Fostul portar al Farului joacă poker cu Pițurcă și Adrian Minune

Mihai Andries 29 Jan. 2013, 11:29 Special
Fostul portar al Farului joacă poker** cu Pițurcă și Adrian Minune

Pentru Alexandru Răuță, fotbalul competițional este istorie. Are numai 25 de ani, dar s-a retras de vreo doi ani, dedicându-se unei cariere care-i aduce mai mulți bani decât sportul-rege. Fiu al actualului antrenor de portari al Farului, Ion Răuță, Alex a devenit jucător profesionist de poker. Are turnee în țară și în străinătate, s-a mutat la București și trăiește din această îndeletnicire.

Când a constatat că i-a dispărut plăcerea pe care o avea până atunci la antrenamentele Farului, Alex Răuță a decis să încheie socotelile cu fotbalul. Și-a zis că, decât să facă ceva fără motivație, mai bine o apucă pe un alt drum în viață. Aceasta se întâmpla prin 2011, când portarul avea doar 23 de ani. O vârstă la care alții explodează în sport, însă lui Alex așa i-a fost scris în fotbal, să se oprească aici. A agățat mănușile în cui, dar spiritul de competiție nu l-a părăsit, pentru că s-a dedicat pokerului, răspunzând pe deplin unei provocări care îl încercase mai demult. „Jucam încă de când eram fotbalist activ, dar nu la un nivel așa de ridicat. Pokerul m-a atras foarte mult. Este un joc extrem de complex și ușor-ușor am început să progresez. Acum trăiesc din poker. M-a prins foarte tare acest joc. La fotbal am renunțat definitiv, mai ales că m-am cam și îngrășat”, povestește fostul portar.

La masă cu Rui Costa

Alex s-a mutat la București, pentru că acolo sunt cazinouri unde se joacă poker cash legal, spre deosebire de Constanța, unde se joacă numai home-game-uri. Constănțeanul evoluează în majoritatea cazinourilor din capitală, „Marriott”, „Hilton”, „Queen Casino Bucharest” sau „Radisson”. Mai des merge la „Queen”, întrucât jocurile se organizează foarte bine acolo, cu reguli stricte. În general, Alex caută partide la care participă oameni de afaceri sau jucători recreaționali, întrucât aceștia vin să se distreze și nu cunosc foarte bine pokerul. Pe lângă București, tânărul Răuță a fost în turnee de 4-5 zile și în majoritatea orașelor importante din țară, dar și în străinătate: în Cipru, Anglia, Croația, Bulgaria sau Austria. A avut și are și parteneri celebri, precum fostul mijlocaș al lui AC Milan, portughezul Rui Costa, iar dintre români – fotbaliștii Alex Pițurcă, Giani Chiriță, Marius Șuleap sau Alin Lițu. A jucat chiar și cu celebrul manelist Adrian Minune.

A câștigat un turneu de 43.000 de euro

Alex Răuță spune că, pentru a avea succes, un jucător de poker trebuie în primul rând să nu se enerveze, să nu „tilteze”, cum se spune în branșă. La acest capitol mai are de lucrat fostul portar al Farului, care este de părere că succesul nu ține sub nicio formă de noroc, ci de știința jocului și de stăpânirea de sine. „Jucătorul de poker trebuie să aibă o răbdare și o disciplină ieșite din comun. Să ia decizii foarte bune în timpul unei mâini. Și să nu își piardă cumpătul când se află într-o situație dificilă”, dezvăluie Alexandru, care a câștigat la „Pokerfest” București un turneu în valoare de 43.000 de euro. În rest, și-a adjudecat întreceri dotate cu sume mai mici. „Oricum, se câștigă mult mai bine decât în fotbal”, arată Răuță. Fostul farist joacă într-o zi între două și zece ore, mai mult nu. „În general, jocurile încep după ora 17.00. Nu joc un număr fix de ore. Am zile cu două-trei ore, dar și cu opt-zece. Mai mult de atât nu este prea bine, pentru că nu mai gândesc limpede. Intervin stresul și oboseala și pot pierde bani”, spune jucătorul constănțean. Alex nu este legitimat la vreun club, pentru că momentan nu e nevoie de așa ceva, dar, cât de curând, se va înființa și în România Federația de Poker.

În zi de grație la meciul cu Gloria Buzău

Alex Răuță a început fotbalul la FC Farul, lucrând la juniori cu antrenori precum Eugen Șovăilă, Mihai Turcu, Sevastian Iovănescu sau Lucian Marinof. Ca senior, a jucat pe la Ovidiu (antrenor – Gică Ciurea), Callatis (Mugurel Cornățeanu și Turcu), Unirea Slobozia (unde a fost pregătit de tatăl său) și FC Farul, în mandatul lui Ioan Sdrobiș și Gică Butoiu. A prins poarta Farului ca titular în 2010, după un meci al „marinarilor” la Năvodari, când s-a accidentat Dan Zdrâncă, iar Răuță a debutat la prima echipă. În perioada următoare, Alex a reușit câteva meciuri foarte bune, de referință fiind partida de la Constanța cu Gloria Buzău (primul meci de după Năvodari), în care, pe lângă alte intervenții inspirate, a apărat și un penalty, la 0-0, iar Farul s-a impus cu 1-0. „Am terminat-o cu fotbalul, dar uneori îmi pare foarte rău că m-am retras. Nu stau însă departe de fenomen. Fiind în București, merg la multe meciuri și mă oftic puțin când văd ce au ajuns fotbaliști precum Cristi Tănase și Cosmin Matei, care mi-au fost colegi”, oftează Alex Răuță.

 

Sursa: Ziua Constanța

Mihai Andries 29 Jan. 2013, 11:29 Special
Pe aceeași temă