UTA a refuzat să joace la ora 15 și să fie televizată până când nu află câți bani ia din drepturile TV. Cluburile din Liga 2 vor discuta modul de împărțire al banilor

Marius ANGHEL 16 Aug. 2016, 19:02 Special
UTA a refuzat să joace la ora 15 și să fie televizată până când nu află câți bani ia din drepturile TV.** Cluburile din Liga 2 vor discuta modul de împărțire al banilor

Miercuri, 17 august, reprezentanții cluburilor din campionatului Ligii 2 au fost invitați de federali la Casa Fotbalului pentru a discuta despre modul în care vor fi împărțiți banii din drepturile TV. RCS & RDS a oferit 350 de mii de euro, aceeași sumă acordată și în sezonul trecut, iar cele 20 de echipe nu știu încă ce bani vor încasa fiecare. Se dorește o repartizare asemănătoare Ligii 1, în funcție de locul ocupat în sezonul trecut, însă sunt și unele cluburi care ar dori ca banii să fie împărțiți în mod egal.

UTA a refuzat să joace sâmbătă, la ora 15:00, cu Brăila

Incertitudinea aceasta a determinat și refuzul echipei UTA Bătrâna Doamnă de a fi televizată pe teren propriu până când nu se știe cu exactitate cu câți bani se va alege în urma vânzării drepturilor TV. Clubul arădean a terminat sezonul trecut pe o poziție funtașă în campionat, este unul dintre cele mai atrăgătoare din punct de vedere al imaginii, astfel că vrea să fie tratat cu respect. În consecință, UTA i-a comunicat federației că nu vrea să joace sâmbătă, la ora 15:00, cu Dacia Unirea Brăila, atunci când dorea DigiSport, ci preferă să o facă la ora 11:00.

„Nu vrem să jucăm la ora 15:00 cu Brăila, la ora la care vrea televiziunea, până când nu se va semna contractul de vânzare a drepturilor TV și până când nu se vor finaliza discuțiile în privința modului de împărțire a banilor. Am refuzat, nu ne-am dat acordul să fim televizati și vrem să jucăm la ora oficială la care se desfășoară competiția, la 11:00.

Sezonul trecut am avut o medie de 80 de mii de spectatori, suntem unul dintre cluburile cele mai televizate și nu mi se pare firesc ca toate echipele să primească aceeași sumă de bani. Vrem să se împartă în funcție de locurile ocupate în campionatul trecut.

Nu acceptăm, nu pentru a îngreuna situația sau a crea un precedent, ci tocmai pentru a lua o decizie optimă, corectă de distribuire a banilor din drepturile tv. Dacă dimensiunea valorii Ligii a 2-a este aceasta, de 350 de mii de euro, față de 30 de milioane cât e la Liga 1, atunci avem cu toții, ca președinți de cluburi, o problemă. Să constatăm că dimensiunea valorii este acesta, atunci, din partea mea, avem o insatisfacție profesională profundă. Dacă valoare Ligii 2 este cea dictată de suma primită din vânzarea drepturilor TV, atunci acesta este un moment trist în istoria contemporană a fotbalului românesc. Piața dictează prețul, însă nu cred că diferența dintre Liga 1 și 2 este cea dictată acum de banii primiți în urma vânzării drepturilor TV”, a spus, pentru Liga2.ro, directorul general al UTA-ei, Codru Grădinariu.

Una dintre cerințele lui ASU Poli, încălcată încă din start

O altă echipă care în etapa a 3-a ar trebui să fie televizată pe teren propriu este ASU Politehnica, duminică, de la ora 12:30, cu Foresta Suceava. Timișorenii și-au dat acordul ca FRF să vândă cu 350 de mii de euro drepturile TV din Liga 2, însă în adresa lor au pus și trei cerințe. Programarea meciului cu Foresta încalcă din start una dintre cerințe. Bănățenii voiau să fie consultați în privința disputării jocurilor, ca dată și oră, lucru ce nu s-a întâmplat.

