne dă speranțe pentru retur.
„Săndoi, omul de care avem nevoie”
FC Argeș începe returul cu o nouă bancă tehnică. Înainte să-l numiți pe Emil Săndoi ați avut o listă de antrenori…
Cu Emil am vorbit încă de la început. Ni l-am dorit foarte mult. El a avut și probleme de sănătate cu mama lui. L-am înțeles. Am sperat că nu se mai joacă etapele din retur ca să poată face pregătirea de iarnă. Până la urmă a fost bine că am mai jucat două etape. Am mai discutat și cu alți antrenori, dar tot timpul ni l-am dorit pe Emil Săndoi. Am ținut legătura cu el și eu cred că este omul de care avem nevoie la Pitești.
Care sunt obiectivele dumneavoastră ca și conducător și ce le-ați impus antrenorilor și jucătorilor?
Vreau, în primul rând, să formăm o echipă care să atace promovarea cu șanse reale în sezonul viitor. Obiectivul anul viitor este unul singur, promovarea. Pentru acest sezon avem un obiectiv, locurile 1-7. Emil își dorește foarte mult să terminăm mult mai sus de locul pe care ne aflăm în momentul de față. Este foarte important să se creeze un nucleu de jucători de bază cu care să construim o echipă puternică în sezonul viitor. Probabil el va mai dori și alți jucători de valoare care să se adapteze repede, să se omogenizeze lotul, în așa fel încât în sezonul viitor să avem o echipă care să nu aibă probleme în lupta pentru promovare.
Tot mai multe echipe de liga a doua se confruntă cu probleme financiare. La FC Argeș care este situația financiară și ce perspective sunt?
Am văzut și eu situația și am observat și multe schimbări de antrenori în această pauză competițională. Noi, la Pitești, nu avem niciun fel de restanțe către jucători, iar bugetul pe care ni l-am propus pentru 2018 este unul care să asigure atingerea obiectivelor. Nu avem niciun fel de probleme financiare în momentul de față.
„Stadionul și Centrul de Juniori, o prioritate!”
Se vorbește de un nou stadion sau de modernizarea celui actual. Care mai sunt discuțiile?
Ne dorim foarte mult construirea unei noi arene sau cel puțin modernizarea actualului stadion. Domnul primar merge des la București cu aceste două obiective, modernizarea stadionului „Nicolae Dobrin” și Sala Polivalentă. Chiar săptămâna trecută a fost aici ministrul dezvoltării, domnul Paul Stănescu, care a avut o discuție mai lungă cu domnul primar și ne-a promis sprijin în acest sens.
Concret, ne putem aștepta ca în 2019 sau 2020 să se înceapă lucrările?
Da. Piteștiul merită un stadion frumos și o sală modernă pentru jocurile de echipă. Vom face tot ce ține de noi pentru a realiza aceste două obiective de interes major pentru sportul piteștean și argeșean.
În trecut, fotbalului argeșean s-a bazat foarte mult pe juniori. Ce strategie aveți pentru Centrul de Copii Leonte Ianovschi?
Am discutat cu Emil Săndoi acest aspect, iar în perioada imediat următoare își va face timp pentru a face selecții la nivelul celor mai buni juniori din județ și nu numai. Va organiza foarte multe trialuri, jocuri de pregătire în care să caute tineri care pot să vină și să joace la FC Argeș. Centrul de Copii și Juniori este o prioritate și un obiectiv al nostru de prim plan. De aici trebuie să ne aducem jucătorii, fotbaliști din zonă care știind istoria lui FC Argeș și ce a însemnat pentru fotbalul românesc, să fie atrași de această perspectivă și să îi pregătim pentru promovarea la echipa mare. Chiar săptămâna trecută am discutat despre un jucător de 17 ani care a evoluat la Naționala Under 17. I-am dat lui Emil câteva referințe despre el. Se va interesa la antrenorii de la lotul Under 17 despre el. Vasile Popa l-a urmărit și la un meci. Este de aici, din Pitești, iar dacă Emil are nevoie de el, îl vom lua.
„Trebuie să-i aducem pe spectatori la stadion”
La conferința de prezentare a lui Emil Săndoi ați declarat că sunteți în discuții cu câțiva oameni de afaceri foarte puternici care să vor să devină sponsori. Care mai este stadiul acestor discuții și când credeți că se vor concretiza?
În perioada imediat următoare vor semna contractele de sponsorizare cu clubul FC Argeș. Sunt oameni de afaceri foarte serioși, potenți din punct de vedere financiar, foarte cunoscuți în Pitești, care în primă fază vor veni cu sume nu extraordinar de mari, dar pe măsura trecerii timpului și a apariției rezultatelor, aceste contracte vor continua. Vreau să îi avem tot timpul alături de echipă cu sume din ce în ce mai mari.
Multe echipe din străinătate sunt finanțate de „socios”. Se poate prelua prelua acest model și la un club din România cum este FC Argeș?
Sigur că da, dar, întâi de toate, noi trebuie să-i aducem pe spectatori la stadion. Lumea trebuie să vadă că suntem serioși, că vrem să facem treabă, iar apoi poate ajungem și acolo.
Ca și conducător al clubului, cum vedeți viitorul lui FC Argeș pe termen scurt, mediu și lung?
Pe termen scurt trebuie să formăm o echipă competitivă, care să obțină promovarea anul viitor. În viitor, trebuie să readucem FC Argeș acolo unde îi este locul. Îmi doresc foarte mult să avem o evoluție foarte bună și să jucăm în cupele europene. FC Argeș trebuie să ajungă din nou un diamant și să îi redăm strălucirea de odinioară prin ajungerea în Liga 1 și prin participarea în cupele europene. Deocamdată suntem la început, dar ambiția este foarte mare și toată lumea este alături de echipă.
Vor să îl invite pe Viorel Duru la Pitești pentru a le explica mai bine dacă FC Argeș poate promova în actuala sa formă
Conform regulamentului fotbalistic actual, în eventualitatea în care FC Argeș ar termina acest sezon pe unul din primele două locuri ale ligii secunde, echipa nu poate promova în Liga 1 până când nu își va schimba forma juridică. Ce ne puteți spune despre acest lucru?
Am luat legea și o voi studia foarte bine cu juriștii. Am înțeles că va fi nevoie ca din sezonul viitor să extragem practic echipa de fotbal din cadrul clubului și să formăm o asociație. Am vorbit cu Emil Săndoi și am ajuns la concluzia că ar fi foarte bine să-l invităm pe domnul Duru aici la Pitești ca să înțelegem exact de ce avem nevoie pentru că timpul este scurt și vrem să fim puși la punct cu toate detaliile.
În eventualitatea în care nu se va vota în Adunarea Generală a FRF acel paragraf prin care și cluburile de drept public să aibă drept de promovare în Liga 1 va trebui schimbată structura juridică și posibil și acționariatul. Vedeți un acționariat majoritar din mediul privat și Consiliul Local minoritar? Ce formă juridică ați agrea?
Este prematur să discutăm acum. Din ce am înțeles, finanțarea se poate face și de către autoritatea publică locală pe bază de proiecte. Este de discutat, dar, întâi, vreau să mă pun foarte bine la punct cu partea legislativă și apoi discutăm din nou despre acest lucru.
Anul acesta vor fi alegeri la FRF. Cum vedeți această luptă și cum se va poziționa FC Argeș?
Deocamdată, nu se știu toți candidații la funcția de președinte al FRF. Mă abțin, în momentul de față, să fac pronosticuri. Vom vedea ce va fi.
Articol scris de Marius DUINEA