Brașovul pierde încă un stadion de fotbal! A început demolarea arenei Carpați. Decebal Câmpeanu: ”Mi se rupe sufletul când văd de ce se întâmplă aici.” Ce se va construi în acel loc

Adi MARICA 22 May. 2020, 11:40 Special
  • Brașovul pierde două terenuri cu gazon de iarbă de la baza sportivă Carpați, locație unde primăria a demarat un proiect pentru un complex sportiv care va avea un teren cu suprafață sintetică, piste de alergare, dar și o sală de sport.

După mai bine de 70 de ani de istorie, stadionul Carpați a intrat sub lama buldozerelor. Pe locul bătrânei baze sportive, Primăria Brașov va construi un teren sintetic, costurile acestuia urmând a fi suportate de către FRF. De jur împrejur va fi o pistă de tartan cu opt culoare, o tribună de 500 de locuri, și o sală de sport, anunță Monitorul Expres.

Decebal Câmpeanu, legat sufletește de stadionul Carpați: „Mi se rupe sufletul”

Decebal Câmpeanu a fost antrenorul echipei Carpați Brașov timp de 13 ani. 10 ani echipa a activat doar în Liga a 3-a, iar antrenorul se mândrește că mereu a terminat în primele cinci clasate. Antrenorul este legat afectiv de stadionul Carpați, iar ieri a fost prezent la baza sportivă unde buldozerele tocmai terminau de demolat tribuna.

„Mi se rupe sufletul când văd de ce se întâmplă aici. Mă leagă atâtea amintiri de acest stadion… Cred că se putea găsi o altă soluție pentru complexul sportiv și păstrat actualul teren de iarnă. Terenul sintetic care se face cu fonduri de la FRF putea fi amplasat în altă locație. Îmi pare tare rău să asist la moartea acestui stadion”, a povestit, pentru Monitorul Expres, „Deca”, cel care săptămâna viitoare va împlini 65 de ani.

Carpați a dat jucători pentru Liga 1

Carpați Brașov, care în ultimii ani de existență s-a numit Romradiatoare – Carfil – Carpați, a fost o echipă apreciată de brașoveni. „Am antrenat acestă echipă 10 ani în Liga a 3-a, din 94 până în 2004. Am crescut jucători care au ajuns să joace în Liga I, Laszlo Balint, Ioan Coman, Marian Constantinescu, Adrian Hârsean, Gabi Kajcsa. Pentru că aveam o echipă bună, mereu am terminat în primele 5 locuri. Oamenii din cartier veneau în număr mare să vadă echipa. Cei mai mulți spectatori au fost la un meci cu Sf. Gheorghe, prin 99, când mii de oameni au luat cu asalt stadionul. Din ce știu, Carpați Brașov a fost și un an în Divizia B, în sezonul 73-74”, povestește cel poreclit „Ferguson de Carpați“, pentru longevitatea ca antrenor al echipei.

Cum au construit cei de la ICIM tribuna și vestiarele la Carpați

La începutul anilor 80, la stadionul Carpați s-a construit o tribună modernă de circa 1500 de locuri, dar și o clădire în care erau amplasate vestiarele. Povestea tribunei și a vestiarelor este una elocventă pentru fotbalul acelor ani.

În 1980, ICIM Brașov se lupta pentru promovarea în Divizia B cu Odorheiu Secuiesc. Cei de la ICIM aveau nevoie de un pas greșit al celor de la Odorhei, astfel că au apelat la ajutorul celor de la Carpați. Cei de la Carpați au reușit să învingă pe Odorheiu Secuiesc, ICIM a promovat în Divizia B, iar Intreprinderea de Construcții și Montaj Brașov (ICIM) a construit, drept recompensă, tribuna și anexele la stadionul Carpați.

Din 9 stadioane la Brașov, de majoritatea s-a ales praful

Fotbalul a fost sportul numărul 1 în Brașov înainte, dar și după 1990. FC Brașov era în Divizia A, iar Tractorul, Metrom și ICIM făceau legea în Divizia B.

