Mitingul pentru susținerea sportului constănțean, un mare EȘEC. Doar sportivii, oficialii și câțiva fani s-au prezentat la eveniment. „Nu trebuia să plătiți nimic”. Inițiatorii au lipsit

Marius ANGHEL 17 Apr. 2015, 14:22 Special

Anunțat de mai multe săptămâni în Constanța, mitingul intitulat „Împreună salvăm sportul constănțean”, programat joi după-masă, cel care trebuia să sensibilizeze autoritățile locale și oamenii de afaceri în încercarea de a stopa dispariția ultimelor cluburi sportive din oraș, nu a mai avut loc.

Acțiunea inițiată pe Facebook de câțiva suporteri constănțeni a fost un eșec total, la evenimentul ce trebuia să înceapă din fața tribunei oficiale a stadionului Farului și care continua până la Prefectura Constanța au participat aproximativ 40 de persoane, în mare parte sportivi ai cluburilor HCM Constanța, CVM Tomis și CSU Neptun. Așa-zisul miting a fost abandonat chiar de inițiatorii acestuia după ce obținuseră aprobare din partea primăriei, anunțaseră că au promisiunea participării echipelor de volei și handbal și chiar l-au promovat până în dimineața zilei în care trebuia să aibă loc.

Sorin Mihăilescu, cel mai cunoscut suporter constănțean, spusese de miercuri că, din mai multe motive, nu va mai participa, deși chiar el își asumase „întreaga responsabilitate pentru această acțiune”. „Mitingul nu va avea tentă politică și nu va fi îndreptat împotriva unui om anume sau a unei instituții. Vom lupta pentru salvarea cluburilor de performanță din Constanța. Îl invit public pe domnul Cristian Dragomir (n.r. vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Constanța) la o întâlnire cu membri ai suporterilor, dar și ai cluburilor direct vizate”, era mesajul inițial al lui Mihăescu.

Participant: „Măi „suporterilor”, nu trebuia să plătiți nimic ieri, trebuia doar să veniți și să arătați că vă pasă de cluburile noastre!”

Mitingul de susținere a cauzei sportului constănțean de performanță s-a transformat într-o simplă adunare a sportivilor și a câtorva suporteri. Afectate grav de lipsa finanțării de la Consiliul Județean Constanța, cluburile HCM Constanța, CVM Tomis și CSU Neptun s-au ținut de promisiunea față de inițiatorii acestui eveniment și s-au prezentat la locul de întâlnire de unde trebuia să se pornească prin oraș, în marș. Sportivii, oficialii și antrenorii echipelor amintite mai sus s-au trezit aproape singuri la stadionul Farul (locul de adunare al participanților la miting) și după 50 de minute de stat în fața tribune oficiale au plecat acasă, dezamăgiți de dezinteresul arătat de suporterii constănțeni. Mitingul era autorizat să se desfășoare pe durata a aproximativ două ore (17:45 – 20:00) pe traseul stadionul FC Farul, prin curtea terenului de rugbi – strada Primăverii – bulevardul Tomis – Prefectura Constanța.

Eșecul total al acestui miting inițiat de suporteri, care chiar ei s-au dovedit a fi lași prin neprezentare, a fost descrisă cel mai bine de un participant la eveniment. „Mare RUȘINE!!! Am stat acolo cam o oră și mi-a fost rușine, nu pentru mine, ci pentru toți aceia care se pretind „suporteri” și care vin la meciuri moca (nu cred că mai este vreun oraș în care să nu se plătească bilet la meciuri!) sau când treaba merge bine, fără să fie nevoiți să plătească ceva… Când a trebuit să arate că susțin cu adevărat echipele constănțene, au dat bir cu fugiții. Măi „suporterilor”, nu trebuia să plătiți nimic ieri, trebuia doar să veniți și să arătați că vă pasă de cluburile noastre! Unde au fost „organizatorii”? Unde au fost „suporterii”?”, a scris Acastus Kolya pe pagina de Facebook „Împreună salvăm sportul constănțean”.

