Burleanu: „Nu schimbăm nimic în ceea ce privește licențierea”

Marius ANGHEL 31 Mar. 2014, 13:39 Special
Burleanu:**

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, luni, că nu vor fi operate modificări în ceea ce privește sistemul de licențiere, precizând că nu e normal să se ajungă la situații în care cluburile să nu își plătească jucătorii sau antrenorii.

„Am fost foarte ferm în ceea ce privește licențierea, nu schimbăm absolut nimic, fiindcă ar însemna ca foarte mulți jucători să nu-și mai primească banii. Eu cred că este suficient că grupările nu mai au obligația, nu mai este o condiție în ceea ce privește datoriile către bugetul de stat. Prin urmare, să nu-ți plătești antrenorii și jucătorii este o condiție sine-qua-non să asigurăm stabilitatea fenomenului fotbalistic. Dimineață am discutat cu domnul Duru și m-a asigurat că lucrurile stăteau total diferit de acum două săptămâni. Este imposibil să schimbăm procedura de linețiere. Mai avem o practică a UEFA care nu agreează schimbarea licențierii, eliberarea de această licențiere a cluburilor care nu evoluează în competițiile europene. Este considerată a fi o metodă care asigură sustenabilitatea atât financiară, cât și instituțională a cluburilor”, a declarat Burleanu.

Se bucură pentru Rapid

Referindu-se la aprobarea planului de reorganziare a FC Rapid, președintele FRF a afirmat că speră ca persoanele din conducerea clubului să poată duce gruparea giuleșteană mai departe: „Mă bucur foarte mult, Rapid e o echipă de tradiție, care are toate premisele de a-și continua acest trend ascendent. Totul e să se și țină de acest plan de reorganizare. Doar de ei depinde, din punct de vedere economic și managerial, să ducă clubul mai departe. Sunt totuși încredințat că au această competență de a asigura stabilitatea și de a-l îndrepta spre ceea ce doresc”.

Răzvan Burleanu nu a dorit să comenteze în niciun fel decizia Asociației Județene de Fotbal Giurgiu de a contesta în instanță Adunarea Generală a FRF din 5 martie, în cadrul căreia a fost ales președinte al Federației Române de Fotbal.

La seminarul având ca temă „Licențierea cluburilor din Liga I”, reprezentanți ai cluburilor din Liga I, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlăul Piatra Neamț și FC Astra s-au abținut), au decis să solicite FRF demararea unei corespondențe cu UEFA în vederea renunțării la condiția licențierii pentru participarea la campionatul Ligii I, cu aplicare pentru ediția de campionat 2014/2015, urmând ca licențierea să se desfășoare numai pentru cluburile participante în competițiile europene.

Măsura suspendării obligativității deținerii licenței pentru participarea în Liga I se aplică doar pentru ediția de campionat 2014/2015, cu condiția aprobării ei de către UEFA și de Adunarea Generală a FRF. Totodată grupările din Liga I care vor participa în sezonul 2014/2015 în competițiile organizate de UEFA trebuie să îndeplinească toate criteriile de licențiere prevăzute în Regulamentul Național de Licențiere a Cluburilor – ediția 2013, inclusiv condițiile prevăzute la criteriul financiar.

În ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistrița, nu au îndeplinit criteriile obligatorii pentru obținerea licenției, lucru care a dus la retrogradarea acestora în Liga a II-a la masa verde. Pierderea licenței a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne și modificarea componenței Ligii I după începutul competiției.

Articol scris de Adrian ȚONE (Mediafax)

Marius ANGHEL 31 Mar. 2014, 13:39 Special
Pe aceeași temă