La Urziceni, pe terenul unde Unirea câștiga titlul în 2009, se joacă din nou fotbal. Inițiatorul proiectului e Răzvan Farmache | INTERVIU

Marius ANGHEL 18 Sep. 2017, 16:23 Special

La Urziceni se joacă din nou fotbal. Orașul care dădea în anul 2009 campioana României la fotbal, pe Unirea Urziceni, are o nouă echipă, una care a început de jos și care vrea să umple locul lăsat liber după dispația, deja de ceva ani buni, a clubului unde Dan Petrescu scria istorie ca antrenor.

După 57 de ani de existență, dispariția Unirii a lăsat un mare gol fotbalistic în Urziceni. În prezent, pe stadionul unde în 2008 veneau nemții de la Hamburg și granzii Capitalei: Steaua, Dinamo și Rapid, se joacă meciuri de Liga a 4-a.

Sâmbătă,16 septembrie 2017, noua echipă a Urziceniului, AS FC Urziceni, a întâlnit-o pe campioana en-titre a județului Ialomiței, CS Amara. Victoria le-a revenit gazdelor, scor 3-1, în urma unui meci la care au asistat 400 de spectatori. Cu cele trei puncte câștigate, AS FC Urziceni a urcat pe locul 7, însă obiectivul ei e să țintească și mai sus.

Susținerea din partea suporterilor nu a dispărut nici în Liga a 4-a, iubitorii de fotbal din Urziceni făcând, pe durata meciului, o atmosferă frumoasă și împingându-și favoriții spre victorie. E ajutorul de care are nevoie orice echipă, mai ales una care e la început de drum.

Inițiatorul acestui nou proiect fotbalistic de la Urziceni, care și-a avut startul încă din sezonul trecut, din Liga a 5-a, este fostul fundaș al echipelor de Liga 1 Rocar, Farul sau Sportul, Răzvan Farmache (38 de ani). În prezent antrenor, dar și jucător, Farmache ne-a oferit un interviu în care a vorbit despre AS FC Urziceni și planurile pe care le are la acest nou club.

– Salut, Răzvan. Un nou început la Urziceni, o echipă nouă, ce ne poți spune despre această formație?
– Salut. AS FC Urziceni s-a înființat în 2016, este o echipă formată numai din localnici și jucători din împrejurimi. Am reușit în primul an de la înființare promovarea, majoritatea jucătorilor continuând și acum în Liga a 4-a.

– Primăria Urziceni este implicată în acest proiect?
– Da, este implicată 100%. În ședințele de consiliu s-a aprobat susținerea financiară a echipei de către primărie. Fără ajutorul ei nu am fi reușit să jucăm pe stadionul Tineretului. Cei de la primărie au pus gard interior, au pus porți de fotbal, se renovează vestiarele. Sperăm ca până la următorul meci de acasă să le putem folosi. În plus, beneficiem și de ajutorul unor sponsori, care au dorit să susțină echipa.

– Care este obiectivul echipei? Când preconizați accederea într-un eșalon superior?
– E clar că ne dorim să revenim în eșaloanele superioare, dar, după cum știți, pentru a accede în eșaloanele superioare îți trebuie o susținere financiară mare. Deocamdată, suntem la început de drum, vom vedea pe viitor cum vor evolua lucrurile. Personal, îmi doresc să ducem echipa cât mai sus posibil.

– Am văzut că aveți și o echipă de juniori. Vorbește-ne și despre ei.
– Da, avem și o echipă de juniori. Juniorii nu sunt încă la nivelul pe care îl doresc eu. Mai au foarte mult de muncă, majoritatea jucătorilor neavând junioratul. După cum știți, fotbalul în Urziceni a dispărut de cinci-șase ani, acești copii pierzând practic o perioadă foarte importantă. Împreună cu Gabi Munteanu reușim să îi strângem de câteva ori pe săptămână la antrenamente, încercând să-i aducem la un nivel cât mai ridicat!

– Palmaresul Unirii e un subiect închis pentru voi?
– Nu știu exact cum stau lucrurile în legătură cu palmaresul. Noi suntem o echipă nou-înființată. Dacă vom reuși să luăm palmaresul ar fi foarte bine, dacă nu, vom continua cu noua identitate.

– Astăzi ai fost din nou pe teren. Ești exemplul de fotbalist care sfideză trecerea anilor. Când ai de gând să te retragi definitiv?
– E clar că am o vârstă, aș dori să nu mai joc deloc, dar la acest nivel sunt băieți care lucrează, iar programul nu le permite să ajungă la unele meciuri, așa că trebuie să mai intru și în teren (zâmbește). În meciul de azi a evoluat titular Ghica Mihai, care e născut în 2001, iar în repriza a doua au intrat încă doi juniori, Buliga și Efta, născuți tot în 2001.

– În încheiere, le adresezi un mesaj suporterilor din Urziceni și celor de la Farul, club care, de asemenea, a luat-o din nou de joc, din Liga 4, și care acum e în Liga 3?
– Să își susțină echipele așa cum au făcut-o până acum, indiferent de rezultate, și să fie alături de ea și la bine, dar și la greu! Sper ca cele două echipe să se întâlnească din nou în prima ligă.

  • Răzvan Farmache este originar din Urziceni. De-a lungul carierei sale de fotbalist a evoluat la Rocar București (între 1998-2000), Farul Constanța (2003-2008, unde a bifat 103 meciuri și a marcat un gol), Sportul Studențesc (2000-2003 și 2009-2012 – 122 de meciuri) și la CS Ștefănești (în 2012), iar în prezent joacă la AS FC Urziceni.
  • Unirea Urziceni a fost un club de fotbal din Urziceni, județul Ialomița. De la înființare din 1954 și până în 2002 echipa a evoluat constant în eșalonul trei al fotbalului românesc, purtând de-a lungul timpului mai multe denumiri: Aurora, Avântul, Ferom, Agricultorul și, în final, Unirea. Odată cu preluarea clubului de către omul de afaceri Dumitru Bucșaru, acesta și-a început ascensiunea, promovând în Liga a 2-a și mai apoi în Liga 1. Aducerea în club a managerului Mihai Stoica și a antrenorului Dan Petrescu s-a dovedit eficientă. Echipa a disputat finala Cupei României în sezonul 2007-2008 și a câștigat titlul de campioană a României în sezonul 2008-2009. Plecarea lui Dan Petrescu avea să o destabilizeze pe Unirea Urziceni. Echipa s-a mai menținut la nivel ridicat timp de un sezon și jumătate, termină pe locul doi, pierde Supercupa în fața celor de la CFR Cluj și este aproape de o nouă calificare în Champions League, fiind eliminată în play-off de Zenit Sankt Petersburg. A urmat exodul fotbaliștilor, Ronny Levy pleacă de pe banca tehnică, iar clubul ajunge să joace cu jucători împrumutați. La finalul sezonului 2010/2011, ialomițenii au terminat campionatul pe loc retrogradabil, însă nu a mai apucat să joace în Liga 2, deoarece echipa a fost retrasă din orice competiție.

 

Articol și foto de Ștefan NEGREA

Marius ANGHEL 18 Sep. 2017, 16:23 Special
Pe aceeași temă