Sportul românesc, ajutat de Guvern în această situație de criză! Fiecare sportiv și antrenor va fi plătit de stat, dar nu mai mult de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut

Marius ANGHEL 19 Mar. 2020, 10:52 Special
Sportul românesc, ajutat de Guvern în această situație de criză!** Fiecare sportiv și antrenor va fi plătit de stat, dar nu mai mult de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut

În urma unei Ordonanțe de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, sportul românesc primește un ajutor.

La solicitarea AFAN (Asociația Fotbaliștilor Amatori și Non-Amatori) s-au introdus și contractele de activitate sportivă în această ordonanță de urgență.

Iată cum arată textul de lege:

Art. XI. – (1) Pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, respectiv a contractului de activitate sportivă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații, respectiv persoanele prevăzute la art. 67, alin (1) lit a)-c) din Legea 69/2000 a Educației Fizice și Sportului, cu modificările și completările ulterioare, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, respectiv din 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

4125 lei, banii suportați de stat pentru fiecare sportiv care nu are salariu mai mare de 5500 lei lunar

Fiecare sportiv, indiferent de disciplină, va primi 75 la sută din salariu. Salariile sunt însă plafonate la 5500 lei, din care se va primi 4125 lei, echilvalentul a 800 de euro. Marii beneficiari vor fi cluburile cu salarii mici, iar cei care vor pierde sunt cluburile sportive cu sportivi care au salarii mari.

Premierul Ludovic Orban a făcut declarații de presă, joi, pentru a anunța măsurile adoptate în ședința de Guvern de ieri. Precizăm că ședința de Guvern a început miercuri la ora 17.00 și s-a terminat joi după ora 02.00.

Parlamentul se va întruni joi, de la ora 12:00, în ședință comună online, consacrată solicitării președintelui Klaus Iohannis privind încuviințarea stării de urgență pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.195/2020, relatează Agerpres.

Pentru prima dată va fi folosită o procedură specială de dezbatere și vot electronic la distanță, aprobată luni de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, ca urmare a măsurilor instituite pentru combaterea epidemiei de coronavirus. În acest sens, miercuri, deputații și senatorii au avut o ședință – test, simulând votul online.

Președinții celor două Camere, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, vor fi prezenți în sala de plen.

Articol scris de Daniel NAZARE

 

Marius ANGHEL 19 Mar. 2020, 10:52 Special
Pe aceeași temă