Unirea Dej e marea surpriză din play-off, Concordia Chiajna și FK Miercurea Ciuc sunt marile dezamăgiri. Componența grupelor de play-off și play-out și numărul de puncte cu care se începe

Marius ANGHEL 12 Mar. 2023, 18:53 Liga 2
Unirea Dej e marea surpriză din play-off, Concordia Chiajna și FK Miercurea Ciuc sunt marile dezamăgiri. Componența grupelor de play-off și play-out și numărul de puncte cu care se începe

Sezonul regular al Ligii 2, ediția 2022-2023, s-a încheiat cu o etapă nebună, cum nimeni nu și-ar fi imaginat.

Niciuna dintre cele șase echipe rămase în lupta pentru ultimele trei poziții de calificare în play-off nu a câștigat, în afară de Concordia, care a pierdut la Metaloglobus, toate remizând. Dintre cele șase, numai Unirea Slobozia și FC Brașov au avut joc direct și ambele au mers de braț în play-out.

În etapa a 19-a s-au înscris nu mai puțin de 27 de goluri. Dintre cele 20 de echipe care au jucat nu au înscris doar Ripensia (0-2 acasă cu Steaua) și Unirea Constanța (0-3 acasă cu Șelimbăr). Cel mai dramatic joc a fost Unirea Slobozia – FC Brașov 2-2, iar cea mai clară victorie a fost Unirea Constanța – CS Comunal Șelimbăr 0-3.

În total au fost cinci egaluri, două victorii pentru gazde și trei victorii pentru oaspeți.

Unirea Dej, Gloria Buzău și Dinamo s-au calificat în play-off-ul Ligii 2, alături de Steaua, Poli Iași și SC Oțelul Galați

În urma rezultatelor înregistrate în etapa a 19-a, ultima a sezonului regular, în play-off au obținut calificarea și Unirea Dej, Gloria Buzău și Dinamo, urmându-le, astfel, pe Steaua, Poli Iași și SC Oțelul Galați.

Unirea Dej a remizat la Slatina (1-1), Gloria Buzău a obținut egalul în minutul 89 la Baia Mare (1-1 cu Minaur), iar Dinamo a fost egalată pe final, pe teren propriu, de penultima clasată Poli Timișoara (1-1). Steaua și Poli Iași și-au respectat statutul de echipe situate în fruntea clasamentului și au câștigat, 2-0 la Ripensia, respectiv 3-1 cu Progresul Spartac, în timp ce SC Oțelul a remizat la Dumbrăvița (1-1).

Unirea Slobozia a terminat la egalitate de puncte cu Gloria Buzău și Dinamo, însă în clasamentul în trei cu acestea a stat cel mai rău (Dinamo – Slobozia 1-0, Buzău – Slobozia 3-1, Buzău – Dinamo 2-1), astfel că s-a clasat pe locul 7, primul de sub pozițiile de calificare în play-off.

Programul play-off-ului va fi stabilit de către FRF luni, de la ora 13:00, la Casa Fotbalului, acolo unde are loc tragerea la sorți.

  • Procedura de stabilire a programului de disputare a play-off-ului se va face pe baza Tabelei Berger pentru şase echipe, numărul corespunzător fiecărei echipe fiind stabilit prin tragere la sorți. Extragerea se va face în ordinea clasării la finalul sezonului regular.
  • În play-off, partidele se vor juca tur-retur, rezultând încă zece meciuri pentru fiecare echipă.
  • La finalul play-off-ului, primele două clasate vor promova direct în SuperLigă, în timp ce ocupantele locurilor 3 și 4 vor disputa baraj în dublă manșă cu locurile 8, respectiv 7 din play-out-ul primei ligi. Steaua nu are drept de promovare, astfel că locul ei, dacă termină pe loc direct promovabil sau pe unul de participare la baraj, va fi luat de următoarea clasată, dacă aceasta îndeplinește criteriile de accedere în SuperLigă.

