Protestul arbitrilor brașoveni! „Vrem să ajungem acasă la familii, nu prin spitale”. S-au săturat de agresiuni și de nepăsarea Comisiei de Disciplină a AJF Brașov

Marius ANGHEL 12 Oct. 2017, 12:08 Arbitri

Arbitrii brașoveni au ales să protesteze la meciurile organizate la finalul săptămânii trecute de AJF Brașov purtând banderole albe. Motivul? Mai mulți arbitri au fost agresați de fotbaliști sau oficiali ai cluburilor din județul Brașov, iar sancțiunile dictate de Comisia de Disciplină a AJF Brașov sunt foarte mici. Au fost cazuri de arbitri bătuți de fotbaliști sau oficiali, care și-au scos chiar certificate medico-legale, dar sancțiunile dictate împotriva bătăușilor au fost ridicole.

„Vrem să ajungem acasă la familii, nu prin spitale”

Arbitrii brașoveni mai spun că nu au niciun fel de protecție pe stadioane, iar actele de huliganism iau amploare. „Dacă la nivelul Ligii a 4-a nu au fost probleme, nu același lucru se poate spune de campionatele din Liga a 5-a sau la meciurile de juniori în care mai mulți arbitri au fost bătuți. Nu avem nicio protecție pe stadioane, iar când vezi ce sancțiuni primesc agresorii îți vine să te lași de arbitraj. Au fost cazuri de arbitri bătuți, iar huliganii au primit cel mult o suspendare de cinci etape. E revoltător acest lucru, mai ales că regulamentul prevede că astfel de fapte se sancționează cu suspendare de la 1 la 12 luni. Am dorit să tragem un semnal de alarmă și de aceea am purtat acele banderole albe. Vrem un fotbal fără violențe, în care să poți arbitra un meci fără teamă, să putem pleca teferi de la stadioane, să ajungem acasă la familii, nu prin spitale”, spun revoltați arbitrii brașoveni.

În zilele următoare, arbitrii brașoveni vor avea o discuție cu șeful AJF Brașov, Octavian Goga, în încercarea de a detensiona această situație. Asta pentru a nu se ajunge de la forma de protest elegantă cu banderolele albe purtate la meciurile de la sfârșitul săptămânii trecute la un protest radical.

Măierean: „Nu mi-au spus nimic! Acest lucru mă deranjează”

Președintele Comisiei Județene de Arbitri (CJA), Lucian Măierean, spune că înțelege demersul arbitrilor, dar consideră că aceștia au greșit pentru că nu au ales, mai întâi, calea dialogului.

„Joia trecută am avut ședința săptăm\nală cu arbitrii brașoveni și nu mi-au spus nimic. Acest lucru le reproșez, pentru că nicăieri în lume nu faci grevă fără să anunți în prealabil. Chiar i-am întrebat: sunt probleme? Nimeni nu a spus nimic și acest lucru mă deranjează. Sâmbătă am fost observator la meciul Avântul Dumbrăvița – Colțea Brașov și am văzut brigada de arbitri cu banderole albe. Am notat acest lucru în raport. Nu am fost și nu voi fi niciodată adeptul violențelor pe stadioane. Omenește îi înțeleg, pentru că au fost multe decizii surprinzătoare ale Comisiei de Diciplină, dar trebuia aleasă calea dialogului. Joi vom avea o ședință la care va participa și președintele AJF Brașov, Octavian Goga, în care vom clarifica lucrurile”, a spus șeful CJA Brașov.

Un fotbalist de la Zărnești, suspendat un an și șase luni!

Și după acest prim semnal tras de arbitri, cu protestul inițiat la meciurile din weekendul trecut, Comisia de Disciplină a AJF Brașov a și luat o primă măsură dură după un incident petrecut în runda trecută.

Fotbalistul Ionuț Stoica de la echipa secundă a celor de la Olimpic Zărnești, care l-a agresat pe arbitrul Claudiu Șchiopeț în meciul cu Precizia Săcele din etapa a 6-a a Ligii a 5-a Brașov, a fost suspendat 1 an și 6 luni.

„Comisia a hotărât sancționarea jucătorului Stoica Ionuț cu suspendare 1 an și 6 (șase) luni și 1.000 (unamie) lei penalitate sportivă conform art. 65.e din Regulamentul Disciplinar”, este decizia Comisiei de Disciplină.

Președintele clubului zărneștean, Bogdan Chirițescu, spune că jucătorul va suporta consecințele pentru faptele sale, însă consideră că cei de la Comisia de Disciplină nu au judecat cu aceeași unitate de măsură cazuri similare.

„Nu am fost și nu voi fi niciodată de acord cu acte de violență. Jucătorul trebuie să-și asume faptele și să plătească. Nu contestăm această suspendare record, însă au fost cazuri similare la Tărlungeni, Poiana Mărului sau Prejmer, cu arbitri bătuți, iar agresorii s-au ales doar cu câteva etape de suspendare. Cei de la Comisia de Disciplină ar trebui să judece cazurile cu aceeași unitate de măsură”, a declarat Chirițescu. 

Articol scris de Adrian MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 12 Oct. 2017, 12:08 Arbitri
Pe aceeași temă