Foresta și Metalul au fost incluse în programul Ligii 2, însă situația lor e incertă. Echipa suceveană e în moarte clinică, iar președintele nu a mai răspuns la telefon

Marius ANGHEL 25 Jul. 2017, 19:20 Campionat

Niciun start de nou campionat al Ligii 2 fără probleme. Rămasă fără FC Brașov, echipă care avea dreptul să evolueze în noua ediție, însă care a preferat să nu își încurce fostele coechipiere, deoarece în toamnă va intra în faliment, eșalonul secund s-a aflat astăzi în situația de a include la tragerea la sorți pentru stabilirea programului competițional al ediției 2017-2018 a două cluburi care nu sunt sigure de viitorul lor.

Foresta Suceava se află în moarte clinică, însă se leagă de acest drept de participare în Liga 2, cu toate că în acest moment are datorii mari la Fisc și conturile îi sunt blocate, iar jucători nu mai are. În plus, FRF e obligată să primească în campionat, pe locul vacant lăsat de FC Brașov, pe singura echipă retrogradată la finalul sezonului trecut. Metalul Reșița e pe punctul să continue din nou în eșalonul secund, chiar dacă se află la a doua retrogradare consecutivă.

Schimbarea din nou a denumirii clubului lui Rufă i-ar putea veni de această dată de hac

Situația clubului lui Cătălin Rufă este mai complicată în această vară, fiindcă vrea să își schimbe din nou denumirea și sediul, iar momentan documentele nu sunt depuse la FRF. Termenul limită a expirat, iar dacă Metalul nu demonstrează cu acte că a făcut schimbările înainte, atunci membrii Comitetului Executiv al FRF nu o vor accepta în noua ediție a Ligii 2. 

După ce în trecut a avut numele de Damila Măciuca, echipa lui Rufă și-a schimbat ulterior numele în Metalul Reșița și s-a mutat cu orașul reședință al județului Caraș-Severin. Cum lucrurile nu au mai decurs conform planului în Valea Domanului, Rufă și-a luat echipa în vara trecută și a mutat-o în satul Ghermănești, care aparține de comuna Snagov. Pentru a beneficia de ajutorul autorităților locale snagovene, afaceristul bucureșteam a hotărât să schimbe din nou numele clubului, de această dată în Sportul Snagov. Tocmai această nouă schimbare de denumire și locație a sediului i-ar putea interzice continuarea activității în Liga 2.

Imediat după ce s-a tras la sorți programul competițional, Auraș Brașoveanu, unul dintre cei doi reprezentanți ai cluburilor din Liga 2 în CEx, a explicat situația Metalului.

„Metalul Reșița trebuie să aibă avizul juridic pe modificările pe care le-au făcut (n.r. – schimbarea denumirii în Sportul Snagov și sediul la Snagov). Ei au făcut doar cererea în termenul limită și acum trebuie să depună documentele că s-au încadrat. Până la viitorul Comitet Executiv al FRF, deci până pe 1 august, trebuie să aibă toată documentația depusă. Dacă apar aceste modificări după data limită, nu au cum să continue ca Metalul Reșița, ci ca Sportul Snagov și nu vor fi primiți în Liga 2. Singura variantă ar fi să continue cum sunt acum, ca Metalul Reșița, cu sediul la Reșița”, a explicat, pentru Liga2.ro, Brașoveanu.

Președintele Forestei, de negăsit după ce promisese că retrage echipa dacă nu găsește soluția salvatoare

Cât despre situația Forestei Suceava, Auraș Brașoveanu primise asigurări din partea președintelui clubului moldovean că în cazul în care până astăzi dimineață nu se rezolvă probleme financiare, atunci se va retrage din campionat pentru a nu încurca celelalte echipe. Numai că Andrei Ciutac nu a mai răspuns la telefon nici ieri seară și nici în această dimineață, nu s-a prezentat la Adunarea Generală Extraordinară a cluburilor din Liga 2, astfel că a fost inclusă la țintar și i s-a atribuit un program de joc pe care ar putea să nu îl respecte.

Ciutac speră să găsească o variantă de ultim moment de salvare a clubului Foresta, iar pentru asta trebuie să achite datoria de 200 de mii de euro către Fisc și să aibă buget pentru noul sezon, să legitimize o echipă întreagă și să înceapă noul campionat fără să susțină măcar un antrenament.

