Joc de societate la Rapid: țeapa

Marius ANGHEL 05 May. 2016, 18:01 Special
Joc de societate la Rapid:** țeapa

Ce să înțelegem citind printre rânduri din textele semnate de colegii Matei Udrea și Lucian Lipovan cu referire la executarea silită a patronului Rapidului? Că Rapidul va deveni, prin înlănțuirea datoriilor, un club al bancherilor? Dintotdeauna s-a tot glumit pe seama Rapidului. Au fost izvoare nesecate de bancuri și Rică Răducanu, și Nae Manea, și Lupu, și Șumudică. Și mai ales George Copos. Acum, ca o bancă să fie viitor acționar la Rapid, e însă o poantă cât se poate de nesărată pe seama căreia ar mai putea mustăci doar suporterii Progresului de odinioară care azi erau bancheri și mâine frizeri.

Da, Rapid e demult un muribund, iar la căpătâiul unui muribund nu se prea fac glume. Nu ai însă cum să nu te miri de ce nu și-a dat ultima suflare până azi cu atâția „salvatori dezinteresați” roind prin club. Unul mai rapidist decât celălalt. Cum te învârteai nu dădeai decât peste unul al cărui bunic a fost, se subînțelege, un „cheferist de pe vremea lui Bazil Marian”. Măcar pe Vasilii Moraru, calul de bătaie la zi al fanilor, nu l-a auzit cineva spunând emoționat că a urmărit dincolo de Prut cu răsuflarea întretăiată meciurile Rapidului. Întotdeauna afișând mina unui naiv în fotbal, Moraru s-a sinchisit de soarta Rapidului tot atât pe cât îl macină destinul Lumii a treia. A ținut doar să-și salveze propria afacere, de unde și gajul la bancă cu pachetul de acțiuni la Rapid.         

Pentru viitoarele manuale de „alba-neagra-asta are-asta n-are” probabil că va fi un caz de studiu cum a izbutit Moraru să-i guțumănească pe toți. Antrenori, jucători, ANAF. Și viceversa. Nu mai departe de sezonul trecut, pe când Rapidul revenise în A, nu mai aveai loc de atâtea eminențe cenușii prin jurul patronului. Ia-l pe Ganea, ba nu, lasă-l, convinge-i pe Niculae și Săpunaru să revină… Iată cum pomelnicul fără de sfârșit al datoriilor s-a umflat cu o altă listă cu restanțe către alți antrenori, alți jucători. Nota bene, asta în condițiile în care toți erau avertizați că Rapidul lui Moraru nu-și achită obligațiile. Trage de timp, duce cu vorba.                                

Acum toată lumea pozează în victimă. Ce glumă proastă, pozează în victimă chiar și Copos. De fapt toți au ținut să se păcălească între ei, au brevetat un joc de societate – țeapa -, mimând că nu le e indiferentă „o stare de spirit”, Rapid.

Editorial scris de Mihai CIUCĂ‚

Marius ANGHEL 05 May. 2016, 18:01 Special
Pe aceeași temă