Și la nivel de stadioane, Brașovul se mândea cu o mulțime de arene, majoritatea cu gazoane excepționale. Astfel, după Revoluție, la Brașov existau nouă stadioane cu gazoane de iarbă: Tineretului, Tractorul, Metrom, ICIM, Carpați, Brașovia, CFR, Municipal și Postăvarul.

Echipele au început să dispară, astfel că și terenurile au avut aceeași soartă.

Ce s-a ales de stadioanele Brașovului

  • Stadionul Tineretului – preluat de Primăria Brașov în 2019, se află în plin proces de renovare
  • Stadionul Municipal – demolat
  • Stadionul Metrom – preluat de Primăria Brașov, tribunele au fost demolate, a mai rămas doar terenul de iarbă și sunt lucrări de modernizare a bazei
  • Stadionul ICIM – o parte a bazei sportive se află în administrarea unei firme aflate în insolvență, iar o altă parte a intrat în proprietatea Primăriei Brașov. Probabil, Primăria Brașov va prelua toată baza sportivă în cel mai scurt timp
  • Stadionul Tractorul – tribunele au fost demolate, a mai rămas doar o parte din suprafața terenului de joc. În locul bazei sportive, omul de afaceri Nicolae Țucunel va construi un hotel pentru sportivi și o sală de sport multifuncțională
  • Stadionul Postăvarul – demolat
  • Stadionul CFR – se află în paragină, este în proprietatea Depoului CFR Brașov
  • Stadionul Brașovia – este în proprietatea Ministerului Educației și Cercetării
  • Stadionul Carpați – demolat, în locul acestuia va apărea un complex sportiv, cu un teren sintetic cu piste de alergare pentru atletism și o sală de sport

Planurile Muncipalității pentru stadionul Carpați

Noua bază sportivă Carpați va avea un teren de fotbal artificial, realizat într-un proiect derulat în parteneriat cu FRF, o pistă de alergare omologată cu opt culoare, tribună cu 500 de locuri și o sală de sport în care se vor putea desfășura competiții oficiale. Valoarea acestei investiții este de 34,23 milioane de lei, din care aproximativ 100.000 de euro reprezintă valoarea suprafeței de joc artificiale pentru terenul de fotbal, care este asigurată de către FRF.

„Nu va mai semăna deloc cu baza de acum, sunt convins că ani de zile de acum încolo elevii Liceului Sportiv, precum și sportivii de performanță care se vor antrena aici, o vor face în condiții foarte bune”, a declarat Emilian Cernica, directorul Direcției de Administrare Infrastructură Sportivă.

Terenul sintetic de fotbal are dimensiuni de 106 x 72 metri și suprafață de 7.632 de metri pătrați. Terenul va avea instalație de nocturnă. Pista de atletism cu opt culoareva fi amenajată în așa fel încât să poată fi omologată. Suprafața culoarelor va fi una de tartan.

Sala de sport va fi compusă din două corpuri de clădire alipite structural – hala sălii de sport cu o suprafață de joc de 20×44 metri, cu pardoseală de lemn, și corpul anexă, realizat pe lungimea sălii, cu o lățime de 6 m și parțial extinse pe lățimea sălii. Sala de Sport este prevăzută cu 184 de locuri, dintre care 138 de locuri pentru public, pe trei gradene, șase locuri pentru oficiali, 28 de locuri pentru jucători și 12 pentru rezerve și antrenori. La acestea se adaugă un vestiar pentru antrenori și un depozit de materiale sportive. Clădirea anexă este prevăzută la parter și are patru vestiare pentru sportivi, patru vestiare pentru antrenori, un vestiar pentru arbitri și un vestiar pentru personalul sălii, o sală de ședințe, un birou pentru oficiali, două grupuri sanitare, garaj, centrală termică. La etaj vor fi amenajate o sală de mese, două grupuri sanitare, 4 birouri și o magazie.

Foto: Monitorul Expres

Adi MARICA 22 May. 2020, 11:40 Special
Pe aceeași temă