ANALIZĂ‚ | ACS Poli, lider detașat în Seria II după câteva transformări importante față de anii trecuți

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 15 Dec. 2014, 19:09 Seria 2

ACS Poli a încheiat anul 2014 cum nu se putea mai bine după dezamăgirea retrogradării din Liga 1. Timișorenii se află pe traseul unei reveniri rapide pe prima scenă grație mai multor modificări. Dacă în edițiile precedente succesul echipei se lega de numele ex-recășenilor din lot, lucrurile au început să se schimbe în toamnă după transferurile ceva mai reușite ale noului management. Exemplul cel mai elocvent în acest sens e atacantul brazilian Pedro Henrique, autor a șase goluri până acum. Dar succesul echipei ține de mai multe elemente.

La jumătatea sezonului se poate spune că alb-negrii pregătiți de Dan Alexa sunt în grafic. ACS Poli are un avans de șapte puncte față de principalele contracandidate la promovare, Metalul Reșița și AFC Fortuna. Un prim pas spre reabilitarea echipei a fost realizat prin mutările mai inspirate sub bagheta lui Ion Timofte, dar acesta e doar un aspect. Doar câteva nume importante s-au aflat printre cele nu mai puțin de 17 plecări din vară. În schimb, au apărut zece jucători noi, dintre care câțiva au „explodat” rapid.

„Chirurgul” a început sezonul cu un lot consistent și foarte multe opțiuni la dispoziție, dar și cu o așezare tactică pe care avea să o modifice după primele jocuri sub așteptări, precum eșecul de la Vâlcea (scor 0-2). De la un 4-2-3-1 devenit standard, timișorenii au trecut la un mobil 4-1-3-2, prin care au profitat de calitatea superioară din atac față de restul adversarelor. Astfel, încă de la jocul cu FC Caransebeș (2-1) din tur, dar mai ales începând cu runda a 7-a, împotriva Bihorului, s-au putut vedea beneficiile noului sistem cu cuplul de atac Bărbuț-Henrique. Brazilianul, împrumutat de la Galicia din țara natală, avea să fie până la urmă marea cofirmare din pleiada de atacanți aduși în doi ani și jumătate la noua trupă de pe „Dan Păltinișanu”. Pedro Henrique a început să înscrie la foc automat, inclusiv golul victoriei la Pâncota în campionat. Echipă cu care s-a înregistrat și marea sincopă ireperabilă – ieșirea prematură din Cupă după modelul de acum doi ani. „Un atacant cum puțini sunt în Liga I”, avea să-l laude Alexa pe elevul său latino-american. Pedro fiind omul potrivit care îi lipsise din angrenaj.

Final de „dominație ex-recășeană”

Atacantul care a evoluat în Portugalia nu a fost singurul remarcat dintre noii veniți. Rodirlei „Rody” Duarte, deși a jucat mai puțin și a venit pe parcurs, pare să aibă de asemenea calități peste nivelul eșalonului secund. Portarul Smaranda se poate lăuda cu un singur gol primit în zece partide, invincibilitate care l-a ținut între buturi în fața talentatului Pap. De asemenea Cânu a oferit un plus în apărare, în fața căreia tânărul Ovidiu Popescu a jucat peste așteptări. Pe lângă ofensivă și flancul stâng al apărării pare mai puternic decât atunci când echipa evolua în Liga I, grație sosirii lui George Neagu. Dacă Lazăr s-a accidentat și a jucat prea puțin, timp în care a arătat însă calitate în pase, alte transferuri se pot eticheta ca rateuri. Carlos Eduardo a făcut figurație în minutele bifate, s-a supărat și a plecat, în timp ce vârful Milan Stavric pare să aibă și el zilele numărate după ce nu a arătat mare lucru în debutul sezonului.