Laurențiu Toma: „Ne-am strâns să tragem ultimul semnal de alarmă”

Unul dintre cei mai cunoscuți participanți la acest eveniment a fost handbalistul Laurențiu Toma, căpitanul lui HCM. Ne-am adunat să protestăm la adresa celor care trebuiau să ajute sportul constănțean, în principiu Consiliul Județean. Știu că de acolo sunt probleme, cu finanțarea. Sunt puțin dezamăgit, pentru că a fost anunțată de mult această acțiune și suntem prezenți doar noi, sportivii. Ne-am fi așteptat ca și suporterii să fie alături de noi și să fim în număr cât mai mare. Nu știu de ce nu au venit. Era frumos să fie și ei, semnalul de alarmă era mult mai puternic și probabil punea mai mult pe gânduri. Ne-am strâns să tragem ultimul semnal de alarmă. Se apropie sfârșitul campionatului, vine vacanța, fiecare trebuie să știe ce are de făcut și să-și găsească echipe. Încep pregătirile și, dacă nu avem siguranță, nu se mai poate ca în vara trecută. Am început pe promisiuni și am terminat pe promisiuni și cu restanțe financiare destul de mari. Putem rămâne și din vară la HCM, iar, după o lună, să avem soarta celor de la rugby. Cei care am ales să rămânem în acest campionat, de la toate sporturile, cred că am făcut mai mult de cât era omenesc. Am încercat să ajutăm sportul constănțean să rămână acolo sus, unde l-am dus cu toții. Am făcut sacrificii, acestea fiind însă doar din partea noastră, a sportivilor. Dacă, din vară, se va întâmpla o nenorocire, cei care ne-au susținut trebuie să știe că ne-am sacrificat pentru ei și pentru Constanța”, a spus, citat de ziuaconstanta.ro, Toma.

Radu Began: „Este greu să joci fără susținere financiară”

Antrenorul secund al CVM Tomis Constanța, Radu Began, a spus: „De la început, ideea a fost să tragem un semnal de alarmă, pentru a se găsi, poate pe ultima sută de metri, soluții de salvare a ceea ce s-a început în acest sezon. Este greu să joci fără susținere financiară. Colegii mei au făcut eforturi și de la începutul anului au tot așteptat. Nu acuz pe nimeni că nu au fost alături de noi la această acțiune, dar orașul merită aceste echipe de top. Poate sunt mulți suporteri care nu vin la sală, dar ne susțin de la televizor”.

Piedică din partea echipei de fotbal?

Absența suporterilor constănțeni de la miting ar putea fi pusă și pe seama neparticipării clubului de fotbal Farul Constanța la acest eveniment. Gruparea din Liga 2 are promisiunea ca la viitoare ședință a Consiliului Județean, pe 20 aprilie, să primească finanțare, deoarece nu este în litigiu cu această instituție. 

„Noi dorim finanțare de la Consiliul Județean și să mergem să protestăm în fața sediului instituției? Fără supărare, dar FC Farul Constanța nu va fi reprezentat la acest miting. Nu dorim să avem nicio fisură în negocierile noastre cu autoritățile și nici să le dăm motive să ne refuze pe un eventual conflict”, a declara Auraș Brașoveanu, președintele clubului de fotbal, miercuri.

Mitingul era considerat ca o ultimă speranță pentru supraviețuirea cluburilor de sport din Constanța. CVM Tomis, HCM Constanța și CSU Neptun Constanța sunt în pericol de desființare, soartă pe care deja au avut-o BC Farul Constanța, CSV Tomis 2004 Constanța și RCJ Farul Constanța, cluburi rămase fără finanțare de la autoritățile locale.

Foto: Alexandru RAITA

Marius ANGHEL 17 Apr. 2015, 14:22 Special
Pe aceeași temă