„Nu am mai putut să iau legătura cu conducătorul Forestei de aseară, sună încontinuu ocupat. Ultima dată am vorbit ieri, în jurul orei 18:00 și de atunci nimic. Mi-a comunicat că în situația în care aseară nu ajung la un numitor comun, ia și în calcul să nu participe, dar de atunci nu știu ce s-a mai întâmplat și nu mă pot pronunța în privința lor. Nu am mai putut comunica, și nici în acest moment, repet, nu am putut da de el (n.r. – președintele Forestei, Andrei Ciutac). Suna telefonul numai ocupat, încontinuu”, a spus, pentru Liga2.ro, Brașoveanu, după stabilirea programului competițional al noului sezon al Ligii 2. În cazul în care nu rezolva nimic ieri, Ciutac promisese că în această dimineață, înainte de tragerea la sorți, va prezenta hârtia prin care Foresta se retrage din campionat.

Contactat telefonic de reporterul Liga2.ro atât luni seară, cât și marți seară, Andrei Ciutac, președintele Forestei Suceava, nu a răspuns.

În presa locală, Ciutac spune că așteaptă ultima tranșă din drepturile TV ale sezonului trecut pentru a stinge litigiile de la FRF cu fostul jucător Marius Matei și antrenorii Cristian Popovici și Marius Gireadă, în caz contrar, Foresta va fi penalizată cu amendă și puncte și i se va interzice transferurile. În plus, președintele Forestei vorbește și despre o reîntâlnire cu foștii jucători, sperând ca aceștia să se întoarcă la club. Soluția salvatoare nu a fost găsită, iar varianta cedării clubului pentru a fi mutat în alt județ nu este pe placul primarului Sucevei.

„Trebui să mai primim niște bani din drepturile TV pe sezonul trecut. Am cerut ca acei bani să fie direcționați către Marius Matei și foștii antrenori Cristi Popovici și Marius Gireadă, în contul datoriilor pe care le avem către ei. Luni, vom încerca să avem o întâlnire la stadion cu oficialii clubului și cu puținii jucători pe care în mai avem sub contract. Încercăm să găsim o variantă, fie și una de avarie, prin care să începem campionatul. Având în vedere că perioada de transferuri se încheia abia pe data 5 septembrie, am putea alinia o formulă cât de cât normală, care să ne permită rămânerea în Liga a II-a pentru încă un sezon”, a spus Andrei Ciutac pentru Gazeta SV.

CEx-ul dă verdictul în cazul Metalului Reșița și Forestei. Se poate face un nou program competițional

Celor două cluburi a căror prezență încă stă sub semnul întrebării li s-au acordat cele două numere din finalul tabelei Berger de 20 pe care s-a făcut programul noului sezon. Foresta a primit numărul 19, în timp ce Metalul Reșița pe 20, ultimul. S-a luat această decizie pentru ca în cazul în care Comitetul Executiv al FRF nu le va primi în campionat, ca urmare a retragerii ori a nerespectării regulamentului, programul Ligii 2 să sufere modificări. Astfel, țintarul va fi refăcut de pe o tabelă Berger de 18 cluburi, numerele celor 18 echipe urmând a rămâne cele extrase în ședința de astăzi de la Mogoșoaia.

Se ia această măsură, de formare a unui nou program pe o tabelă Berger de 18, deoarece dacă va fi menținut cel făcut de pe tabela Berger de 20, atunci în aproape fiecare etapă vor fi două echipe care vor sta, lucru nedorit de niciuna dintre formațiile care alcătuiesc componența noului sezon al Ligii 2.

„Suntem obligați să îi luăm în calcul, până la 1 august, când validează seria și programul Comitetul Executiv. Dacă apar modificări vom lua în calcul un posibil Berger de 18 pentru a nu perturba activitatea celorlalte cluburi din Liga 2, în situația în care, la fel, nici Metalul Reșița nu își îndeplinește condițiile juridice. Sperăm să își rezolve toată lumea problemele și Liga a 2-a să se desfășoare așa cum s-a stabilit, adică într-o serie de 20 de echipe”, a mai spus Brașoveanu.

