Lupta pentru evitarea retrogradării s-a încheiat în Liga 2 după etapa 33. Metalul Reșița e picată și matematic. Ce variante are să continue în acest eșalonul și în sezonul următor

Marius ANGHEL 06 May. 2017, 22:21 Liga 2

Calculele în privința retrogradării din actualul campionat al Ligii 2 s-au încheiat de tot după desfășurarea meciurilor de sâmbătă din etapa a 33-a, cu cinci runde înainte de finalul sezonului. Ultima poziție care duce în Liga 3 va fi ocupată de Metalul Reșița, club care astăzi a remizat pe teren propriu, la Ghermănești, în Ilfov, scor 1-1, cu FC Brașov și nu o va mai putea depăși în clasament pe CS Balotești. Finanțatorul „struțocămilei” bănățeano-ilfovene, Cătălin Rufă, habar nu avea la finalul meciului cu „stegarii” că echipa sa a retrogradat matematic, declarând că „nu mai pot fi optimist”, cu gândul că diferența față de Balotești s-a mărit.

Victoria de vineri a echipei CS Balotești pe teren propriu, 1-0 cu Olimpia Satu Mare, și egalul de astăzi al Metalului Reșița, tot pe teren propriu, 1-1 cu FC Brașov, au stabilit matematic ultima formație care retrogradează în acest sezon din Liga 2. După ce Șoimii Pâncota și ACS Berceni au părăsit competiția încă din tur, iar CSM Râmnicu Vâlcea și Unirea Tărlungeni s-au retras în pauza de iarnă, în timpul returului, singura poziție rămasă retrogradabilă a fost acontată de Metalul Reșița.

Despărțite în acest moment de 9 puncte, diferența dintre CS Balotești și Metalul Reșița se va mări automat la 12 puncte, fiindcă trupa lui Augustin Călin va câștiga o dată în aceste ultime etape la „masa verde”, în timp ce echipa lui Mihai Stoica va sta în acest interval. Iar în cazul în care în ultimele etape CS Balotești va pierde tot, iar Metalul Reșița va obține punctaj maxim, cele două cluburi vor termina la egalitate, însă prima este avantajată de rezultatele meciurilor directe.

În tur, la Ghermănești, Metalul s-a impus cu 2-1, în timp ce în retur CS Balotești a câștigat pe teren propriu cu 3-1.

Desființarea încă a unui club sau neînscrierea în noul sezon, singura variantă ca Metalul să continue în Liga 2

Singurele variante pentru ca Metalul Reșița să continue și în sezonul următor în Liga 2 ar fi ca o altă echipă din acest eșalon să se desființeze în ultimele cinci etape sau să nu se înscrie în noul campionat ori vreuna dintre echipele retrogradate din Liga 1 să se desființeze sau să nu se înscrie în Liga 2. Acestea ar fi situațiile în care echipa lui Cătălin Rufă ar putea continua în Liga 2, lucru foarte posibil, având în vedere că FC Brașov, Foresta Suceava, Dacia Unirea Brăila și chiar Olimpia Satu Mare au probleme financiare, în timp ce Pandurii Târgu Jiu sau ASA Târgu Mureș suferă și ele și nu ar putea supraviețui ocului retrogradării din Liga 1.

Metalul Reșița și Unirea Tărlungeni au beneficiat de așa ceva la începutul actualului sezon al Ligii 2, fiindcă la finalul ediției trecute retrogradaseră în Liga 3.

Rufă: „S-a mărit foarte mult numărul de puncte dintre noi și următoarea clasată și nu mai pot fi optimist”

La finalul meciului cu FC Brașov, din care Metalul Reșița a ieșit cu un punct, Cătălin Rufă declara la radio Sport Total FM că nu mai e optimist în privința salvării pe teren de la retrogradare, neștiind că acest lucru nu se mai mai putea realiza matematic. Până acum, principalul acționar al echipei cu nume de Reșița și care joacă în Ilfov, lângă Snagov, era convins că Metalul se va salva de la retrogradare.

„Nu mai sunt optimist. S-a mărit foarte mult numărul de puncte dintre noi și următoarea clasată și nu mai pot fi optimist. Vom respecta competiția și vom juca până la capăt, pentru că vrem să lăsăm o impresie bună, în ciuda parcursului slab din acest retur. Vom juca cu cea mai bună formulă pentru că nu se știe dacă vom rămâne sau nu în Liga a 2-a”, a declarat Cătălin Rufă în cadrul emisiunii „Fotbal la matineu”.

Întrebat cum i s-a părut echipa sa în meciul cu FC Brașov, Rufă a spus: „Au fost două echipe diametral opuse. În prima am văzut o echipă care parcă nu își dorea să câștige, iar în a doua am văzut o echipă care și-a dorit, a încercat, dar nu i-a ieșit. Eu cred că nu este suficientă valoare”.

Într-adevăr, FC Brașov a dominat autoritar jocul până a deschis scorul în minutul 24, prin Ștefan Răchișan, apoi a lăsat-o mai moale. În repriza secundă, Metalul a preluat conducerea meciului, a egalat prin Mihai Dina în minutul 63, a continuat să atace, iar în ultimele zece minute parcă și-a invitat adversarul să înscrie, dar acesta nu a reușit.

Programul ultimelor echipe clasate din Liga 2 în cele cinci etape rămase de disputat din acest sezon:

Etapa 34:
Dunărea Călărași – CS Balotești
Academica Clinceni – UTA BD
Unirea Tărlungeni – ASU Poli 0-3
Metalul Reșița
stă.

Etapa 35:
FC Brașov – Academica Clinceni
Metalul Reșița – Luceafărul Oradea
ASU Poli – UTA BD
CS Balotești – Unirea Tărlungeni 3-0

Etapa 36:
Academica Clinceni – ASU Poli
UTA BD – CS Balotești
CS Afumați – Metalul Reșița

Etapa 37:
Metalul Reșița – Sepsi OSK
CS Balotești – ASU Poli
Academica Clinceni
stă.

Etapa 38:
Academica Clinceni – CS Balotești
Juventus – Metalul Reșița
ASU Poli
stă.

Partea inferioară a clasamentului Ligii 2 cu cinci etape rămase de disputat până la final:

12.     Luceafărul Oradea     30     11     4     15     38-34     37 pct.
13.     ASU Politehnica Timișoara     30     9     7     14     41-51     34
14.     FC Academica Clinceni     30     10     4     16     42-60     34
15.     CS Balotești     29     8     6     15     34-50     30
16.     Metalul Reșița     30     6     3     21     32-65     21
17.     CSM Râmnicu Vâlcea     29     4     6     19     16-55     18
18.     Unirea Tărlungeni     30     2     5     23     15-69     1

Șoimii Pâncota a fost exclusă în tur.
ACS Berceni s-a retras în tur.
*Unirea Tărlungeni a fost sancționată cu 10 puncte prin decizia Comisiei de Disciplină și Etică din 8.03.2017 (două puncte), 19.04.2017 (șase puncte) și 3.05.2017 (două puncte).
¤locurile 16, 17 și 18 retrogradează. Cum Unirea și CSM s-au retras, doar ocupanta locul 16 la finalul sezonului mai retrogradează.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 06 May. 2017, 22:21 Liga 2
Pe aceeași temă