În urmă cu exact doi ani, stadionul Carpați din Brașov a intrat sub lama buldozerelor. Pe locul bătrânei baze sportive, Primăria Brașov are în plan o bază sportivă modernă care cuprinde un teren artificial de fotbal (printr-un proiect derulat în parteneriat cu Federația Română de Fotbal), o pistă de alergare cu opt culoare (vor fi doar patru), tribună cu 500 de locuri, dar și o sală de sport în care se vor putea desfășura competiții oficiale.
De demolarea tribunelor și vestiarelor s-a ocupat firma SC Atlant Building SRL.
Odată încheiată operațiunea demolarea, lucrările la Carpați au stagnat aproape doi ani.
Motivul? Tipic românesc. Autorizația de construire a fost obținută abia în februarie 2022! Conform constructorului (SC Romconstruct Group SRL și SC Concas SA), lucrările de execuție au început la începutul lunii martie 2022, termenul de execuție este de 18 luni, iar data finalizării construcției ar fi 7 septembrie 2023.
Pe șantier sunt doar câțiva muncitori și două utilaje. Terenul a fost decopertat, au fost săpate gropile pentru stâlpii de nocturnă și au început săpăturile pentru fundația sălii de sport.
Valoarea acestei investiții era estimată la 34,23 milioane de lei, din care aproximativ 100.000 de euro reprezintă valoarea suprafeței de joc artificiale pentru terenul de fotbal, care este asigurată de către FRF.
Doar că baza sportivă va costa mult mai mult pentru că prețurile materialelor de construcții au crescut vertiginos.
Terenul sintetic de fotbal, proiect aflat în derulare cu Federația Română de Fotbal, este depășit de mult timp, dar forul lui Răzvan Burleanu a mai dat o șansă Brașovului și a cuprins acest proiect și în bugetul din acest an.
Brașovul se mândrea, la începutul anilor ’90, cu o mulțime de arene, majoritatea cu gazoane excepționale.
Astfel, după Revoluție, la Brașov existau nouă stadioane cu gazoane de iarbă: Tineretului, Tractorul, Metrom, ICIM, Carpați, Brașovia, CFR, Municipal și Postăvarul. Echipele au început să dispară, astfel că și terenurile au avut aceeași soartă.
În această perioadă, tot în județul Brașov, la Zărnești, se construiește o bază sportivă.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/zarnestiul-ia-fata-brasovului-micutul-orasel-va-avea-o-baza-sportiva-ultramoderna-19231303
https://liga2.prosport.ro/special/brasovul-pierde-inca-un-stadion-de-fotbal-a-inceput-demolarea-arenei-carpati-decebal-campeanu-mi-se-rupe-sufletul-cand-vad-de-ce-se-intampla-aici-ce-se-va-construi-in-acel-loc-19133239