Numerele extrase de echipe, în funcție de care se alcătuiește țintarul:

Metalul Reșița – 20 – dacă va fi invitată sau nu de Comitetul Executiv al FRF din 1 august
Foresta Suceava – 19 – echipă cu situație specială, nu știe sigur dacă va continua în Liga 2. S-a dat acest număr cu acordul conducătorilor prezenți
Metaloglobus București – 7
SCM Pitești – 5
Ripensia Timișoara – 2
AFC Hermannstadt – 10
Pandurii Târgu Jiu – 16 – vrea să joace în deplasare pentru că stadionul de la Motru încă necesită modernizări pentru a găzdui meciuri din Liga 2
ASU Politehnica Timișoara – 17 – fiind din același oraș ca nou-promovata Ripensia, Timișoara, ASU Poli va trebui să joace în deplasare în prima etapă
Știința Miroslava – 18 – vrea să joace în deplasare pentru că acasă va juca la Iași, pe același stadion unde evoluează în Liga 1 și CSM Poli Iași
ASA Târgu Mureș – 3
UTA Bătrâna Doamnă – 15
CS Mioveni – 9
Chindia Târgoviște – 6
Dunărea Călărași – 13
CS Afumați – 12
Olimpia Satu Mare – 14
Luceafărul Oradea – 1
Dacia Unirea Brăila – 4
CS Balotești – 11
Academica Clinceni – 8

Programul competițional al noului sezon al Ligii 2, ediția 2017/2018, pentru Foresta și Metalul:

ETAPA 1 – 5 august 2017

Luceafărul Oradea – Metalul Reșița
Ripensia Timișoara – Foresta Suceava

ETAPA 2 – 12 august 2017

Metalul Reșița – CS Balotești
Foresta Suceava – ASA Târgu Mureș

ETAPA 3 – 19 august 2017

Ripensia Timișoara – Metalul Reșița
Dacia Unirea Brăila – Foresta Suceava

ETAPA 4 – 23 august 2017 – intermediară

Metalul Reșița – CS Afumați
Foresta Suceava – SCM Pitești

ETAPA 5 – 26 august 2017

ASA Târgu Mureș – Metalul Reșița
Chindia Târgoviște – Foresta Suceava

ETAPA 6 – 2 septembrie 2017

Metalul Reșița – Dunărea Călărași
Foresta Suceava – Metaloglobus București

ETAPA 7 – 9 septembrie 2017

Dacia Unirea Brăila – Metalul Reșița
Academica Clinceni – Foresta Suceava

ETAPA 8 – 16 septembrie 2017

Metalul Reșița – Olimpia Satu Mare
Foresta Suceava – CS Mioveni

ETAPA 9 – 23 septembrie 2017

SCM Pitești – Metalul Reșița
AFC Hermannstadt – Foresta Suceava

ETAPA 10 – 30 septembrie 2017

Metalul Reșița – UTA Bătrâna Doamnă
Foresta Suceava – CS Balotești

ETAPA 11 – 7 octombrie 2017

Chindia Târgoviște – Metalul Reșița
CS Afumați – Foresta Suceava

ETAPA 12 – 14 octombrie 2017

Metalul Reșița – Pandurii Târgu Jiu
Foresta Suceava – Dunărea Călărași

ETAPA 13 – 21 octombrie 2017

Metaloglobus București – Metalul Reșița
Olimpia Satu Mare – Foresta Suceava

ETAPA 14 – 28 octombrie 2017

Metalul Reșița – ASU Politehnica Timișoara
Foresta Suceava – UTA Bătrâna Doamnă

ETAPA 15 – 4 noiembrie 2017

Academica Clinceni – Metalul Reșița
Pandurii Târgu Jiu – Foresta Suceava

ETAPA 16 – 8 noiembrie 2017 – intermediară

Metalul Reșița – Știința Miroslava
Foresta Suceava – ASU Politehnica Timișoara

ETAPA 17 – 11 noiembrie 2017

CS Mioveni – Metalul Reșița
Știința Miroslava – Foresta Suceava

ETAPA 18 – 18 noiembrie 2017

Metalul Reșița – Foresta Suceava

ETAPA 19 – 25 noiembrie 2017

AFC Hermannstadt – Metalul Reșița
Foresta Suceava – Luceafărul Oradea

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 25 Jul. 2017, 19:20 Campionat
Pe aceeași temă