S-a stins „portarul zburător”! Ultimul supraviețuitor al primului derby Steaua – Dinamo și al echipei lui „U” Cluj plecată în bejenie la Sibiu nu mai este printre noi

Marius ANGHEL 03 Jan. 2019, 10:04 Diverse

Anul 2019 a început în doliu pentru fotbalul românesc. Miercuri s-a stins din viață, la 93 de ani, Nicolae Szoboszlay. Fost portar și antrenor vreme de cinci decenii, acesta a fost intitulat „ultimul cavaler al fotbalului romantic” în cartea în care își povestește viața, scrisă de Cristian Aszalos și publicată în 2016.

Nicolae Szoboszlay a fost o figură marcantă în fotbalului românesc, rămânând ultimul supraviețuitor al unor momente extrem de importante în istorie. A făcut parte din echipa Universității Cluj care s-a mutat la Sibiu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a continua să evolueze în campionatul românesc, chiar și când Transilvania a fost anexată Ungariei.

De asemenea, Szoboszlay a fost pe teren și în primul derby jucat între Steaua și Dinamo.

În cariera de antrenor, acesta a format mai mulți jucători importanți, de la Remus Câmpeanu, la Meszaros, Muzsnay, Zoli Iasko sau Ioan Ovidiu Sabău.

„Domnul Szoboszlay este un om cum puțini au existat în fotbalul nostru. Dacă am avea mai mulți specialiști de rangul dânsului, jucătorilor ar mai trebui să le transmiți doar tactica meciului, fără să mai ai alte griji. Dacă-l ascultai, te scotea doctor în fotbal. Pentru profesorul Szoboszlay eram în stare să ofer cinci sute la sută față de capacitatea mea obișnuită”, spunea Ioan Ovidiu Sabău, despre acesta.

„Înainte să le pretind celor din jur, mi-am ridicat mereu propria ștachetă morală și profesională foarte sus. Iar când ceri mult de la tine și celor din jur atunci trebuie să ai curajul să recunoști că există imperfecțiuni de ambele părți. Doar așa ne putem dezvolta cu adevărat”, sunt cuvintele lui Nicolae Szoboszlay, în una dintre istorisirile sale, din cartea „Ultimul cavaler al fotbalului romantic”.

Nicolae Szoboszlay, originar din Orăștie, județul Hunedoara, a activat ca portar la echipele „U” Cluj (în trei rânduri), Ferar-Vasas Cluj, Dermagand Târgu Mureș, CS Armata București (Steaua) și CS Armata Cluj, iar printre echipele antrenate se numără Dermata Cluj, „U” Cluj, CFR Cluj, Arieșul Turda, IS Câmpia Turzii și Corvinul Hunedoara.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Marius ANGHEL 03 Jan. 2019, 10:04 Diverse
Pe aceeași temă