Mititelu poate arunca fotbalul românesc în aer cu un precedent periculos: „Dacă va fi imitat și de alții, va fi haos!”

Marius ANGHEL 03 Jan. 2014, 18:14 Special
Mititelu poate arunca fotbalul românesc în aer cu un precedent periculos:**
  • FC U Craiova nu a plătit baremurile de arbitraj în Liga 2, iar Comisia de Disciplină a FRF a decis, pe 21 noiembrie 2013, neprogramarea oltenilor
     
  • Clubul lui Mititelu a contestat a doua zi hotărârea, direct la Judecătoria sectorului 2
     
  • FRF nu poate face nimic: există o Lege din 2004 care permite cluburilor să atace în instanțele civile deciziile comisiilor de disciplină

Clubul condus de Adrian Mititelu a mai deschis un front de luptă cu Federația Română de Fotbal. FC U Craiova a ajuns să conteste în instanțele civile hotărârile luate de Comisia de disciplină a federației, blocând efectele imediate ale acestora. Pe 22 noiembrie 2013, clubul craiovean a demarat o acțiune la Judecătoria Sectorului 2 al Capitalei, cerând anularea deciziei 122 din 21 noiembrie 2013, luată de Comisia de Disciplină a FRF. FC U Craiova nu a plătit baremurile de arbitraj în Liga 2 la meciurile disputate pe teren propriu, iar Comisia de Disciplină a decis, în urma unui referat al Comisiei Centrale de Arbitri, să nu-i programeze pe olteni. Hotărârea n-a ajuns să fie pusă în practică.

„În mod normal, deciziile comisiilor de disciplină sunt executorii, dar cred că federația s-a temut să ia o măsură în acest caz. Oricum, se creează un precedent periculos. Orice club din fotbal poate merge acum în instanțele civile și să conteste măsurile disciplinare. Cum ar fi de pildă un cartoanș roșu sau suspendarea terenului. Plus că orice club poate să nu mai plătească baremurile de arbitraj și să meargă apoi în instanță. Vă dați seama ce haos va fi? Și dacă după doi ani de procese câștigă federația, cum va aplica sancțiunea? Dacă află UEFA ce e la noi, cine știe ce se mai întâmplă”, spune contrariat un președinte de club din Liga 1.

LEGE PENTRU O COMISIE CARE NU EXISTĂ‚

FRF are însă o mare problemă în acest caz. Dincolo de atitudinea precaută pe care o afișează în relația cu FC U Craiova (după scandalul dezafilierii, ajuns caz penal, se suflă și în iaurt), forul condus de Mircea Sandu e blocat și de o lege din 2004. În urmă cu zece ani, s-a dorit înființarea unei Comisii Naționale de Disciplină Sportivă, un fel de TAS românesc. Inițiativa nu s-a finalizat, dar s-a emis o lege în acest sens (Legea 551 din 2004), votată de parlament și promulgată de președinte. Relevante sunt două puncte din articolul 2.

Punctul 1: „Comisia este competentă să soluționeze recursul formulat împotriva hotărârilor definitive pronunțate, prin epuizarea căilor de atac, de comisiile interne de disciplină sau de alte organisme cu atribuții disciplinare, care sunt organizate și funcționează în cadrul federațiilor sportive naționale, asociațiilor județene și ale municipiului București, pe ramuri de sport, al ligilor profesioniste și Comitetului Olimpic Român”.

Punctul 6: „În situația în care nu se optează pentru procedura de soluționare a căilor de atac de către Comisie, părțile interesate se pot adresa judecătoriei, potrivit normelor de drept comun”. Această lege este încă în vigoare, chiar dacă s-au făcut demersuri pentru abrogarea ei.

CE SPUN CRAIOVENII: „AU SĂ‚ NE DEA 91.000 DE EURO, SĂ‚ COMPENSEZE”

FC U Craiova ar avea de plată cam 3-4 baremuri complete de arbitraj, în jur de 4.000 de euro. Avocatul Mircea Moise explică situația. „Federația are să ne dea 91.000 de euro din sezonul 2010-2011, bani oferitți de UEFA în planul de solidaritate. Federația spune că a trimis banii respectivi la Ligă, iar Liga ne trimite la plimbare, pe motiv că noi nu avem treabă cu Liga 1. Le-am cerut să facem o compensare, iar din acel moment nu am mai plătit baremurile de arbitraj. Noi avem de dat cam 20.000 de lei, iar federația are o datorie la noi de 91.000 de euro. Au încercat o neprogramare prin intermediul Comisiei Centrale de Arbitri, deși facturile sunt emise de federație, dar am contestat hotărârea în instanță, pentru că ne permite legea. Ce va fi, vom vedea”.

Articol scris de Alexandru ENCIU

Marius ANGHEL 03 Jan. 2014, 18:14 Special
Pe aceeași temă