Continuăm, cu același ajutor al profesorului Tiberiu Țiganu, refacerea principalelor borne din drumul Aradului către cea mai mare performanță fotbalistică internă din istorie: eventul reușit de ITA în urmă cu 65 de ani. În această a treia întâlnire, suntem în etapa XXI, când la Arad sosea Ciocanul București. Cei din Capitală erau fosta echipă Maccabi, care, peste exact două luni, avea să fie transformată de Ministerul Afacerilor Interne în Dinamo București, ca urmare a unei fuziuni cu alte grupare faimoasă din perioada interbelică, Unirea Tricolor. E meciul în care idolul tribunei arădene, al cărei nume e cântat și astăzi (foto, surprins când devenise antrenorul UTA-ei), a făcut show total, înscriind toate golurile unei victorii superbe ce propulsa ITA pe poziția secundă.
În prezența a peste 6,000 de spectatori pe stadionul ITA-ei s-a disputat, pe 14 martie, o întâlnire de înaltă clasă, aplaudată îndelung. În deschiderea jocului a avut loc o demonstrație de handbal în unsprezece, efectuată de o selecționată din București și una a Banatului, în care și-au făcut loc și câțiva studenți de la Știința Arad, clubul sportiv al studenților de la Facultatea Veterinară din orașul nostru.
ITA a început cu vântul în spate, aspect care i-a ajutat pe jucătorii arădeni să-și construiască ofensiva. Până în partea a doua a reprizei, se părea că atacanților ITA-ei nu îi prea preocupa deschiderea scorului, ci frumusețea jocului, care le permitea să își dovedească înalta clasă. Î acest timp, Ciocanul încerca să stăvilească pofta de joc a arădenilor printr-o rezistență dârză.
În minutul 6, Mercea a primit o minge de la Kovacs, l-a fentat pe Codreanu în așa fel încît bucureșteanul a căzut pe mână și și-a fracturat-o! În zece oameni, Ciocanul a căutat să respingă atacurile declanșate în valuri de arădeni și părea capabilă să încheie repriza cu scor alb. Dar, în minutul 37, Stibinger (foto) era faultat dur în preajma careului mare, iar arbitrul Bălan a dictat lovitură liberă. Tot Stibinger a executat, scurt până la Petschovsky. Printr-o serie de fente succesive, „Peci” a ajuns față în față cu portarul Sadowski (arădean, fost internațional, participant la Campionatul Mondial din 1938), l-a driblat și a trimis în plasă, 1-0.
Vântul avea să se domolească în repriza secundă, venind parcă în ajutorul arădenilor, care au continuat să atace. Pall l-a deschis, la firul ierbii, pe Băcuț, acesta a prelungit până la Stibinger, minge strecurată pentru Dumitrescu, „Coco” a surprins defensiva bucureșteană pe extremă și a așezat pentru Petschovsky, iar „Csala”, cu un șut sec de mare clasă, a făcut 2-0. Era minutul 52. Opt minute mai târziu, Petschovsky avea în cont hattrick-ul, iar în minutul 66 fotbalistul-simbol al alb-roșiilor înscria al patrulea său gol, finalizând o fază-șnur în care mingea a mers pe traseul Stibinger – Dumitrescu.
La 4-0, echipa arădeană a început să joace pentru public, spectacolul fiind „condimentat” de unele decizii contradictorii ale arbitrului Bălan. Ziariștii locali de la Patriotul Sportiv și A Jövö Sport aveau să sublinieze calitatea jocului prestat de ITA, dar n-au ezitat să-l critice pe Adalbert Kovacs, pe care-l considerau, de câteva etape, îndepărtat de forma sportivă corespunzătoare. Dintre jucătorii bucureșteni, au fost evidențiați Teodorescu, Novac și Bartha.
Au jucat:
ITA: Marki – Vass, Farmati – Reinhardt, Pall, Băcuț – Kovacs, Mercea, Petschovsky, Stibinger, Dumitrescu.
Ciocanul: Sadowski – Ambru, Novac – Nicolescu, Teodorescu, Codreanu – Bartha, Ignat, Bobancu, Mihai, Sîrbu.
După această victorie, ITA avea să urce pe poziția secundă a clasamentului sezonului 1947-1948. Iată podiumul după 21 de etape:
1 CFR Timișoara 21 16 3 2 63-23 35
2 ITA Arad 21 14 5 2 95-22 33
3 CFR București 21 15 1 5 61-25 31
Sursa: Sport Arad