AJF Vâlcea ia măsuri absurde după bătaia de la Ionești. Victima, suspendată șase etape pentru că a dat declarații în presă. Agresorii n-au fost identificați

Adrian MUJEA, Marius ANGHEL 27 Nov. 2015, 10:53 Special

La trei săptămâni după scandalul desfășurat la finalul jocului Oltel Ionești – Sporting Galicea 2-2, din etapa a 15-a a Superligii Vâlcea, Comisia de Disciplină a AJF a venit cu primele decizii. Jucătorul echipei oaspete Ciprian Cruceru a fost bătut crunt de câțiva jucători și suporteri de la Galicea și a cerut, prin intermediul presei, conducerii AJF să ia măsurile regulamentare. Astfel, unul dintre jucătorii are au evoluat pe fals, Constantin George Tudor, a fost sancționat 12 etape, doar pentru faptul că a jucat pe fals, dar, conform motivației AJF, în alt meci, Mihăești-Orlești. În plus, jucătorul bătut măr la Galicea, Ciprian Cruceru, a primit 6 etape de suspendare, motivația pe siteul oficial al AJF fiind „comportare jignitoare față de conducerea A.J.F. prin intermediul mass media”. Delegatul echipei din Ionești, Ionuț Mihai, a primit o lună de suspendare și penalitate pentru că l-a înscris pe foaia de joc pe fals pe George Tudor.  

Șeful Comisiei de Disciplină, Constantin Lazăr anunță că agresorii de la Ionești nu au putut fi identificați, în ciuda numeroșilor martori prezenți. „La Comisie nimeni nu i-a mai recunoscut pe agresori, cine e fraier să recunoască că a lovit? Acestea au fost depozițiile, după ele s-a judecat. Cruceru a fost sancționat pentru încercare de trucare și pentru declarațiile în presă. Are cale de atac la poliție și judecătorie, pe plan sportiv asta e, am văzut că se pricepe la ziare și federație, inițial nu a venit la Comisie. Mai există Comisia de Apel, Biroul Executiv, FRF și TAS. Tudor a primit mai mult pentru că a încercat să trucheze meciul, dar și pentru violență. Eu mă lupt de ani de zile să scap de substituiri de jucători, cluburile nu înțeleg că trebuie să termine cu așa ceva. Au fost și la Valea Mare mulți pe fals, continuă această hoție”, a spus Lazăr.

Cruceru: „Am fost suspendat șase etape doar pentru că am avut curajul să îi critic în ziare”

Și bătut și suspendat, Ciprian Cruceru va apela la Comisia de Recurs. „AJF trebuia să ia măsuri atunci, nu după trei săptămâni. Se scuză că nu i-a identificat Tudorică pe agresori. Asta nu este dreptate, am fost chemat la comsie abia după trei săptămâni. Numai în România se poate întâmpla așa ceva, am fost suspendat șase etape doar pentru că am avut curajul să îi critic în ziare. Mi-au dat suspendare maximă chiar înaintea derby-ului cu Drăgășani. În schimb, agresorul nu este pedepsit pentru fals la meciul cu noi, ci pentru alt meci, în care nici nu a jucat. O altă minciună din partea Comisiei de Disciplină. Mai bine mă las de fotbal că venim, plătim și suntem pedepsiți pe banii noștri” a declarat Ciprian Cruceru.

Pintilie: „Cruceru atacă AJF, vorbește de mafie, dar noi nu avem după ce judeca”

