Promovarea interzisă a Deltei

14 Oct. 2011, 13:58 Special

Pe parcursul a trei episoade, Liga2.ro vă oferă în cursul acestei zile un reportaj realizat la Tulcea în aceste zile, acolo unde liderul seriei I vrea să promoveze în premieră în Liga I. Ce bani s-au cheltuit, prin ce pățănii au trecut tulcenii și cu cine atacă promovarea în acest sezon veți afla numai pe Liga2.ro. Primul episod va cuprinde printre multe altele și o scurtă incursiune în trecut. Dar să îi dăm drumul…

Povestea actualei echipe a Deltei Tulcea începe în 2005 atunci apărea actuala echipă ca urmare a fuziunii cu Dinamo Coral Tulcea. Primul președinte al echipei a fost Petre Marinescu, numit în funcție în 20 mai 2005. În sezonul următor, echipa Delta Tulcea evolua în Liga a III-a, acolo unde avea să câștige en-fanfare seria a II-a cu un avans de 20 de puncte față de CSM Rm. Sărat. Linia de clasament a tulcenilor era una impresionantă pentru o nou promovată: 26 de meciuri, 22 de victorii, 2 egaluri și doar 2 înfrângeri: 1-2 cu Junkers în tur și 0-1 cu Farul II în retur. Egalurile au fost „reușite” cu CSM Rm. Sărat (în tur) și Politehnica Galați (în retur). Cele mai detașate victorii aveau să fie cele cu Oil Terminal (tur) și Făurei (retur), ambele cu 5-0. Tehnicianul din spatele acestui succes era Constantin Gache instalat pe bancă la începutul acelui sezon.

Din arhivele presei de atunci am găsit și lotul care a reușit această performanță: Bogdan Pârvu, Tudor Enache*, Alexandru Dușu* – portari, Daniel Grigorov, Cosmin Mocanu, Cristian Petcu, Adrian Voicu, Daniel Popescu, Ionuț Bogatu, Ionuț Filip, Aurel Dincă – fundași, Vișan Crețu, Nicu Crețu, Daniel Petre, Ștefan Florea, Iancu Papazicu – mijlocași, Emil Nanu, Daniel Gae*, Cristian Pantelie, Ștefan Ciobanu, Mihai Tilincă, Nicu Jarcă* – atacanți (*veniți în retur)

Au câștigat Liga a II-a, dar nu au luat licența

Promovarea a adus multe nume noi la echipă cum ar fi portarul Iulian Olteanu și jucătorii de câmp Daniel Pleșa (ambii veniți de la Dacia Unirea Brăila), Norbert Niță, Liviu Ștefan, Cristian Coconașu și Enache Câju (toți Altay Medgidia), Marius Lucan și Lucian Floriciă (ambii Dunărea Călărași) și Cristian Pușcașu (Ghimbav). Din retur au mai apărut Mișelăricu și Iancu Nane (de la Farul II), Șomodean, Măjer și Postelnicu (Oțelul), Dumbravă (liber de contract) și Horovei (Botoșani)

Toți aceștia, sub bagheta aceluiași Constantin Gache au dus echipa pe primul loc al seriei I din Liga a II-a la finalul sezonului 2006-2007 după un forcing senzațional pe final de ediție, reușind opt victorii consecutive care au ridicat echipa de pe locul 6. Demn de remarcat că tulcenii au preluat locul 1 în etapa a 31-a după un 3-2 cu FC Brașov, urmat de un umilitor 7-1 în fața Gloriei Buzău, cea care avea să termine pe locul al doilea la doar două puncte în spatele Deltei!