„Am fost înștiințați încă de săptămâna trecută că meciul nostru cu Foresta va fi transmis în direct, la ora 12:30, iar pe lângă acceptul de a se vinde drepturile TV către firma care a și făcut oferta am avut niște dorințe. În hârtia trimisă am scris că dorim să fim consultați în privința zilei și orei la care ne vor fi programate meciurile pentru a fi televizate. Am specificat că am prefera să jucăm vineri, sâmbătă sau duminică de la ora 18:00. Respectăm competiția, dar vrem să fim și consultați, așa mi se pare normal.

Depindem foarte mult și ținem cont de glasul suporterilor. Sunt alături de noi de la început, existăm datorită lor și a donațiilor lor, a universităților, jucăm pentru ei și trebuie să ținem cont de părerea lor. Sunt partenerii noști cei mai importanți.

Al doilea lucru cerut federației a fost ca suma cuvenită fiecărei echipe din vânzarea drepturilor TV să fie stabilită în Adunarea Generală a Ligii a 2-a, iar banii să fie atribuiți în funcție de locul în clasament, numărul de jocuri televizat și audiență. Doream ca 50 la sută din sumă să fie oferită acum, 40 la sută la jumătatea competiției, între tur și retur, iar diferența rămasă să fie acordată în ultimele trei-patru etape.

O a treia dorință a noastră a fost ca atunci când meciurile noastre nu sunt transmise la TV, să avem posibilitatea de a negocia cu o altă televiziune. Nu ni s-a permis”, a spus, pentru Liga2.ro, Marius Cociu, managerul sportiv al lui ASU Poli.

Planurile Olimpiei, date peste cap de banii puțini ce vor veni din drepturile TV

„Noi ne-am dat acceptul ca meciul cu FC Brașov să se joace vineri. Nu cred că va influența publicul care va veni la stadion. Nu sunt de acord cu tratarea sumei primite din drepturile TV, de 350 de mii de euro. Mi se pare mult prea mică având în vedere că sunt 20 de echipe. Nu știu cine a purtat aceste negocieri, dacă s-au purtat, sau pur și simplu asta a fost oferta dată de Digi. Mi se pare o bătaie de joc având în vedere ce bani s-au dat la Liga 1. De asta s-a și făcut o serie, din dorința FRF de a atrage mai mulți bani din drepturile TV. Inițial s-a vorbit că fiecare club va încasa 100 de mii de euro, apoi 50 de mii, ca acum să luăm mai puțin de 20 de mii. Noi ne-am făcut planuri cu acești bani… Nu știu ce o să facem, însă sper ca banii să fie împărțiți în funcție de câte televizări o să aibă fiecare echipă. Dacă nu o să fi televizat, să nu primești niciun ban”, a comentat, pentru Liga2.ro, și Catrinel Raț, președintele clubului Olimpia. Sătmărenii vor juca vineri, pe teren propriu, de la ora 18:00, cu FC Brașov, meciul urmând a fi transmis în direct la DigiSport.

Din informațiile noastre, în ședința de miercuri de la FRF, dintre cluburile din Liga 2 și conducătorii federației, există și varianta ca oferta primită din partea RCS & RDS să fie respinsă dacă nu se va ajunge la o înțelegere în privința împărțirii banilor sau dacă suma primită va fi considerată prea mică. Ar însemna că echipele din Liga 2 să nu mai fie transmise la TV și nici să primească vreun ban, deoarece RCS & RDS ar fi transmis că altă ofertă nu va face.


 

Din informațiile pe care le avem la această oră, etapa a 3-a a Ligii 2 urmează să se desfășoare tot pe durata a trei zile. Primul joc are loc vineri, la Satu Mare, sâmbătă au loc majoritatea meciurilor, iar runda se încheie duminică, la Timișoara.

19 august, ora 18:00
Olimpia Satu Mare – FC Brașov
20 august, ora 11:00
CS Afumați – FC Academica Clinceni
CS Balotești – CSM Râmnicu Vâlcea
Unirea Tărlungeni – Metalul Reșița
Juventus București – Șoimii Pâncota
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – Luceafărul Oradea
ACS Berceni – Chindia Târgoviște

20 august, ora 12:30
Dunărea Călărași – CS Mioveni
20 august, ora 15:00 – ???
UTA Bătrâna Doamnă – Dacia Unirea Brăila
21 august, ora 12:30
ASU Politehnica Timișoara – Foresta Suceava

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 16 Aug. 2016, 19:02 Special
Pe aceeași temă