Una peste alta ACS Poli și-a schimbat aproape complet principalii realizatori. În edițiile trecute jucătorii exponențiali proveneau în mare parte de la echipa mutată din Recaș. Principalul nume trecut în rezervă e Szabolcs Szekely, golgheterul din Liga I afectat și de rămânerea pe loc după retrogradare. Dacă echipa de start cuprindea înainte cel puțin patru-cinci nume care au îmbrăcat și tricoul alb-verde în C, din toamnă doar Boldea se poate considera printre titularii obișnuiți și el la rândul său având evoluții oscilante. De asemenea, o scădere în cifre au înregistrat și alți premianți ai edițiilor trecute: Trandu și Nanu. În timp ce Șeroni a părăsit corabia pentru FC Viitorul. Fără trecut la vechea echipă, puștiul Cristi Bărbuț în schimb a rămas o constantă în noul proiect „Poli”. În timp ce Claudiu Belu a avut un start de sezon cu reușite importante.

Recorduri bune, dar și puțin noroc

Progresul lui ACS Poli în acest sezon a avut însă și alte borne notabile. Astfel, după pauza din etapa a VI-a echipa a reușit să lege șase victorii consecutive începând cu acel 3-0 împotriva Bihorului, un scor care avea să fie repetat exact în încă patru rânduri. Seria de succes a fost stopată la Târlungeni, dar de remarcat că remizele nu au afectat situația din clasament. Pentru că atât Metalul, cât și Fortuna, ambele urmăritoare, s-au împiedicat la rândul lor în etapele din finalul anului. Mai mult, în ultima rundă, ACS Poli a învins Reșița într-un joc de șase puncte iar Fortuna a fost depășită spectaculos la Tărlungeni (4-5).

Următoarea jumătate de sezon, care va cuprinde și play-off-ul, pare la îndemână pentru ACS Poli. Un alt avantaj al echipei a fost și liniștea din toamnă de la nivelul conducerii, acolo unde „Tim” s-a preocupat de partea sportivă iar rotația de cadre de la vârful ierarhiei a încetat. Altfel, iarna anunță noi schimbări interesante, deși nu la fel de numeroase la nivelul lotului. În urmă cu doi ani alb-negrii erau poziționați de asemenea destul de lejer la jumătatea campionatului, pe locul 2 promovabil, cu șase puncte avans față de locul 3. Timișorenii nu-și mai permit însă acum să greșească pregătirea sezonului de Liga I.

Jucătorii din lotul lui ACS Poli în ordinea realizărilor (goluri/pase de gol) în ediția 2014-15 a Ligii a II-a:

Jucător                                 Meciuri Goluri    Assist-uri      Minute

    Pedro Henrique                 12    6              1              930
    Cristian Bărbuț                  14    4              5               1140
    Claudiu Belu                      13    3              0              1165
    Gabriel Cânu                      13    2              1             1170
    Răzvan Trandu                   10    2              0             435
    Souleymane Keita              12    1              2              860
    Cristian Boldea                   12    1              1              890
    Cristian Scutaru                  15    1              0              1350
    Ovidiu Popescu                   14   1              0              1240
    Alex Popovici                      10   1              0                 235
    Florin Nanu                          5    1              0                  65
    Alexandru Lazăr                   5    0              3                 370
    Adrian Poparadu                  13   0              1                950
    George Neagu                     14   0              1                 1260
    Mădălin Smaranda               10  0              0                  900

Restul lotului*: Eduard Pap (5), Darius Haidău (0) – Cristian Bocșan (2), Miodrag Todorov (0), Danijel Morariju (1), Silviu Bălace (3), Ovidiu Petre (3), Vlad Dragomir (2), Silviu Balaure (0), Carlos Eduardo (4), Szabolcs Szekely (4), Milan Stavric (2), Rodirlei Duarte (7), Wilson Kneeshaw (4).

*În paranteze e trecut numărul de prezențe

Linia de clasament:

1. ACS Poli Timișoara           15           10           3              2              23-5       33           +9

26 de jucători a folosit Dan Alexa până acum în ediția 2014-15 a Ligii a II-a

Cristian Scutaru e singurul integralist al echipei în acest sezon, fundașul central a bifat toate cele 15 jocuri din campionat.

5 e numărul de goluri încasate de ACS Poli în noul sezon, timișorenii au cea mai bună apărare din ambele serii de Liga a II-a. În schimb, atacul bănățenilor a fost depășit de cel de la Fortuna, care a înscris 25 de goluri în campionat, cu două mai multe față de reușitele liderului.

Articol scris de Cornel BIHOLARI (Sport9.ro)
Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 15 Dec. 2014, 19:09 Seria 2
Pe aceeași temă