Tocală: „MTS a acordat avizul, instanța se va pronunța asupra modificărilor statutului FRF”

Marius ANGHEL 08 Jul. 2014, 11:40 Special
Tocală:**

Secretarul de stat în ministerul Tineretului și Sportului, Carmen Tocală, a declarat, luni, agenției MEDIAFAX, că MTS a decis să acorde avizul pentru modificarea statutului FRF, după ce l-a reanalizat, urmând ca instanța să se pronunțe cu privire la legimitatatea schimbărilor din AGE din 28 iunie.

Întrebată dacă s-a pus problema retragerii avizului acordat la 1 iulie, Tocală a răspuns: „Am primit puncte de vedere pe acest aviz dat pe 2 iulie. Sau pe 1 iulie. Nu, deci a fost făcut de noi pe data de 1 iulie și înaintat pe 2 iulie. Erau mai multe curente de opinie. Dar nu e nimic de contestat. S-a făcut o analiză astăzi, pentru că au fost foarte multe discuții și direcția de specialitate a reanalizat toată documentația, legislația pe care mergem, fie Ordonanța de urgență 26, fie pe Legea Sportului. S-a reanalizat să vedem dacă s-a întrunit cvorumul, dacă au avut unanimitate, dacă au semnat toți oamenii pe procesul verbal. E o chestie tehnică. Avizul este pentru instanță. Nicidecum nu decidem noi, dacă ele sunt legale sau nu, este un aviz pur consultativ. Ei au primit un aviz pe modificări de statut, pentru că membrii Adunării Generale au cerut asta într-un proces verbal. Nu ne putem opune noi la ceea ce vor membrii afiliați ai federației. Instanța va lua o astfel de decizie legată de statut, abia după ce se întorc de la instanță vin la noi pentru a putea fi operate”.

Carmen Tocală a precizat că avizul acordat de MTS este pur consultativ, instanța putând decide dacă se pot opera modificările în statut. „Modificările de statut sunt propuse și votate în Adunarea Generală. Noi nu putem face ceea ce doresc membrii, doar instanța poate. Noi trebuia să vedem doar dacă membrii au votat, au aprobat, dacă propunerea lor este în conformitate cu legislația în domeniu. Ce alte probleme sunt, nu sunt la noi. Ei, ca să meargă în instanță, trebuie să aibă avizul nostru, care e consultativ, un aviz al ministerului cu modificările. Asta e tot, în rest instanța decide dacă se pot opera modificările. Sunt și adresele de la federația internațională prezentate, punctele pe care le-au modificat, alte două adrese de la FIFA, pentru că au cerut punctul de vedere înainte”, a mai spus Tocală.

O sursă federală a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că MTS a refuzat acordarea avizului necesar pentru modificarea statutului Federației Române de Fotbal, astfel că toate schimbările aprobate de Adunarea Generală Extraordinară din 28 iunie sunt lovite de nulitate.

În schimb, departamentul juridic al FRF susține că federația a primit avizul MTS pentru înregistrarea noului act aprobat în 28 iunie.

Proprietarul clubului FC Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, a declarat, luni, agenției MEDIAFAX, că Ministerul Tineretului și Sportului a acordat inițial avizul pentru modificarea statutului Federației Române de Fotbal la 1 iulie, însă luni l-a revocat.

„Ministerul acordase avizul pentru modificarea statutului, dar l-au dat fără să îl analizeze în amănunt. Păi federația a depus dosarul cu modifăcările luni (n.r. – 30 iunie) și marți MTS-ul a dat avizul. Cum să dai un aviz pentru modificarea unui statut după o zi pe alta? Iar vineri ministrul a dat ordin să se ia la puricat toate documentele din dosarul FRF și ce au găsit acolo s-au îngrozit. Azi ministerul a revocat avizul, așa că în momentul ăsta în vigoare este statutul vechi, cel cu articoul 54 (n.r. – referitor la dreptul de promovare al unui club), a explicat Adrian Mititelu.

Adrian Mititelu se află de mai mulți ani în conflict cu FRF ca urmare a dezafielierii clubului FC Universitatea Craiova, dar și cu autoritățile locale care au decis retragă sprijinul acordat grupării sale și să înființeze o altă echipă, CS Universitatea Craiova.

Una dintre propunerile importate făcute de noua conducere a FRF și aprobată de AG extraordinară se referă la eliminarea articolului 54 din Statutul FRF, care prevedea, la punctul 2, că „pentru a promova într-un eșalon competițional superior calitatea de membru afiliat al unui club trebuie să aibă o durată – în momentul începerii sezonului competițional următor – de cel puțin trei ani consecutiv”.

Articol scris de Adrian ȚONE (Mediafax)
Foto: Marius DUMBRĂ‚VEANU

Marius ANGHEL 08 Jul. 2014, 11:40 Special
Pe aceeași temă