Un nou semnal de la UEFA: „S-a pariat masiv în Asia pe un meci din România!”

Mihai Andries 18 Apr. 2013, 13:00 Special
Un nou semnal de la UEFA:**

Mircea Sandu a dezvăluit ieri că UEFA a semnalat Comisiei de Integritate a FRF un nou meci aranjat pentru pariuri în România. Partida în cauză a alertat sistemul prin care forul european monitorizează pariurile puse pe aproximativ 29.000 de meciuri disputate pe întreg continentul și a intrat pe lista neagră: „Am primit recent o sesizare din partea celor de la UEFA. Este vorba despre un meci din Liga a II-a jucat în urmă cu două sau trei etape. Nu pot să vă spun partida, urmează ca oamenii Comisiei de Integritate să ancheteze cazul”.

De la Drăgășani până în Asia

Meciul pe care FRF se pregătește să îl ancheteze este, conform surselor federale, cel dintre Damila Măciuca și FC Maramureș (3-0) disputat în urmă cu 18 zile în Liga a II-a. „Cei de la UEFA au informații că pe această partidă s-a pariat masiv în Asia pe faptul că Măciuca va câștiga la cel puțin două goluri diferență”, continuă sursele din cadrul FRF.
La prima vedere, victoria oltenilor pare firească. Maramureșenii sunt în subsolul clasamentului, patronul se împrumută de bani pentru a plăti deplasările echipei, iar câțiva dintre jucători nici măcar nu se antrenează cu echipa: „Schuller, de exemplu, vine înainte de meci de la Alba Iulia. Chivoiu vine cu trenul de la Timișoara… suntem într-o situație foarte grea”, mărturisește patronul Dan Hotico, care neagă varianta ca partida cu Damila Măciuca să fi fost trucată. Dar pentru grupurile interlope care aranjează meciuri pentru pariuri aceste echipe sunt țintele ideale.

Exemplul croatului Mario Cizmek

Un exemplu concret despre modul în care aranjorii reușesc să îi ademenească pe fotbaliștii neplătiți cu lunile este cel al croatului Mario Cizmek, cercetat în țara natală pentru trucarea a șase meciuri. Acesta și-a spus povestea într-un reportaj-anchetă realizat de Sheila Norman-Culp, de la Associated Press, la Zagreb: „14 luni trecuseră de la ultimul salariu, iar în vestiar nu mai vorbeam despre fotbal, ci doar cum să facem rost de bani să trăim”. Conducătorii clubului Croația Sesvete, cel la care era legitimat în 2008 Cizmek, îi plimbau pe jucători cu vorba la fel cum se întâmplă și în România: „«Luni vă dăm banii», ne spuneau. Venea ziua de luni și conturile erau tot goale. Și așa era în fiecare săptămână”, continuă Cizmek. Salvarea de moment a jucătorilor a fost Vinko Saka, fost secund la Dinamo Zagreb. Acesta le dădea jucătorilor bani cu împrumut și, uneori, le făcea și mici cadouri. Răsplata avea să o primească însă înzecit: „mi-a cerut să ne întâlnim cu doi asociați ai lui. Voiau să aranjeze un meci și ofereau 24.220 de euro pentru mine și alți cinci jucători. Din disperare am acceptat. Așa am intrat într-o lume fără ieșire. 20 de ani de muncă distruși într-o singură lună!”, încheie Cizmek discuția cu reporterul A.P..

Nu cred că a fost ceva necurat la acel meci. Jucătorii mai pariază, vă dați seama. Pun și ei câte 10, 20, 100 de lei sau cât or paria
Romulus Buia, antrenor FC Maramureș

Dacă FRF ne va chema la audieri, vom veni cu cea mai mare plăcere. Dacă au informații despre jucători, despre orice, noi le stăm la dispoziție
Dan Hotico, patron FC Maramureș

Cum ajunge un meci din Liga a II-a pe piața din Asia

Jurnalistul de investigație Declan Hill, cel care s-a infiltrat în mafia pariurilor pentru documentarea cărții „The Fix”, a explicat modul prin care interlopii din Asia intră în legătură cu patroni sau jucători din Europa: „Aranjorii au multe legături. Ei spun: «Tu ești președinte la echipa X. Spune-le jucătorilor tăi să piardă meciul următor. Îmi dai 100.000 de euro, eu îți aduc înapoi 250.000, după ce pariez pe piața din Asia»”.  Același lucru este valabil și în cazul jucătorilor.

