Fără îndoială, mare surpriză a acestei ediții a ligii secunde o reprezintă Sepsi Sfântul Gheorghe, o formație apărută recent în fotbalul important din România și care are șanse la promovare, la chiar primul sezon în Liga 2. O echipă inedită în fotbalul românesc, cu buget susținut din sponsorizări ale secuilor din zonă și care a atras și atenția Academiei Puskas, proiect susținut de guvernul maghiar. Echipa s-a înființat în 2011 și anul trecut a obținut promovarea în Liga a 2-a. Nici nu visa principalul finanțator, Laszlo Dioszegi, că va ajunge să vorbească de prima ligă din primul sezon. „Am început să credem în promovare abia după meciul de la Clinceni. N-am visat până atunci la așa ceva. N-am avut în cap promovarea, dar oricum va fi foarte greu”, spune, cu sinceritate, acesta.
Susținută de 10 sponsori
Are afaceri în domeniul panificației, dar spune că nu el asigură principala sursă de finanțare a echipei. Banii vin și de la alte 10 firme, care au creat pentru Sepsi un buget bun de Liga a 2-a, dar au sprijin și de la autoritățile locale. Dioszegi a făcut calcule și pentru Liga 1. „Eu cred că am putea susține echipa în Liga 1, după ce am vorbit cu mai mulți conducători de primă ligă. Cu banii pe care îi asigurăm din sponsorizări, cei de la televiziuni și probabil și cu o implicare de la Consiliul Local am putea. În acest an am avut un buget de 700 – 800 de mii de euro. Suntem mai multe firme care sponsorizează echipă, 80-90 la sută din buget e asigurat din sponsorizări. Sunt 10 firme din zonă care sponsorizează. Primăria ne ajută cu ce este permis, adică cu cazare, masă, aproximativ 150.000 de euro pe an”, povestește Laszlo Dioszegi pentru Liga2.ro.
Maghiarii construiesc baze pentru juniorii din România
Echipele din Covasna și Harghita pot beneficia de ajutor din partea guvernului maghiar. Această zonă a devenit una de interes pentru Academia Puskas, un proiect de creștere a juniorilor, cu susținere de la guvernul țării vecine, care are „tentacule” și în Ținutul Secuiesc. Deja s-au investit aproximativ 5 milioane de euro la Miercurea Ciuc și Odorheiul Secuiesc, în crearea unor baze de pregătire pentru juniori, care ar putea deveni interesanți pentru Academia Puskas.
Sepsi Sfântul Gheorghe este următoarea echipă ce ar putea beneficia de banii maghiarilor, care ar urma să creeze infrastructură. „Echipa mare nu are nicio susținere de la guvernul maghiar. Academia Puskas vrea să investească în tineri, cum se întâmplă deja la Miercurea Ciuc. Faptic, n-am primit nimic deocamdată. Va fi ceva cum s-a făcut la București cu Atletico Madrid, cei de la Academia Puskas să ne ajute cu infrastructura, iar ei să caute talente în zonă”, povestește Dioszegi.
N-au fost niciodată în Liga 1
Dacă vor promova, cei de la Sepsi vor deveni prima echipă din zonă care ajunge să joace cu cele mai importante echipe din România. „Ar fi un vis extraordinar, Harghita și Covasna n-au fost niciodată aproape de prima ligă. În 1957 s-a obținut locul doi, la luptă cu Petrolul, dar nu s-au mai prezentat la baraj. Dacă vom ajunge în Liga 1 sper să devenim o echipă de nivel mediu. Nu vom fi un nou CFR sau Unirea Urziceni. Nu avem noi șansa Urziceniului, de exemplu. Suntem dintr-un oraș cu 50.000 de locuitori”, rămâne realist Dioszegi, care spune că echipa va juca la Brașov, în cazul în care va promova. „Am depus dosarul de licențiere pentru Liga 1. Încă nu ni s-a cerut pentru stadion, dar dacă va fi cazul, 90 la sută vom juca la Brașov. E greu de crezut că vom putea juca la noi”, povestește finanțatorul echipei care ar putea deveni cea mai „tânără” din Liga 1.
Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Szabolcs SZIGYARTO și Arpad PAL