Transferul lui Chipciu la Anderlecht reaprinde speranța la FC Brașov. Oficialii echipei caută antrenor și jucători

Marius ANGHEL 18 Jul. 2016, 12:21 Seria 2
Transferul lui Chipciu la Anderlecht reaprinde speranța la FC Brașov.** Oficialii echipei caută antrenor și jucători

Aflat în pragul falimentului, FC Brașov este pe cale să se salveze, cel puțin pentru moment, asta datorită iminentului transfer al lui Alexandru Chipciu la Anderlecht. Concret, dacă actele se vor semna, Chipciu va deveni cu siguranță cel mai important transfer realizat de FC Brașov în întreaga istorie, circa 2 milione de euro!

În urmă cu aproape cinci ani, Gigi Becali și Ioan Neculaie ajungeau la o înțelegere, iar Chipciu pleca de la Brașov la Steaua în schimbul unei sume vehiculate de 1,2 milioane de euro. Banii au fost încasați de patronul Ioan Neculaie, iar acesta a păstrat, sfătuit la acea vreme de Iosif Kovacs, regretatul președinte al Brașovului, și 25% dintr-un eventual transfer al jucătorului. Anii au trecut, Chipciu a ratat mai multe transferuri, dar în ultimele săptămâni, belgienii de la Anderlecht au insistat pentru transferul stelistului. Au fost negocieri dure, mai ales că Gigi Becali dorea să obțină o sumă cât mai mare, nevoit și de procentele cuvenite Brașovului. Becali a jucat și la cacealma, oferind în primă fază Brașovului 250.000 de euro, variantă neacceptată de administratorul judiciar al clubului brașovean.

„Dacă nu acceptați acești bani, nu-l mai dau pe Chipciu acum, îl țin la Steaua până în iarnă și atunci Brașovul va lua praful de pe tobă pentru că acordul este valabil doar cinci ani de la data transferului”, spunea Becali. În cele din urmă, belgienii au mărit suma de transfer, Steaua și-a dat acordul, astfel că FC Brașov urmează să primească 750.000 de euro.

Brescan decide destinația banilor

Chipciu este așteptat astăzi la Anderlecht pentru a afectua vizita medicală, după care urmează să semneze contractul cu gruparea belgiană. „După ce se vor semna actele, în circa 10 zile se pot vira banii”, susțin surse autorizate. Cel care va dirija destinația celor 750.000 de euro este administratorul judiciar Marian Brescan. Cu o parte din acești bani s-ar putea plăti o parte din datoriile către creditori, principalul fiind ANAF, dar s-ar putea asigura și un buget pentru sezonul următor din Liga 2.

„Administratorul judiciar va decide cum se vor împărți banii. Poate să facă plăți pentru salariați, jucători și antrenori, dar și către Fisc, iar o parte din bani îi poate aloca pentru bugetul clubului, pentru asigurarea cheltuielilor curente”, susțin aceleași surse autorizate.

În acest sens, oficialii echipei au trimis la FRF, vineri, cererea de înscriere în Liga a 2-a, aceștia mizând pe banii din transferul lui Chipciu. Brescan nu a dorit să facă niciun fel de declarații, însă a precizat că luni va fi ședință internă în cadrul clubului în care se vor lua deciziile în ceea ce privește activitatea clubului. „Cel mai probabil marți vom face o conferință de presă în care vom anunța deciziile”, a spus Brescan, fără să detalieze subiectul. Acesta s-a arătat însă deranjat că sunt persoane „neautorizate care vorbesc în numele clubului”, dar fără a nominaliza o persoană anume!

Revine Dochița?

Din informațiile noastre, Brescan dorește să-l readucă la club pe Vasile Dochița, fostul președinte al „stegarilor” din sezonul trecut, care i-a cedat fotoliul de președinte doctorului Gheorghe Popa, imediat după ce acesta spunea, la finalul lunii februarie, că are sprijinul unor investitori italieni care doresc salvarea clubului de la faliment. Atât Gheorghe Popa, cât și Vasile Dochița nu au putut fi contactați pentru a-și exprima punctul de vedere.

Alexa sau Țălnar

În ultimele săptămâni, administratorul special Gheorghe Popa a avut discuții cu mai mulți antrenori. Până la a doua reunire a echipei s-a discutat cu Adi Szabo, apoi doctorul a discutat cu Marius Lăcătuș, dar totul a rămas în aer. În ultimele zile, Popa a discutat intens cu Dan Alexa de la Rapid.

Afacerea ar fi intermediată de Anamaria Prodan, cea care l-a dus pe Alexa și în Giulești, iar câțiva jucători de la Rapid ar fi direcționați către Brașov. O întâlnire cu Alexa a fost programată duminică seară, atunci când antrenorul și-a dat acordul venirii la FC Brașov în cazul în care se va declara imposibilitatea Rapidului de a juca în Liga 1. Un alt nume vehiculat pe lista Brașovului, pe altă filieră, ar fi antrenorul Cornel Țălnar, considerat cel mai indicat să reconstruiască echipa.

Memorii și multe probleme

Indiferent cine va prelua echipa va avea o misiune infernală, pentru că la FC Brașov sunt mari probleme legate de asigurarea condițiilor minime pentru desfășurarea pregătirilor. Apoi, lotul de jucători este practic inexistent, doar o mână de jucători s-au prezentat săptămâna trecută la antrenamentele conduse de Naghi și Șanta. Și cu tinerii jucători sunt probleme, astfel Căucă, Negotei, Alupoaie și Drugă au depus memorii pentru a fi declarați jucători liberi de contract, iar Boția a fost deja împrumutat la Hărman. Popa și consilierul Romeo Pașcu au discutat cu mai mulți jucători, iar în acest sens ar fi obținut acordul lui Dinamo pentru împrumutul lui Laurențiu Manole și Săftescu.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 18 Jul. 2016, 12:21 Seria 2
Pe aceeași temă