Șeful AJF Vâlcea, Constantin Pintilie spune că ancheta a fost îngreunată de faptul că observatorul Ion Tudorică nu a recunoscut pe niciunul dintre bătăuși. „Observatorul Tudorică spune că și-a spart ochelarii în altercație, a participat la despărțire, dar nu identifică niciun jucător în raport. E grav, mi se pare imposibil! Comisia de Disciplină nu putea lua măsuri după joc, pentru că în raport nu e specificat niciun jucător de la Galicea. Noi am făcut adrese, am chemat marți la Comisia de Disciplină pe delegatul de la Galicea, pe Cruceru, pe cei de la Ionești, să dea niște nume și să vedem pe cine mai chemăm. Colaborăm și cu poliția. Cruceru nu a fost fair-play, el știa dinainte că va juca colegul său pe fals. Cruceru atacă AJF, vorbește de mafie, dar noi nu avem după ce judeca, decât după rapoarte scrise. Vrem să stopăm violența în fotbal, dar mulți jucători nu gândesc așa, ei doar se reped la bătaie”, a explicat Constantin Pintilie.

Arbitrajul, o problemă stringentă în Vâlcea

Arbitrajul din fotbalul județean, aflat sub conducerea lui Ion Tudorică, este în declin evident, mai ales după retragerile lui Adrian Comănescu și Teo Crăciunescu. Constantin Pintilie recunoaște că este dificil să crești arbitri tineri. „Adrian Comănescu nu trebuie să renunțe la a arbitra la județ, chiar dacă a fost criticat de un club. E doar opinia altuia, nu mai îl delegăm la clubul respectiv, dar sunt atâtea alte meciuri. Dacă vrea să ajute, poate crește doi asistenți cu el, să îi ia cu el la meciuri la juniori. Teo Crăciunescu nu a mai venit nici el, dar și eu vroiam să nu mai vină. Numai probleme a făcut, scandaluri au fost mereu la meciurile lui. Nu a primit un cap în gură la Băbeni, există filmare video. Eu am luptat să le măresc baremurile, să fie mulțumiți, dar trebuie să se concentreze și să arbitreze și ei bine. Au și arbitrii dreptul omenesc să greșească, cum greșesc și jucătorii” a mai declarat Pintilie.

Cluburile continuă cu falsurile

Șeful AJF nu reușește să combată fenomenul jucătorilor care evoluează pe fals, în acest sens fiind nevoie de fișe individuale ale fotbaliștilor. Este și cazul care a pornit scandalul la Ionești, dar și situația de la Valea Mare, unde au venit jucători de la Vișina Nouă, care ulterior au evoluat și la Balș, cu carnete noi. „La Valea Mare erau niște jucători care aveau dublă legitimare. Tomșani a făcut contestație și a câștigat. Delegatul de la Valea Mare, cel care scrie foaia cu mâna lui, a fost și el suspendat și a primit amendă. Mai pierduseră un meci la masa verde, când i-a prins prima dată pe aceștia, apoi i-au băgat și în Cupă, la Bărbătești. Au pierdut și acolo”, a mai spus Pintilie.

Luptă strânsă între Șirineasa și Călimănești

Altfel, Constantin Pintilie subliniază că este important ca echipa care va câștiga Superliga să și promoveze la Liga a III-a. „Nu e diferență mare între ce a fost anul trecut la Liga a IV-a și ce este acum în Superligă, valoarea fotbalului crește doar dacă ai ce pune în loc. Au fost și acum probleme cu neprezentări, deși eu le-am spus în vară că cei care știu că nu au posibilități, să se înscrie în eșalonul inferior, la Liga a IV-a. Acum retrogradează opt echipe, altceva va fi sezonul viitor, cu Superliga de 12 echipe. Șirineasa cred că are un lot mai bun decât Cozia, dar în tur a câștigat meciurile grele la limită, cu noroc. Cozia a câștigat categoric meciuri grele, în deplasare. Dacă nu îi bătea Băbeni acasă erau pe primul loc. Durerea mea este că în ultimii ani nu promovează campioana, deși mă îndoiesc că cineva din Vâlcea poate ține echipa în Liga a III-a. Sunt taxe foarte mari acolo”, a declarat președintele AJF Vâlcea.

Articol scris de Adi Georgescu

Adrian MUJEA, Marius ANGHEL 27 Nov. 2015, 10:53 Special
Pe aceeași temă