Sibiu: încă un oraș care a spus adio fotbalului!

Mihai Andries 15 Nov. 2012, 11:50 Special

În urmă cu șapte luni, pe 7 aprilie 2012, Voința Sibiu producea una dintre surprizele Ligii I, învingând Vasluiul cu 3-0, prin golurile lui Beza, Iulian Popa și Lukanovic. Echipa lui Porumboiu era încă implicată în lupta pentru titlu, în timp ce sibienii sperau să se salveze de la retrogradare. Până la urmă, Vasluiul nu a luat campionatul, iar Voința a picat în Liga a doua, cu speranța că va reveni sezonul următor în primul eșalon.

Au rămas cu juniorii

Săptămâna trecută însă, de Voința Sibiu s-a ales praful. Echipa s-a desființat pentru că nimeni, nici autoritățile locale, și nici oamenii de afaceri potenți din Sibiu nu vor să plătească datorii de aproximativ 400.000 de euro pentru a prelua clubul. Președintele Ioan Hămbășan, care nu a mai fost văzut pe la club de o lună, spune că suma nu e mare: „Sunt alte echipe în România care au datorii mult mai mari. Noi nu mai avem cu ce plăti, nu ne poate ajuta nimeni, asta e. Nu mai funcționăm. Echipa s-a desființat, vom rămâne cu echipele de juniori, de care mă voi ocupa tot eu”.

Selymes a fost și s-a dus

În Sibiu, încă se mai văd afișe cu mitingul organizat de fani acum câteva săptămâni. Echipa era în colaps, aproape de desființare, iar suporterii au ieșit în centrul vechi al Sibiului pentru a sensibiliza primarul sau vreun om de afaceri iubitor de fotbal. Până la urmă, un fost jucător al lui Inter Sibiu, Tibor Selymes, și un agent de jucători obscur, Mihai Joița, au venit în oraș și au spus că vor să preia clubul. Cei doi, văzuți ca salvatorii fotbalului sibian, au cerut un audit și s-au apucat de treabă. Fostul internațional s-a ocupat de pregătirea echipei, impresarul a adus niște jucători de culoare din Franța, dar, stupoare, după alte două săptămâni Joița renunță la echipă din cauza rezultatului auditului: 400.000 de euro datorii!

„Voința lor este și voința noastră”

Stadionul pe care se obținea marea victorie cu Vaslui din aprilie e acum pustiu. Pe peretele de la intrare tronează încă două bannere uriașe pe care scrie: „Numai împreună suntem puternici. Voința lor este și voința noastră”. Împreună? Sună aiurea! La stadion mai sunt doar câțiva maidanezi se plimbă cu coada între picioare, așa cum ar trebui să fie, la figurat, și cei care au adus clubul Voința Sibiu în această situație. Președintele Hămbășan nu se simte cu musca pe căciulă, dar nu vrea să discute prea mult despre situația clubului și nici nu ne dă permisiunea să mergem la vestiare, să facem câteva fotografii.

Le dă cineva salariile?

Intrăm totuși pe poartă, cu tupeu, și ajungem aproape de gazon, în momentul în care auzim o voce din spate: „Ce faceți acolo?”. Fotoreporterul Sebastian Marcovici trăsese deja câteva cadre cu pustietatea numită încă stadion. „Suntem de la ProSport. Am vorbit cu domnul Hămbășan (nu-i spunem că ne-a interzis să mergem la vestiare, de altfel nici nu suntem la vestiare). Facem câteva poze”.
În curtea interioară, zac aparatele din sala de forță: „Așteptăm mașina, le ducem de unde le-am luat”, ne spune un alt angajat de la stadion. „De când nu v-ați mai luat salariile?”, încercăm un dialog. „Sunt câteva luni!”. „Și, sperați să le mai primiți?”, „Sperăm, ce să facem?”. „Din ce trăiți?” Tăcere.

Gazon de Liga I

Gazonul arată bine, mai bine decât al unor echipe de prima ligă. „E gazon natural, nu din ăla care se pune acum. Ă‚sta e întreținut ca lumea”, se laudă cei doi oameni care își mai așteaptă banii, iar discuția se duce spre primar, căruia nu-i pasă de fotbal, și spre oamenii de afaceri din oraș, care nu se înțeleg cu primarul. „Sunt o mulțime de oameni cu bani în Sibiu, dar nimeni nu se bagă la fotbal”, ne explică unul dintre interlocutorii noștri.

Imperii de bani neinteresate

În spatele stadionului, ne iau ochii trei blocuri imense, de birouri. Sunt ale patronului Atlassib, Ilie Cărăbulea, un controversat om de afaceri din Sibiu. „Are o groază de bani, dar nu se bagă la fotbal. Și mai sunt alții ca el”, ne explică cei doi angajați de la stadion. Oamenii simpli, fanii echipei Voința, așteaptă salvarea fotbalului local de la personaje ca Ilie Cărăbulea, care și-au creat adevărate imperii în localitate. Nu mai contează că Ilie Cărăbulea a fost condamnat în aprilie la un an și opt luni de închisoare pentru dare de mită și cumpărare de influență într-un dosar în care era implicat și prim-procurorul parchetului de pe lângă judecătoria Sibiu. Oricine, chiar oricine, să salveze fotbalul din Sibiu!

Eu eram dispus să fac ceva pentru Sibiu, mă gândeam chiar la promovare, dar sunt probleme care mă depășesc
Tibor Selymes, fost internațional

 

Articol de Florin CARAMAVROV
Foto: Sebastian MARCOVICI

 

Mihai Andries 15 Nov. 2012, 11:50 Special
Pe aceeași temă