UTA s-a ales cu bani

11 Jul. 2009, 12:55 Seria 2
UTA** s-a ales cu bani

Consiliul Județean Arad și Consiliul Local Arad au parafat ieri actele prin care FCM UTA va fi ajutată cu suma de 500 000 de euro, bani care provin de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, „sumă care nu e din taxele școlare”, a precizat rectorul Aurel Ardelean.

 

 

Dacă în ședința Consiliului județean nu au existat scurt-circuite, proiectul de colaborare cu UVVG trecând ca „prin brânză”, la Consiliul Local au fost discuții aprinse și luări de cuvânt ale consilierilor, a rectorului Ardelean și a decanului Facultății de Sport din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad, conf.univ.dr. Dan Aurel Banciu. După cum se cunoaște, rectorul Universității Aurel Vlaicu, prof.univ.dr. Lizica Mihuț a reacționat imediat la protocolului de colaborare dintre CJA, CLM și UVVG. „Dacă Primăria dorește să sprijine UTA, să scoată la licitație publică deschisă cele trei terenuri și în felul acesta va susține UTA nu cu 500.000 de euro, ci cu mult mai mult”, este poziția oficială a Universității Aurel Vlaicu din Arad. Prezent la ședința de ieri a Consiliului Local, decanul Facultății de Sport din cadrul UAV a spus că „suma este una mică, echivalentă a unui apartament în centrul orașului”. UTA merită mult mai mult decât 500 000 de euro. UTA trebuie ajutată. Dorim ca UTA să nu rămână o Bătrâna Doamnă pensionară”, a fost intervenția decanului Dan Aurel Banciu, care nu a fost lăsat să vorbească prea mult de consilierul Tabuia (licențiat la Ștefan Gheorghiu), cel obișnuit pe vremuri de tristă amintire cu astfel de practici. În cele din urmă, primarul Aradului, Falcă a tras concluziile, cu pieptul scos sub panglica tricoloră, mândru că a reușit să obțină bani pentru UTA. „Nu avem nimic cu nimeni. Dacă Universitatea Aurel Vlaicu dorește să intre în colaborare cu noi, nu avem nici o problemă. Am discutat cu doamna rector și i-am explicat că suntem dispuși la o colaborare. Să ne prezinte un proiect și ne vom ajuta reciproc. Dacă domnul decan consideră mică suma oferită de UVVG să vină Aurel Vlaicu cu o sumă mai mare. Când cineva îți întinde o mână caldă când ai nevoie să treci o punte e de două ori mai bine venită”, a fost intervenția de final a primarului Gheorghe Falcă, un apropiat al Universității de Vest Vasile Goldiș. Altfel, la ședința de ieri a CLM au fost prezenți profesori și studenți de la Universitatea Aurel Vlaicu, pentru a susține demersul rectorului Lizica Mihuț și a instituției de stat arădene.
 

 

Ce are de câștigat „Goldișul” din parteneriat?
 

 

Nu este nici un secret pentru nimeni că Universitatea de Vest Vasile Goldiș are multe de câștigat în urma parteneriatului și a celor 500.000 de euro donați Bătrânei Doamne. În afara faptului că stadionul UTA va fi împânzit cu banere ale facultățiilor instituției de învățământ, fotbaliștii vor purta pe tricouri și sigla Universității. Conform protocolului încheiat, CLM se obligă la următoarele: să asigure modernizarea Bazei Sportive Gloria, conform standardelor competiționale; să asigure amenajarea terenului aparținând Bazei Sportive „Constructorul” Arad (sediul Facultății de sport a UVVG), în termen de zece luni de la data intrării în vigoare a prezentului acord; să asigure, prin încheierea de acte juridice, folosința gratuită de către UVVG a Bazei Sportive Gloria, în vederea menținerii standardelor ARACIS și a certificatului „Grad de încredere ridicat”; să asigure, prin încheierea de acte juridice, folosința gratuită de către UVVG a Bazei Sportive Constructorul, în vederea menținerii standardelor ARACIS și a certificatului „Grad de încredere ridicat”. Acestea sunt doar câteva din beneficiile UVVG în urma sumei donate Bătrânei Doamne. Mai pe românește, banii publici vor fi cheltuiți în amenajarea respectivelor baze sportive de care vor beneficia mai apoi studenții universității private arădene. „Protestăm împotriva modului șocant de a găsi o variantă de a nedreptăți din nou universitatea de stat din Arad și de a îmbogăți, cu bună știință, patrimoniul privat al Universității «Vasile Goldiș». Solicităm, din nou, scoaterea la licitație publică deschisă a celor trei baze sportive și ne exprimăm disponibilitatea de a participa la licitație”, se mai menționează în scrisoarea deschisă adresată consilierilor de căte conducerea Universității Aurel Vlaicu din Arad, prin rectorul prof. univ. dr. Lizica Mihuț și decanul Facultății de sport conf. univ. dr. Dan Aurel Banciu.
 

 

Moșneag și Costin vor urmări derularea protocolului

 

Ovidiu Moșneag, din partea Consiliului Local, și Ionel Costin, din partea Consiliului Județean, vor urmări derularea protocolului încheiat cu UVVG. Moșneag este fost fotbalist al juniorilor Bătrânei Doamne în anii 80, iar Costin un vechi suporter al grupării textiliste. UTA va mai beneficia în viitor și de o sumă de bani alocată din buget. Din cei 1.680.000 de lei, cuprinși în buget pentru activitatea sportivă, FCM UTA, în urma unui proiect, poate accesa maxim 30% din această sumă. „Eu nu mă pricep la cifre. Cred că UTA are destui bani acum. Să vedem performanțele”, a concluzionat Gheorghe Falcă, care nu a scăpat ieri ocazia de a puncta realizările din mandatul său în privința bazelor sportive. „Vă pot prezenta poze cum arătau ICRTI, Șega, Motorul sau Sânnicolau Mic în trecut și cum arată acum”, a spus primarul, moment în care cineva din sală era curios dacă primarul prezintă cândva poze și cu arenele Vagonul, Gloria și Strungul cum arătau în trecut și cum arată acum…
 

 

Sală de gimnastică pentru Arad
 

 

Primarul Gheorghe Falcă a recunoscut ieri, în premieră, că la Baza Sportivă Gloria, se va ridica și o sală de gimnastică. În afara faptului că stadionul va fi destinat exclusiv atletismului, în cadrul bazei se va face și o sală de gimnastică dotată și cu încăperi de refacere după efort, bazine și altele. Interesant este de aflat cine va avea prioritate la această sală de gimnastică, având în vedere că în Arad funcționează două universități care au facultăți de sport, există un liceu cu program sportiv, un club sportiv municipal și, nu în ultimul rând, o asociație județeană de gimnastică.
 

Articol scris de Daniel Berar

11 Jul. 2009, 12:55 Seria 2
Pe aceeași temă