Emil Nanu cu 19 goluri, Ștefan Ciobanu 15, Câju 10 și Liviu Ștefan 7 au fost principalele guri de foc ale echipei, care a terminat cu o linie de clasament 19 victorii, 7 egaluri și 8 înfrângeri în 34 de meciuri disputate și un golaveraj de 71-40. Dar toate acestea au contat pentru statistică pentru că Delta Tulcea nu a primit licența de Liga I și locul ei a fost luat de Ceahlăul, prima retrogradată de sub linie din primul eșalon,

La vremea respectivă, acest eveniment a produs mult tam-tam. Asta deoarece pe data de 31 mai 2007, cu două etape înainte de finalul campionatului, când Delta mai putea pierde primul loc, Comisia de Licențiere anunța public că echipa tulceană nu a depus la timp dosarul pentru obținerea licenței de Liga I, deși terminase turul în primele patru. Fapt care o obliga să depună dosarul din timp, însă din cauza problemelor de infrastructură pe care le avea echipa spre finalul primăverii lui 2007, obținerea licenței ar fi fost un miracol.

Gurile rele au susținut la acea vreme un aranjament între Delta și Ceahlăul, însă ambele cluburi au contestat vehement acuzele. Într-o discuție purtată cu primarul tulcean Constantin Hogea, acesta ne-a declarat zilele trecute că multă vreme Delta a purtat stigmatul acestui scandal, el evitând la întâlnirile politice să stea în jurul lui Gheorghe Ștefan pentru a nu mai da naștere la alte interpretări nejustificate.

Primii străini la Tulcea

Nepromovarea în Liga I avea să aibă efecte asupra Deltei Tulcea, echipa de pe Dunăre pierzându-și antrenorul principal, după plecarea lui Constantin Gache la Farul. Tot la pierderi grele au intrat și primii trei golgheteri din sezonul trecut. Nanu, Șt. Ciobanu și Câju au părăsit echipa, iar înlocuitorii lor Stere și Pantelie nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, astfel că la finalul turului golgheter era fundașul Liviu Ștefan cu 6 goluri! Totuși echipa ocupa locul patru, la mare distanță de liderul FC Brașov (17 puncte), dar la doar 6 puncte de al doilea loc promovabil. Toate acestea cu Ioan Tătăran pe bancă în postura de antrenor principal.

Returul avea să aducă mai multe pete de culoare la echipă, după ce tulcenii aveau să achiziționeze un serios contingent de stranieri. Opt străini au fost în probe în retur, dar dintre acești au fost păstrați doar sârbii Elvir Muratovic și Altin Grbovic, paraguayanul Manuel Cesar Fernandez Ramos și camerunezul Jean Christian Njoh N’Kongue, ultimul având cele mai bune prestații dintre cei mai sus enumerați. Un alt stranier cu prestații bune avea să fie și argentinianul Abel Valdez, venit în a doua jumătate a returului.

Trei eșecuri consecutive în debutul returului aveau să îi vină de hac lui Tătăran, care avea să fie înlocuit de secundul Cristea Rusu până la finalul sezonului. Delta avea să termine campionatul pe un modest loc 8, cu următoarea linie de clasament 34 14 6 14 37-37 48.

Ar mai fi de spus că în acest sezon, avea să debuteze la tulceni, la nici 18 ani, Alexandru Mățel, actuala speranță a naționalei pentru flancul drept al defensivei acumulând 27 de prezențe pentru Delta Tulcea

Un nou scandal cu Ceahlăul avea să urmeze în sezonul 2008-2009, dar despre acesta și multe altele veți afla în a doua parte a specialului nostru

INFO

Cristea Rusu, actualul secund al echipei Delta Tulcea, se află pe banca tehnică a echipei din 2005!

Liviu Ștefan a fost golgheterul echipei în sezonul 2007-2008 cu 7 reușite, deși juca fundaș stânga! Loviturile libere au fost principala sa armă în acel campionat

Daniel Grigorov a jucat în toate cele 34 de meciuri ale sezonului 2006-2007, dar nu a fost integralist deoarece a fost schimbat în meciul cu Otopeni din prima etapă a returului, în minutul 61

Articol de Mihai ANDRIEȘ

14 Oct. 2011, 13:58 Special
Pe aceeași temă