Echipele calificate în play-off-ului Ligii 2 și punctele cu care pornesc:

1. Steaua – 40 puncte
2. Politehnica Iaşi – 40
3. SC Oţelul Galaţi – 36
4. Unirea Dej – 32
5. Gloria Buzău – 31
6. Dinamo – 31

Concordia Chiajna, FK Miercurea Ciuc și Unirea Slobozia, marile perdante ale sezonului

Înainte de debutul etapei stabilită să aibă loc duminică nu se cunoștea nicio echipă care să fie sigură de locul din clasament pe care se va afla la final. A contat și acest aspect, pentru că niciuna nu a știut în ce grupă de play-out va ajunge.

Potrivit regulamentului FRF, clasatele pe locurile 7-20 la finalul sezonului regular sunt împărțite, în funcție de locul ocupat, în două grupe de play-out.

În Grupa A merg clasatele pe locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18 și 19, adică Unirea Slobozia, CSM Slatina, FK Miercurea Ciuc, CS Comunal Șelimbăr, Metaloglobus București, Minaur Baia Mare și Politehnica Timișoara.

În Grupa B au intrat formațiile care au terminat pe pozițiile 8, 9, 12, 13, 16, 17 și 20, mai exact Concordia Chiajna, FC Brașov, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, CSC Dumbrăvița, Progresul Spartac, Ripensia Timișoara și Unirea Constanța.

Și în cazul play-out-ului, programul va fi stabilit de către FRF luni, de la ora 13:00, la Casa Fotbalului, acolo unde are loc tragerea la sorți.

  • Procedura de stabilire a programului de disputare a play-out-ului se va face pe baza Tabelei Berger pentru opt echipe, numărul corespunzător fiecărei echipe fiind stabilit prin tragere la sorți. În urne se vor introduce bile cu numere doar de la 1 la 7, prin eliminarea bilei cu numărul 8 fiind posibilă asigurarea unui număr de meciuri egale în deplasare şi acasă (câte trei din fiecare) pentru cele şapte participante în fiecare grupă. Extragerea se va face în ordinea clasării la finalul sezonului regular.
  • În play-out, în fiecare grupă se va disputa un singur joc între participante, rezultând astfel şase meciuri pentru fiecare formație.
  • La finalul play-out-ului vor retrograda un total de cinci echipe, ultimele două din fiecare grupă (locurile 6 și 7), iar echipele de pe locurile 5 din cele două grupe vor juca baraj de menținere în Liga 2 în dublă manșă.
  • Anul trecut au jucat acest baraj FC Brașov și Poli Timișoara, aceasta din urmă a pierdut dubla manșă, însă a rămas în Liga 2 datorită faptului că retrogradata din prima ligă Academica Clinceni s-a desființat, astfel că a apărut un loc vacant. Și Unirea Constanța, retrogradată direct, a rămas în Liga 2 după ce o altă picată din prima ligă, Gaz Metan Mediaș, s-a desființat vara trecută.

Echipele din Grupa A a play-out-ului Ligii 2 și punctele cu care pornesc:

1. Unirea Slobozia – 31 puncte
2. CSM Slatina – 27
3. FK Miercurea Ciuc – 26
4. CS Comunal Șelimbăr – 24
5. Metaloglobus București – 21
6. Minaur Baia Mare – 16
7. Politehnica Timișoara – 13

Echipele din Grupa B a play-out-ului Ligii 2 și punctele cu care pornesc:

1. Concordia Chiajna – 29 puncte
2. FC Brașov – 28
3. Viitorul Pandurii Târgu Jiu – 25
4. CSC Dumbrăvița – 24
5. Progresul Spartac – 17
6. Ripensia Timișoara – 16
7. Unirea Constanța – 12

Marius ANGHEL 12 Mar. 2023, 18:53 Liga 2
Pe aceeași temă