VEZI O GALERIE FOTO DE LA MECIUL FC DAMILA – FC MARAMUREȘ

 

DAMILA MĂ‚CIUCA – FC MARAMUREȘ 3-0
Au marcat: Negruț ”44, ”75, D. Iancu ”88

Matache – Samson, Deaconescu, I. Stoica (cpt.), Ed. Stoica – L. Iordache, Bărbulescu – Ad. Popa, Lircă (Melcea ”64), Ad. Codin (B. Geantă ”71) – Sg. Negruț (D. Iancu ”85)
Antrenor: Claudiu Niculescu

Ștețca (cpt.) – Duruș, Chivoiu, Istrofor, C. Cornea – Fl. Achim, Krausz, Negrea (Schuller ”68), Bițiș – Gego (Deac ”57), Tănasă (Eni ”86)
Antrenor: Romulus Buia

Arbitru: Teodora Albon; Asistenți: Alexandru Cerei și Gero Szabo (toți din Cluj Napoca)
Stadion: Municipal (Drăgășani); Spectatori: 1.500;

 

 

INEDIT DESPRE FC MARAMUREȘ

– a început sezonul cu un meci acasă la… Zlatna, urmat de un altul la Bistrița! A revenit la Baia Mare unde a stat până în iarnă, atunci când a fost în discuții pentru o mutare la Sibiu. Neînțelegerile cu autoritățile locale au dus la renunțarea la această schimbare de domiciliu. Din lipsă de soluții s-a încercat mutarea la Sighet, ajungându-se la o revenire cu coada între picioare la Baia Mare.

– cel mai bătrân fotbalist din Liga a II-a evoluează la gruparea din „Dealul Florilor”. Este vorba de Petrică Negrea, în vârstă de 39 de ani și 7 luni, care a evoluat ultima dată în weekendul trecut, în eșecul de la Rm. Vâlcea, scor 0-5

– toate meciurile de acasă din acest retur au început mai târziu decât ora oficială, existând mereu probleme din cauza autorităților locale, care împiedică desfășurarea partidelor pe „Viorel Mateianu” până în ultimul moment

– din etapa a 8-a FC Maramureș nu a mai avut rezervă de portar pe foaia de joc. Dacă în tur a fost vorba de probleme de lot cauzate de accidentarea lui Danciu, din retur nu mai există decât un portar, veteranul Mihai Ștețca.

– în ultimul meci de campionat, echipa antrenată de Romulus Buia a avut doar trei rezerve pe foaie, un record negativ al seriei a II-a! Recordul absolut al sezonului este deținut de Sportul, care a avut o singură rezervă în meciul cu Chindia

– în tur, portarul titular Olaru venea la meciuri cu trenul de la Galați!

– nu au câștigat niciun meci în deplasare în acest sezon, singurele puncte provenind din două egaluri, un 1-1 cu FC Bihor (et.12) și un 0-0 cu Corona (et.17)

– cu excepția retrasei Unirea Alba Iulia, FC Maramureș are cele mai multe goluri primite în acest sezon dintre echipele din seria a II-a: 28

– pe arena din Baia Mare, maramureșenii nu au pierdut niciun meci în acest sezon! Singura înfrângere pe teren propriu a fost suferită la Bistrița, în etapa a IV-a, scor 0-1 cu Damila!

 

Articol de Costin NEGRARU
Statistică de Mihai ANDRIEȘ
Foto FC Damila

 

Mihai Andries 18 Apr. 2013, 13:00 Special
Pe aceeași temă